Genel

Steve Forbes: Konut piyasasına destek mi

Birtakım siyasetçi ve uzmanlar, Fannie Mae ve Freddie Mac'in yeniden düzenlenmesi ve/veya elden çıkarılmasının konut ipotek piyasasına ağır bir darbe indireceği uyarısını yapıyor

Bu görüşü savunanlara göre konut alıcıları büyük miktarlarda -yüzde 20 ve üzeri- peşin ödeme yapmak zorunda kalacak ve ipotek faizleri yükselecek.

Aslına bakarsanız konut piyasasının tekrar sürdürülebilir büyüme yoluna girmesi için sağlam reformlar yapılması hayati nitelik taşıyor. Pek de uzak olmayan bir geçmişte ABD'de yüzde 20 peşin ödeme normdu. Vazgeçilen diğer gelenekler: İpoteği bir ailenin sahip olduğu gelirin dört ya da beş katıyla sınırlamak ve alınan borcun vadesinin nadiren 20 yılı geçmesi. Devlet baskısı, bir zamanlar konut ipoteğini en sağlam menkul kıymet kılan bu standart uygulamaları tahrip etti. Hala federal yönetimin beceriksizliğinin yol açtığı sonuçları yaşamaktayız.

Fannie ve Freddie'yi lağvetmek ya da en azından parçalamak ve Sam Amcayla bütün bağlarını koparmak, kısa sürede sağlıklı bir ikincil ipotek piyasasının hayat bulmasını sağlayacaktır. Dolar yeniden altına bağlandığında -ki birkaç yıl içinde olacak- nominal uzun vadeli faiz oranları bugünkünden çok farklı olmayacak. Ama faizler piyasa tarafından belirlenecek, bugünkü gibi Federal Rezerv müdahalesiyle sağlanan yapay, sürdürülemez derecede düşük seviyelerde olmayacak.Devlet konut piyasasını rahat bıraksa bu evleri zaten en başta satın almamış olması gereken insanlar, en sonunda hatalarını düzeltme ve mali durumlarını toparlama imkanına kavuşacak. İnsanlar konut fiyatlarının daha fazla düşmeyeceğini anladığında konut alımı hızla artacak.

Üç yıl içinde mevcut stoklar tükendiğinde de bir konut patlaması yaşanacak. Normal bir ekonomide nüfus artışını karşılamak ve zaman içinde yıpranan binaların yenilenmesi için yılda bir buçuk milyon yeni konuta ihtiyaç olur. Washington'daki siyasetçilerin sağladıklarını iddia ettikleri bütün desteğe rağmen ABD konut mülkiyetinde gelişmiş ülkeler arasında 17'nci.
Forbes/Steve Forbes