Kira

Kiralık konut piyasasında tehlike çanları! Kiralara yeni zam bekleniyor...

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, kiralık konut piyasasında yeni dalgalanmaların başlayacağın özellikle de büyükşehirlerde kiralara yüzde 30 zam beklediğini açıkladı. 

Ülke genelikde kiralık ev bulmanın zorlaştığı şu günlerde, kira bedelleri cep yakmaya devam ediyor. İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, kiralık konut piyasasınıda hareketliliğin devam edeceğini özellikle büyükşehirlerde kiralara yüzde 30 zam beklediğini duyurdu.

YÜKSEK KİRA BEDELLERİ KRİZE DÖNÜŞTÜ

Kira bedellerinin arttığı şu günlede ev sahiplerinin daha yüksek kira bedelleri talep etmesi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar, adliyelerde ve arabulucularda sıkça karşılaşılan sorunlar arasında geliyor. Uzmanlara göre; kira krizinin önümüzdeki dönemde daha da belirginleşmesi bekleniyor. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ev sahibi kiracı arasındaki davalarla ilgili olarak; "Geçtiğimiz bir yıla baktığımızda 1 Eylül tarihinden itibaren yeni getirdiğimiz kira davalarında özellikle önemli bir başarı sağlandığını görüyoruz.

Kira bedellerinde son günlerde fahiş artış sebebiyle birtakım tartışmalar ortaya çıkmaya başlamıştı. Dikkat ederseniz, 1 Eylül tarihinde dava şartı arabuluculuk başladıktan sonra bunun biraz daha sönümlendiğini ve tarafların anlaşmaya, anlaşmaya vardığını görüyoruz." dedi. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira davalarında önemli bir başarı yakaladıklarının altını çizdi ve "1 Eylül'den bugüne kira konusunda arabulucuya başvuru sayısı 240 bin 852 kişi oldu" dedi.

BÜYÜKŞEHİRLERDE KİRALIK EV ARAYANLARSIN SAYISI DAHA FAZLA

Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde kiralık ev arayanların sayısı artarken, ev sahipleri daha yüksek kira bedelleri talep etmeye başladı.

Bazı kiracılar ev sahiplerinin mobing girişimlerine karşı direnirken, kira anlaşmazlıkları adliyelerde ve arabulucularda en sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor.

KİRALARA YÜZDE 30 ZAM BEKLENİYOR

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, EKOL TV'de canlı yayında yaptığı açıklamalarda, kirada yeni bir talep dalgasının başlayacağını ve bu durumun özellikle düğünler ve memur atamaları gibi etkenlerle tetiklendiğini ifade etti.

EV SAHİPLERİ EVLERİNİ KİRAYA VERMEK İSTEMİYOR

Ev sahipleri yüzde 25 kira artışı uygulamasıyla mağdur oldu. Evlerinin rayiç bedeli altında kira almak zorunda kalan ev sahipleri son iki yılda büyük zarara uğradı. Bundan dolayı Ev sahipleri yeni dönemde evlerini artık kiraya vermek istemiyor. Edinilen bilgiye göre; İstanbul'da 450-750 bine yakın evinin boş olduğu ortaya çıktı.

KİRA SORUNUNDA İSTANBUL ZİRVEDE

AB Komisyonu’nun araştırmasında İstanbul, kira sorununda zirveye yerleşti. Gelir ve kiraya göre İstanbul, Avrupa’nın en pahalı ikinci şehri oldu.

1 Eylül'den bugüne kira konusunda arabulucuya başvuru sayısı 240 bin 852 kişi oldu! 108 bin 751'i anlaştı! 

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira bedeli nasıl belirlenir? Ünlü avukat ev sahiplerini uyardı! 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira sözleşmesi neden bu kadar önemli?