09 / 10 / 2024

Steve Forbes: Büyüme sürerse Avrupa Birliği, Türkiye'ye gelecek!

Steve Forbes: Büyüme sürerse Avrupa Birliği, Türkiye'ye gelecek!

Steve Forbes, derginin bu yılki milyarderlerinin açıklandığı New York 'ta, Forbes 'ın genel merkezinde düzenlenen basın toplantısının ardından Türk  gazetecilerin sorularını yanıtladı...




Forbes dergisinin Genel Yayın Yönetmeni ve Başkanı Steve Forbes, Türkiye 'nin son yıllarda önemli ekonomik  reformlar yaptığını dile getirdi.

Forbes, Türkiye 'nin bu yıl listede 'Ortadoğu ve Afrika' bölgesinden en  çok milyarder çıkaran ülke olmasının nedenleriyle ilgili bir soru üzerine, 'Türkiye son yıllarda önemli ekonomik reformlar yaptı, bu da ekonomisinin  büyümesine ve IMF kıskacından kurtulmasına yolaçtı, IMF her zaman ülkede  enflasyonun artmasına yol açan politikalar tavsiye ediyordu. Türkiye coğrafi  olarak da dünyanın kavşak noktalarından birinde yer alan son derece önemli bir  konuma sahip, şimdi de bunun avanta jını iyi kullanıyor' diye konuştu.

Geçen yıl Türkiye 'nin listede 28 milyarderinin bulunduğunu, bu yıl ise bu rakamı 38 'e çıkardığını söyleyen Steve Forbes, 'Listedeki ilk Türk milyarder de  telekomünikasyon alanında yatırımı olan bir iş adamı, zaten bu sektör de dünyada  servet yaratmada en ön planda olan sektörlerden biri' dedi. 'Türkiye 'nin listede Ortadoğu bölgesinde yer almasının nedeninin'  sorulması üzerine ise Forbes, Türkiye 'yi hem Avrupa 'ya hem de Ortadoğu 'ya  koyamayacaklarını söyledi. 'Ortadoğu bölgesinde Türkiye başı çekiyor, dünyanın o  bölgesinde önemli bir güç haline geliyor, Türkiye Batı ve Ortadoğu bölgesi  arasında bir köprü' diyen Forbes, gülümseyerek 'Türkiye AB 'ye girerse o zaman  Türkiye 'yi klonlamamız gerekebilir, Avrupa için bir Türkiye, Ortadoğu için bir
 Türkiye' cevabını verdi.

Türkiye 'nin AB 'ye gireceğini düşünüp düşünmediği şeklindeki soruya Forbes, kısa sürede bunun olacağını sanmadığını ancak Türkiye 'nin ekonomik olarak  büyümeye devam etmesi halinde 'o zaman AB 'nin, Türkiye 'ye geleceğini, bunun  tersinin olmayacağı' karşılığını verdi. AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin  önümüzdeki 10 yılda gelişmesi gerektiğini söyleyen Forbes, 'Türkiye o zaman bunu  (AB 'ye girmeyi) güçlü bir konumda bulunarak başaracaktır' diye konuştu. 'Türkiye 'nin milyarder sayısını yükseltmesi ülke ekonomisinin  geliştiğini mi gösteriyor' sorusunu ise Forbes, 'Bir ülkenin ekonomisi o  ülkenin girişimcilerinin çabalarıyla büyür. Bu kişiler işlerini genişletirler ya  da yeni işler kurarlar, o zaman hem bu girişimcilerin serveti hem de ülkenin  ekonomisi büyür. Bu yüzden bir ülkenin girişimcilerinin bu listede yer alması  iyidir, çünkü bu, o ülkenin ekonomisinin modern dünyaya doğru ilerlediğini ve  yeni orta sınıflar yarattığını gösterir' şeklinde yanıtladı. Türkiye 'nin ileride ekonomisini nasıl gördüğünün sorulması üzerine ise
 Forbes, ülkelerin ekonomileri hakkında tahminlerde bulunmanın zor olduğunu ancak  Türkiye 'nin ekonomisinin iyiye gideceğini düşündüğünü, Ortadoğu ülkelerinin  Türkiye 'den mal almaya devam edeceğine inandığını, Orta ve Doğu Avrupa  ülkelerinin de iyiye gideceğini ve bunun da Türkiye 'nin ekonomisini iyi yönde  etkileyeceğini sözlerine ekledi.

