08 / 01 / 2025

STFA, inşaattan sonra enerjide de ağırlığını artıracak!

STFA, inşaattan sonra enerjide de ağırlığını artıracak!

Müteahhitlik firması STFAnın Yatırım Holding İcra Başkanı olarak göreve başlayan Mehmet Ali Neyzi, inşaat sektöründe "lider" konumunda Türkiye ve Ortadoğuda büyük projeler yapmaya devam ederken enerjide de faaliyetlerini genişleteceklerini bildirdi



Yeni yönetimiyle özellikle inşaat ve enerji sektöründeki yatırımlarını artırarak büyük projelerde yer almaya devam eden STFAnın yeni yönetim ve projelerinin açıklandığı toplantıda konuşan Neyzi, STFA olarak, inşaat ve enerji sektöründeki yatırımlarının artarak devam edeceğini belirtirken, son yıllarda Taşkent ailesi ve İlker Keremoğlunun liderliğinde Körfez ülkelerine yoğunlaşan STFAnın, yeniden 1 milyar dolar konsolide ciro çıtasını aştığını, önümüzdeki dönemde yurt içi ve dışında birçok yeni ve büyük projelerde yer almanın en önemli hedefleri arasında bulunduğunu ifade etti.

Neyzi, uzmanlık alanları liman, iskele, rıhtım gibi deniz inşaatlarına ek olarak yol, köprü ve tünel gibi altyapı işleri olan STFAnın, Energaz şirketi ile doğal gaz dağıtım sektöründe ikinci "en büyük" özel şirket konumunda bulunduğunu kaydederek, "İnşaat sektöründe lider konumunda Türkiye ve Ortadoğuda büyük projeler yapmaya devam ederken enerji alanındaki faaliyetlerimizi de genişletmeyi hedefliyoruz" dedi.

STFAnın ulusal ve uluslararası projeleriyle ilgili de bilgi veren Neyzi, STFA adına Sezai Taşkentin 11 Kasım 2011de Japon IHI firması ile 256 milyon dolar tutarında İzmit Körfez Geçişi Altyapı ve Derin Denizde Temel İnşaatı Anlaşmasını, 29 Kasım 2011de de Umman Ulaştırma Bakanı ile 305 milyon dolar tutarında Bid Bid-Sur Yolu anlaşmasını imzaladığını duyurdu. 561 milyon dolar  tutarındaki bu yeni 2 anlaşmanın önemini vurgulayan Neyzi, Bid Bid-Sur Yolu için hemen inşaata başlayacaklarını bildirdi.

Neyzi, İzmit Körfez Projesi ile  ilgili olarak, "Projenin hikayesi STFA ile başlamıştır. Kurucularımızdan Sezai Türkeş önderliğinde, STFA camiası bu projenin yapılması için uzun yıllardır yoğun çaba harcamıştır. 1987de başta dönemin Başbakanı Turgut Özal olmak üzere, zamanın Hükümetini bu konuda ilk bilgilendiren kurucumuz Sezai Türkeş olmuştur. Uzun yıllardır bekleyen bu projede köprünün derin denizde bulunan 2 adet kule temelleri, karada bulunan 2 adet ankraj yapıları, yaklaşım viyadüklerinin ayakları ve ankraj kenar ayaklarının inşaatının yapımını üstlendik. Bu projeye özel bir ilgimiz var. 24 yıldan beri STFA bu projenin içinde. Umudumuz finansman işlemlerinin bir an önce tamamlanarak bu projenin hızla hayata geçmesidir" diye konuştu.

21 ülkede faaliyet gösteren STFAnın 5 bin çalışanı bulunduğunu bildiren Neyzi, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, şu anda cironun içinde enerjinin, inşaata göre payının küçük olduğunu, stratejik plan hazırlığı içerisinde bulunduklarını, enerjide gazla başlamış oldukları girişimi yaymayı düşündüklerini ifade ederek, "Gaz sektörünün açılabileceği alanlar var. Gazın içinde LNG ve CNG konusunda da açılımlar olacak. Doğalgazın içinde fırsatlar var. Doğalgazın yanında elektrik üretimi, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği konularında Türkiyede ve Ortadoğuda yapılacak çok işler var. Bunların hepsi ilgi alanlarımız içinde. Hem yurt dışı ortaklarla birlikte projeler olabilir. Yurt içi ortaklarla da olabilir" dedi.

"2012de en az yüzde 5-7 arasında, muhtemelen bundan fazla büyüyeceğiz"

Dünyada doğalgaz kullanım alanlarının giderek yayıldığını hatırlatan Neyzi, konut sektörüyle ilgili bir planlarının bulunmadığını, inşaat piyasasının dünyadaki krizden etkilendiğini, şirketlerin bu yıl eskiye oranla yavaşladıklarını, 2012de yüzde 5-7 arasında bir büyüme öngördüklerini, STFAnın ise en az bunun kadar, muhtemelen bundan daha büyüyeceğini söyledi.

