02 / 05 / 2024

STK'lardan 'Alan Yönetimi Yasası' önerisi!

STK'lardan 'Alan Yönetimi Yasası' önerisi!

Surizm sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (STK), mağduriyetlerin önüne geçilmesi için taleplerini dile getirdi. STK'lar doğal sit alanları için 'Alan Yönetimi Yasası' kurulması gerektiğini önerdi.



Kapadokya bölgesinde, peribacalarının yakınında yer alan yapıların yıkılması için çalışmalar başlatan Nevşehir’in Göreme beldesinde, turizm sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (STK), mağduriyetlerin önüne geçilmesi için isteklerini açıkladı.

''Çarpık yapılaşmanın önüne geçilecek''

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, beldedeki bir otelde düzenlenen toplantıda dernekler adına basın açıklamasını okuyan turizmci Aynur Dağ Yüksel “İçerisinde yöre halkının, belediye ve sivil toplum kuruluşlarımızın da bulunacağı bir komisyon oluşturularak gerekli düzenlemeler ve takiplerle çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi uygun olacaktır” diye konuştu.

''Doğal güzelliklerimizi koruyacağız''

“Bizler yöremizin öneminin farkındayız’' diye konuşan Yüksel, şöyle devam etti: Doğal güzelliklerimizi koruyacağımıza, yapılan uygunsuz yapıları kimseyi incitmeden düzelteceğimize ve takipçisi olacağımıza kamuoyu önünde söz veriyoruz.”

Dünya turizm platformlarında Göreme’nin zamanla marka hâline geldiğini söyleyen Yüksel “Göreme’nin Kapadokya bölgesinde gözde oluşu ve hâlen yükselmekte olması bazı çevreler tarafından hazmedilememektedir, bunun farkındayız. Oysa bizler Göremeli olarak turizmin gelişmesine destek olabilecek herkese kucak açmışız'' dedi.

''Dünyada eşi olmayan bir yer''

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, turizm sektöründe faaliyetlerine devam eden tarafların Kapadokya’ya özel bir statü kazandıracağı düşünülen “Alan Yönetimi Yasası”nın bir an önce uygulamaya konulmasını istediklerini söyledi.

''Turizmciler doğanın bozulmasını istemiyor''

Kapadokya’nın dünyada eşi olmayan bir yer olduğunun altını çizen Durmaz “TBMM’den Kapadokya özel yasasının çıkmasını istiyoruz. Burası turizmciler ve bizim için ekmek kapısı. Turizmciler kesinlikle doğanının bozulmasından yana değil. Ama bir gerçek var peribacaları ile yaşamak bizim kültürümüz. Kapadokya’yı koruyarak kullanmak en büyük arzumuz” açıklamasında bulundu.

Doğal sit alanlarında kaçak yapılaşma mücadelesi!


Geri Dön