FORBES DERGİSİ:'TÜRKİYE MODEL ÜLKE'

Forbes dergisi 'Ortadoğu ve Afrika bölgesinde' en çok milyarder çıkaran Türkiye 'nin dikkatleri üzerine çektiğini belirterek, şimdiye kadar ilk kez  Türkiye 'nin bu kadar sayıda milyarderi listeye sokmaya başardığını yazdı. 'Türkiye 'nin demokrasiyi ve İslami kültürü, iyi giden bir ekonomi içinde  koruyabilme yeteneğinin, ülkeyi bölgede model ülke yaptığını' belirten dergi,  Türkiye 'nin 2010 yılındaki yüzde 8 büyüme oranıyla güçlü ihracat sektörüyle artan  emlak fiyatlarıyla bu yıl milyarder sayısını 38 'e yükselttiğini kaydetti.

10 yıl önce listede sadece beş Türk 'ün bulunduğunu yazan dergi, toplam 64 milyar dolarlık servetleriyle listede yer alan 38 Türk milyarderin bir çoğunun  servetinin aile arasında yoğunlaştığını, Koç ve Sabancı ailesine mensup üyelerin  bulunduğunu belirtti. Dergi iş adamı Murat Ülker 'in 2007 yılında Godiva  çikolatalarını aldığını da hatırlatarak, 'Artık Türkler küresel markaların da
 peşinde' diye yazdı.

DERGİDE MUSTAFA KOç 'UN FOTOĞRAF MERAKINA DA YER VERİLDİ

İş adamı Mustafa Vehbi Koç 'la söyleşiye de yer verilen dergide, Mustafa Koç 'un vahşi doğa fotoğrafçılığına olan merakı anlatıldı. Yazıda Koç 'un 'iş  hayatında edindiği disiplinin, doğru zamanda, doğru yerde, doğru kararı vermenin  ve sabırlı olmanın, vahşi doğada hayvanları fotoğraflarken işine çok yaradığını'  söylediği de belirtildi.

TÜRKİYE 'Yİ BÖLGEDE İSRAİL İZLİYOR

Türkiye 'nin listede yer aldığı 'Ortadoğu ve Afrika' bölgesinde 38 milyarderle yer alan Türkiye 'yi, 16 milyarderle İsrail, dokuz milyarderle Suudi Arabistan, sekiz milyarderle Mısır, altı milyarderle Lübnan, dörder milyarderle  Güney Afrika Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri, ikişer milyarderle Kuveyt  ve Nijerya izliyor.

Dergi, bölgede yer alan milyarderlerin bir çoğunun zengin holdinglere sahip ailelerden geldiklerini, daha çok finans, inşaat ve mühendislik, gıda ve  içecek, madencilik, telekomünikasyon, moda, emlak, teknoloji ve enerji  sektörlerinde yoğunlaştığını yazdı.

MOSKOVA, 76 MİLYARDERLE DÜNYADA EN çOK MİLYARDERİN YAşžADIĞI KENT OLDU

Amerikan finans çevrelerinin dergisi Forbes tarafından açıklanan 2011 yılının milyarderler listesinde ABD, bu yıl da 413 milyarderle en çok milyarder çıkaran ülke oldu. Asya-Pasifik bölgesi de Avrupa 'yı geride bırakarak bölge olarak 332  milyarderle en çok milyarderin yaşadığı bölge konumuna kavuştu.

