Kira

Kiralık konut piyasasına yeni 'talep dalgası' geliyor!

Düğünler, memur atamaları ve üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla beraber başlayacak olan konut aramaları kiralık konut piyasasına da yeni bir talep dalgası getirecek. 

Barınma ihtiyacı giderek artıyor. Hem düğünler, hem kamu tarafında öğretmen, doktor, güvenlik görevlisi gibi memur atamaları, hem kentsel dönüşüm taşınmaları ve üniversite sonuçlarının netleşmesiyle birlikte yeni konut arama telaşına başlayacak yeni üniversite öğrencileri, gayrimenkul piyasasında yeni bir talep dalgası da getirecek. Bunun 600 bin ile 1 milyon arası kiralık talebinde yeni hareket getirebileceğini kaydeden gayrimenkul uzmanları, söz konusu hareketlilikle emlak piyasasının ağustos ayından itibaren canlanacağını dile getirdi.

Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre söz konusu bu yeni talep dalgasının barınma ihtiyacını da artıracağına değinen uzmanlar, “Kiralara yüzde 25 zam sınırı olduğu son iki senede yeni konut arzı sağlanamadı. Vergiler ve ikinci konut alımına sınır getirilmesi yatırımcıları da caydırdı. Ne yazık ki kiralık konut fiyatlarının çok arttığı, kiralık bulmanın zor olduğu bir döneme giriliyor” değerlendirmesini yaptı.


600 BİN YENİ TALEP

Açıklanan resmi rakamlar da konut talebindeki yıllık ihtiyacı ortaya koyuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre ülkemizde geçen sene 565 bin 435 evlilik, 171 bin 881 boşanma, 35 bin yabancının konut talebi oldu. Yine paylaşılan detaylara göre üniversitelere de yine geçen sene 1.8 mil­yon kişi kayıt yaptırdı. Uzmanlara göre, yeni üniversitelilerin dörtte birlik kısmının kayıt için il değiştirmesi, ortalama 450 bin kişilik öğrenci talebine de işaret ediyor.

Böylece kamuda atamalar, evlilikler ve üniversite öğrencileri dahil edildiği zaman ülke genelinde ortalama 600 bin yeni kiralık talebi beklendiğine değinen sektör temsilcileri, “Söz konusu bu yeni talep dalgası kiralık fiyatlarında yüzde 10-30 artışa neden olabilir. Bu dönemde hem satılık, hem kiralık ihtiyacı çok fazla artış gösterir” diye konuştu.

KONUT BULMAK ZORLAŞIR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte kayıt için il değiştirecek olan öğrenciler, kamu tarafındaki atamalar, düğünler kiralık tarafında bir talep dalgası meydana getiriyor. O sebeple kiralık piyasasında hareketli bir dönem bizi bekliyor. Ne yazık ki kiraların artacağı ve kiralık bulmanın da zorlu olduğu bir döneme giriliyor” diye konuştu.

Açılamasında söz konusu bu yeni talep dalgasının fiyatlara yukarı taşıyacağına değinen Hakan Akdoğan, “Bu dönemde satılık konut fiyatları daha stabil olabilir. Fakat kiralar yukarı doğru gider, mevcut kiraların üzerine. Talep dalgasının kiraları yüzde 20 – 30 artırma imkanı da var."

AĞUSTOS AYI ORTASINDA HAREKETLENECEK

Keller Williams Ekol (KW Ekol) Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu da konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Kiralık piyasası 15 Ağustos tarihi ile beraber canlanır, satılıklar da buna eşlik eder. Hem atamalar, hem de üniversitelere kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin konut aramaya başlaması ve düğünlerle beraber talep artar. Konutlar ve yurtlarında kalanların dışında üniversite öğrencilerinin 3’te 1’i il değiştirecek olsa, 500- 600 bin yeni talep demek. Talep artış göstereceği için kiralık piyasasında fiyatlarda yaklaşık olarak yüzde 10 artış gösterir. Öğrenciler, evlenenler ve atamaların getireceği yeni talep yalnızca kiralık piyasasını değil, satılık piyasasını da canlandırır. Hem satılık, hem kiralık ihtiyacı bu dönemde daha çok artış gösterir.”

TALEP YÜKSEK STOK DÜŞÜK

Vartur Emlak Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Varlı da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada özellikle büyük kentlerdeki kiralık talebinin ağustos ve eylül aylarından itibaren artacağını dile getirdi. Şerif Varlı konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Şu anda bile kiralık talebi oldukça yüksek, ilan sitelerine bakacak olursanız toplamda 600 bin satılık, 150 bin kiralık ilanı var.

Kiralık daha çok tutuluyor ve stoku da düşük. Satılık konut tarafında da alıcılar, mevduattan vazgeçerek konut almadığı veya kredi alamadığı için satılamıyor. Bu oluşacak yeni taleple beraber kira fiyatları artmayı sürdürür. Üniversiteye kayıt yaptıracak olan öğrencilerin dörtte biri şehir değiştirecek olsa, bu ortalama 450 bin talep demek.”

REEL ARTIŞ ARTIYA GEÇMEZ

Gayrimenkul Uzmanı Dr. Mustafa Koçak da açıklamasında gayrimenkul piyasasında ağustos ve eylül aylarında hareketlilik beklendiğini kaydederek şunları söyledi: “Yurtlara gidenlerin dışında birkaç arkadaş birleşerek, 2-3 odalı yerleri tercih edebilir, maliyeti düşürmek için. Kira artışları için bir oran vermek doğru olmaz. Kiralık ve satılıklarda fiyatların, reel olarak artıya geçeceğini düşünmüyorum. Eksi olmayı sürdürecek. Reel kiralar yüzde 13,7 gerilemiş, kiralar söz konusu bu dönemde nispeten artış gösterse de, reel artış artıya geçmeyecek. Üniversitelere kayıt yaptıracak öğrencilerle birlikte düşünüldüğü zaman ülke geneli için toplam 500-600 bin yeni kiralık talep dalgası getirebilir.”

 

Merkez Bankası resmen değiştirdi. Dolarda az kalsın deprem...

Aile Bakanlığı resmen duyurdu! Çocuğu olanlar acil baksın

Merkez Bankası bile resmen... Dolar için 45 TL