30 / 04 / 2024

Stratejik plandan 20 Kural!

Stratejik plandan 20 Kural!

İstanbul'un 2010-2014 yıllarında nasıl gelişeceği belli oldu...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan ve İBB Meclisi'nde kabul edilen plan emlak yatırımcıları için çok ciddi tüyolar içeriyor.

Yaklaşık 100 sayfalık planı satır satır okudum. Emlak yatırımı yapmak isteyenler için çok ciddi bilgiler içeren planı Milliyet Emlak okurları için özetledim.

İstanbul'a yeni kaç havalimanı yapılacak? Sağlık parkları için hangi alanlar ayrıldı? Ticari gayrimenkul yatırımları için en doğru adresler nereler? Konut inşaatlarının yeni merkezleri nereler olacak? Sanayi siteleri ne olacak? Hangi bölgelerde fabrikalar kaldırılacak?

100 sayfalık planı okuyup zaman öldürmeyin. İşte size sağlam tüyolar. Başka hiçbir yerde bulamazsınız. Alacaksanız da, satacaksanız da kiralayacaktanız da kiraya verecekseniz de mutlaka bu özeti iyi okuyun.
 
1- Ulusal ve uluslararası uçuş taleplerini karşılamak üzere Çorlu Havaalanı genişletilecek. Silivri Gazitepe'ye yeni bir havaalanı inşa edilecek.

2- Silivri'ye tarım alanlarının verimliliğinin artmasının yanı sıra kırsal kalkınmanın sağlanmasına yönelik teknolojik, organizasyonel ve eğitimsel katkı sağlamak amacıyla Silivri'de tarımsal üretim teknolojilerini geliştirme parkı kurulacak.

3- Kilyos-Karadeniz sahili gerisinde yer alan, kullanım ömrü tamamlanmış Karadeniz kömür ocakları alanı; doğal kaynakları koruma ve kullanım dengesini bozmayacak şekilde kullanılacak. Avrupa Yakası'nın kuzeyinde gezinti alanları ve turizm tesisleri yapılacak. Küçükçekmece gölü temizlenecek. Karadeniz-Marmara denizi arasındaki ekolojik koridora, kaybedilen niteliği yeniden kazandırılacak.

4- Konut yerleşimi için Avrupa Yakası'da Silivri-Büyükçekmece Gölü aksında E-5 ve TEM otoyolları arasında kalan bölgede, Silivri'nin batısında Değirmenköy ve Çanta'da Hadımköy'de ve Küçükçekmece Gölü'nün kuzeyinde Kayabaşı ve Ispartakule bölgelerinde, Anadolu Yakası'nda ise Maltepe, Orhanlı, Şile ve Ağva'da yoğunlaşılacak. Bu bölgelerde yapılacak konut projesi ve sitesi sayısında ciddi artış yaşanacak.

5- Topkapı-Maltepe-Bayrampaşa bölgesi merkezi iş alanı haline dönüştürülecek. Sanayi yerinde kalırken fabrikaların yerine alışveriş merkezleri, ofis ve homeofis yapılabilecek.

6- Avrupa Yakası'nda Bakırköy, Yenibosna ve Basın Ekspres Yolu etrafı ve Silivri'ye kadar uzanan alanda E-5 kenarı merkezi iş alanı olacak. Anadolu Yakası'nda ise Kartal, Ataşehir ve Kozyatağı birinci derecede merkezi iş alanı yapılacak. Yani plaza, gökdelen, dükkan, mağaza ve ofis yapımına izin verilecek.

7- Esenyurt ve Haramidere'yle Pendik Şeyhli sanayi alanının güney bölümü daha az yoğunluklu merkezi iş alanı haline getirilecek.

8- Gaziosmanpaşa'dan sanayi kaldırılacak. Sanayi tesisi olan binaların yerine hizmet sektörüne yönelik binaların yapımına izin verilecek. Gökdelen ve plaza yapımlarına izin verilecek.

9- Elmalı Su Toplama Havzası'nda kalan Dudulu Organize Sanayi Bölgesi hariç Anadolu ve Avrupa Yakası'nda yer alan organize sanayi bölgelerindeki atıl kapasitelerin en üst düzeyde kullanılması ve bu bölgelerin yakın çevrelerinde dağınık durumda bulunan sanayi tesisleri bu alanlara yönlendirilecek.

10- Silivri, Kıraç, Yakuplu, Gaziosmanpaşa, Maslak, Bostancı ve Maltepe'deki sanayi siteleri ile Akpınar Sanayi Sitesi faaliyetlerine devam edecek.

11- Tuzla tersaneleri sıhhileştirilecek. Yoğunluğu azaltılarak işlevini sürdürecek Pendik Güzelyalı bölgesinde önerilen tersane gelişim bölgesinde ise sadece yat ve gezinti teknelerinin üretimine ve satışına yönelik faaliyetlere yönelik izinler verilecek. Pendik sahiline sosyal ve kültürel tesisler yapılabilecek.

12- Silivri, Küçükçekmece, Şişli ve Pendik'te eğitim, bilişim ve teknoloji geliştirme alanları yapılacak. Şişli'nin Kağıthane'ye komşu mahalle ve caddeleri bu iş için ayrılacak. Silivri ve Tuzla'da ileri teknoloji alanları inşa edilecek.

13- İstanbul'daki mevcut üniversitelerin uzun vadede ağırlıklı olarak yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren bir yapıya dönüştürülmesi öngörülüyor. Mevcut üniversiteler için yeni kampus arayışları gündemde.

14- Sağlık turizmini desteklemek amacıyla Celaliye-Kamiloba ve İkitelli'de uluslararası ölçekte bile hizmet verecek tüm ihtisas dallarını bünyesinde barındıran tam donanımlı hastane, fakülte ve yüksekokullar, sağlıklı yaşam ve rehabilitasyon merkeziyle bakımevi gibi her türlü sağlık hizmetini sunabilecek 2 sağlık parkı yapılacak. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nin İkitelli'ye taşınması planlanıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin geleceği için belirsizlik devam ediyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Celaliye-Kamiloba'ya taşınma olasılığı var.

15- Silivri-Çanta ve Avcılar Firuzköy'de iki yeni fuar ve festival alanı yapılacak. İlk öncelik Firuzköy olacak. Çanta projesi uzun vadede hayata geçirilecek.

16- Atıl duruma gelen Harem Otogarı kaldırılacak. Silivri, Selimpaşa, Bahçeşehir, Arıcılar, Kavacık, Ataşehir ve Kurtköy'de cep otogarları yapılacak. Böylece Esenler Otogarı 'nın yükü de hafifletilecek.

17- Haydarpaşa Umanı kaldırılacak. Ambarlı ve Pendik limanları mevcut haliyle korunacak. Gümüşyaka - Çanta sınırında Tekirdağ-Marmara Ereğli'si arasındaki limanlarla entegre olacak şekilde liman inşa edilecek.

18- İstanbul'un Batı'daki giriş kapısı olan Silivri Gümüşyaka'da ve Kavaklı'da Hadımköy ve Ambarlı Liman bölgesinde, Anadolu Yakası'nda ise Pendik Güzelyalı ile Tuzla Orhanlı'da lojistik alanlar oluşturulacak.

19- Ömerli Su Toplama Havzası'nda habitat parkı önerilecek.

20- Hafif raylı taşıma sistemlerine ağırlık verilecek. Metrobüs ağı geliştirilecek.

Milliyet Emlak


Geri Dön