Listede yer alan bölgelerdeki ülkelerin ve o ülkelerde yaşayan milyarderlerin göze çarpan özellikleri şu şekilde sıralandı:

ASYA-PASİFİK BÖLGESİ

Toplam bin 210 milyarderin yer aldığı Forbes 2011 milyarderler listesinde, Asya-Pasifik bölgesi, bölge olarak, 332 milyarderle başı çekti.  Bölgede çin 115 milyarderle birinci sırada yer alırken çin 'i, 55 milyarderle  Hindistan, 36 milyarderle Hong Kong, 26 milyarderle Japonya, 25 milyarderle  Tayvan, 17 milyarderle Avustralya, 16 milyarderle Güney Kore, 14 milyarderle  Endonezya, 9 milyarderle Malezya ve 5 milyarderle Kazakistan izledi. Bölgedeki milyarderlerin toplam servetlerinin net değeri 996 milyar dolar
oldu. Listeye bu yıl yeni giren milyarderler en çok Asya-Pasifik bölgesinde  görüldü, bu bölgeden listeye 105 yeni milyarder girdi. Bölgede en çok milyarder çıkaran sektörler emlak, imalat ve moda sanayi oldu. çin 'in en zengini 9,4 milyar dolarlık servetle Robin Li olurken çin 'de en  çok milyarderin yaşadığı kentler 19 kişiyle Pekin, 13 kişiyle şžangay ve Shenzhen,  7 kişiyle   Hangzhou ve 6 kişiyle Guangzhou oldu.

ABD

ABD listede yeralan 413 Amerikalıyla bu yıl da listede 'en çok milyarder çıkaran ülke' olurken bu milyarderlerin toplam servetlerinin net değeri 1,5  trilyon dolara ulaştı. 2011 yılında ABD 'nin 23 yeni milyarderi olurken ABD 'nin en  zengin 10 isminin sekizi, dünya listesinin ilk 20 'sinde de yer aldı. ABD 'nin en zengin 10 ismi sırasıyla Bill Gates, Warren Buffet, Larry  Ellison, Christy Walton, Sheldon Adelson, Charles Koch, David Koch, Jim Walton,  Alice Walton ve Robson Walton oldu.

Gazino kralı Sheldon Adelson geçen yıl listede 73 'üncü sırada yer alırken bu yıl servetini 14 milyar dolar artırdı ve ilk 20 'ye girdi. Facebook 'un CEO 'su Mark Zuckerberg listede 13,5 milyar dolarlık  servetiyle 52 'nci sırada, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de bu yıl  biraz gerileyerek 18,1 milyar dolarlık servetiyle 30 'uncu sırada yer aldı. ABD 'nin milyarderlerinin yüzde 69 'unun servetlerini kendilerinin  yarattığı belirtilirken en çok milyarder çıkaran dört sektörün yatırım,  teknoloji, enerji ve medya olduğu belirtildi. New York, 58 milyarderle ABD 'de en çok milyarderin yaşadığı kent olurken,  New York 'u 18 milyarderle Los Angeles, 17 'şer milyarderle Dallas ve San  Francisco, 12 milyarderle Chicago ve 11 milyarderle Houston izledi. ABD listede 45 kişiyle en çok kadın milyardere sahip de oldu. ABD 'yi 24  kadın milyarderle Avrupa bölgesi ve 17 kadın milyarderle Asya Pasifik bölgesi  izledi.

AVRUPA

Listede Avrupa bölgesinden 300 milyarder yer aldı. Bölgede Rusya 101 milyarderle birinci sırada yer alırken, Rusya 'yı Almanya 52 milyarderle  Almanya 'yı da 32 milyarderle İngiltere izledi. İspanya 15 milyarderle dördüncü sırada, Fransa ve İtalya 14 milyarderle
beşinci sırada bulunurken listede İsveç 'ten 9, İsviçre 'den 8, Ukrayna 'dan 8 ve  Hollanda 'dan da 6 milyarder yeraldı. Bölgedeki milyarderlerin toplam  servetlerinin net değeri 1,3 trilyon dolar oldu. Avrupa 'da en çok milyarder  çıkaran sektörler ise moda, enerji, yatırım ve madencilik oldu.