Mehmet Ali Neyzi, Ortadoğudaki gelişmelere değinirken, son 5 yılda Körfeze ağırlık verdiklerini belirterek, "Yeni açılımda da ilk olmak istiyoruz" dedi.

İzmit Körfez Projesi ile ilgili finansman sıkıntısına da işaret eden Neyzi, bunun süreyi uzatabileceğini, finansmanın birkaç ayaklı olmasının sağlanabileceğini kaydetti. Neyzi, "Bir finansman sorunu yaşandı. Ya çok bekleyeceğiz ya da parçalara bölerek yapacağız" şeklinde konuştu.

Yeni yönetim

STFA Yatırım Holdingin yeni Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keremoğlu da STFAnın, Sezai Türkeş ve Feyzi Akkayanın kurduğu Türkiyenin "en köklü" şirketlerinden biri olduğunu belirterek, 73 yıllık deneyim ile "lider" konumunda, ulusal ve uluslararası birçok "başarılı" projeye imza attıklarını, atmaya da devam ettiklerini, yeni bir döneme girdiklerini, Yönetim Kurulu Başkanı Tomris Taşkentin artık STFAnın Onursal Başkanı olduğunu, kendisinin Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve devam edeceğini, Mehmet Ali Neyzinin ise İcra Başkanı olarak STFA Yatırım Holding yönetiminde yerini aldığını bildirdi.

Keremoğlu, soruları yanıtlarken, yeni ortak oldukları şirketle Türkiyede sıkılaştırılmış doğalgaz pazarına girmek istediklerini dile getirerek, esas hedefin; dizel araçlar olduğunu söyledi. Keremoğlu, Türkiyenin Avrupanın en büyük dizel araç parkına sahip olduğunu vurgulayarak, "Eğer teknik ve mevzuat olarak becerebilirsek birkaç yıl içinde şu andaki doğalgaz dağıtımı kadar büyük bir işin orada gelişme ihtimali var" dedi.

Geçen hafta bir imza attıklarını hatırlatan Keremoğlu, STFAnın İzmit merkezde sahip olduğu arazi üzerinde bir alışveriş merkezi ve rekreasyon merkezi projesini hayata geçirmek üzere Esas Holding ile bir ortaklığa imza attığını, bu ilk denemeden sonra STFAnın, sahip olduğu birkaç gayrimenkul üzerinde de benzer geliştirmeler yapacağını bildirdi.

STFA, rüzgar enerjisi işine girecek

İlker Keremoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"STFAyı bundan sonra konut değil, alışveriş merkezi, eğlence merkezi gibi gayrimenkul geliştirmesi konusunda da göreceksiniz. Enerji konusunda da doğalgazın yanı sıra rüzgar enerjisinde de birtakım çalışmalarımız var. Gene sahip olduğumuz araziler üzerinde rüzgar enerjisi işine girmek üzere de gerek türbin üretimi gerekse elektrik üretimi konusunda çalışmalarımız var."

Ortadoğudaki gelişmelere de değinen Keremoğlu, 20 ülkede çalışan STFAnın bu sayıyı 6ya indirdiğini hatırlatarak, "Arap Baharı oldu. Bahar mı, kış mı, sonbahar mı, hep beraber göreceğiz. Libya şu anda durmuş vaziyette. Bunun yanı sıra gerek Suudi Arabistan gerekse bütün Körfez ülkelerinde akış yavaşladı. Libyanın ayrı bir durumu var. Libyanın hala petrol geliri var. 1972den beri Libyadayız, tekrar oraya geri döneceğiz. Komplike bir iştir. Makinelerimiz kaldı. O biraz zaman alabilir" görüşünü dile getirdi.

"Ticari işler ve bazı projeler geliştirmek için Kuzey Irakla da ilgileniyoruz"

STFA Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Keremoğlu, 1-2 büyük pazara daha baktıklarını, şu anda Hindistan üzerinde çalışmaları olduğunu, Azerbaycanda ciddi çalışmaları bulunduğunu, sadece müteahhitlik olarak değil, ticari işler ve belki bazı projeler geliştirmek için Kuzey Irakla ilgilendiklerini, Kuzey Irakın, STFA ve Türkiyenin önemli bir pazarı olacağını ifade ederek, mevcut ülkelerin yanı sıra, kendilerine dengeli bir pazar dağılımı yapmaya çalışacaklarını kaydetti.

AA


Geri Dön