Avrupa 'nın en zengini bu yıl da listede dördüncü sırada yer alan 41 milyar dolarlık servetiyle Fransız işadamı Bernard Arnault olurken 2011 yılında  Avrupa 'dan listeye 50 yeni ismin girdiği, IKEA 'nın kurucusu İsveçli iş adamı  Ingvar Kamprad 'ın ise listedeki en büyük kaybı yaşayan iş adamı olduğu  belirtildi. Kamprad geçen yıl 23 milyar dolarlık servetinin 17 milyarını kaybetti  ve geçen yıl 11 'inci sırada bulunduğu listede bu yıl 6 milyar dolarlık servetiyle  ancak 162 'nci sırada yer alabildi. 76 milyardere sahip olan Moskova, hem bölgenin hem de dünyanın en çok  milyarderin yaşadığı kent oldu.

Rusya 'dan bu yıl ilk kez listeye giren ve Facebook gibi sosyal ağlara yatırım yapan, Forbes dergisinin kapağında da yer alan iş adamı Yuri Milner de 1  milyar dolarlık servetiyle dünya listesinde bin 140 'ıncı sırada yer aldı.

AMERİKA KITASI

ABD hariç Amerika kıtasında toplam 76 milyarder yer aldı ve bu milyarderlerin toplam servetlerinin net değeri 419 milyar dolar oldu. Bölgede Brezilya 30 milyarderle başı çekerken Brezilya 'yı ikinci sırada  24 milyarderle Kanada, üçüncü sırada 11 milyarderle Meksika, dördüncü sırada 4  milyarderle şžili, beşinci sırada 2 'şer milyarderle Arjantin, Kolombiya,  Venezuella ve son sırada da 1 milyarderle Belize takip etti. Bölgede, 23 milyarder çıkaran finans sektörü en önde gelen sektör olurken  finansı, 12 milyarder çıkaran moda sektörü takip etti. Dünyanın en zengini olan  Meksikalı işadamı Carlos Slim Helu da yine bu bölgeden Meksika 'dan çıktı.

ORTADOĞU VE AFRİKA

Türkiye 'nin en çok milyarder çıkaran ülke olduğu 'Ortadoğu ve Afrika' bölgesinde ise toplam 89 milyarder yer aldı. Bölgede 38 milyarderle birinci  sırada bulunan Türkiye 'yi, 16 milyarderle İsrail, 9 milyarderle Suudi Arabistan,  8 milyarderle Mısır, 6 milyarderle Lübnan, 4 'er milyarderle Güney Afrika  Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri, 2 'şer milyarderle Kuveyt ve Nijerya  izledi.

Bölgedeki milyarderlerin toplam servetlerinin net değeri 251 milyar dolar oldu. Bölge milyarderleri daha çok finans, inşaat ve mühendislik, gıda ve içecek,  madencilik, telekomünikasyon, moda, emlak, teknoloji ve enerji sektörlerinde  yoğunlaşırken bölgenin en zengini 19,6 milyar dolarlık servetle Suudi Prens  Elvelid Bin Talal El Saud oldu. Dergide Mısır 'ın bir süre önce yönetimden ayrılan eski lideri Hüsnü Mübarek ve ailesiyle ilgili bir bilgi yer almazken Mısır 'dan  Mansur kardeşlerin de listeye ilk kez girdiği belirtildi. Bölgenin en zengin kadını 5,1 milyar dolarlık servetle İsrailli Shari  Arison olurken en genç milyarder de 1,5 milyar dolarlık servetiyle 30 yaşındaki  Lübnanlı Fahd Hariri oldu.

AA


Geri Dön