Genel

Stüdyo ve 1+1 konutların avantajları nelerdir

Dikkatinizi çekiyor mu, bilmiyoruz ama 1+1 ve stüdyolara yoğun bir ilgi var. Bunun en somut göstergesi, son dönemlerde tanıtıma çıkarılan projelerde önce onların satılması. Peki, ama neden bu kadar büyük bir ilgi görüyorlar

Üstelik, onlar hakkında kafalarda dolaşan onca soru işaretine rağmen... Bu minik dairelerin büyüsünü araştırdık. Onları inşa edenlere büyüyü sorduk ve ardından doğru bilinen yanlışlara ışık tuttuk

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım:
İLGİ, SON BEşž YILDA BÜYÜDÜ
 
Stüdyo ve 1+1 konutların oturma ve yatırım amaçlı olarak yoğun ilgi gördüğünü belirten Umut Durbakayım, özellikle son beş yıldan bu yana 'küçük daire' kavramının ağırlık kazanmaya başladığının altını çizdi.
Bunun en somut göstergelerinden biri olarak, gerçekleştirilen projelerdeki 1+1"lerin oranının yüzde 50"lere kadar çıkması gösteren Durbakayım,   bu tip konutlara ilgi gösterenleri, projelerin bulundukları yere göre ikiye ayırabileceklerini açıkladı. Sanayi bölgelerinin yakınlarında yapılan projelere oralarda çalışan bekar veya genç çiftlerlerin ilgilendiğini belirten Durbakayım, kent merkezinde yükselen üstün vasıflı rezidanslarla ise konforu yakalamak isteyenlerin ilgilendiğini dile getirdi.
 
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu başkanı Süleyman çetinsaya
YALNIZLAR DEĞİL, YENİ EVLİLER TERCİH EDİYOR

Projelerinde stüdyo ve 1+1'lere ağırlık veren isimlerden biri de Süleyman çetinsaya. Onun tespitlerine göre 1+1"ler genellikle yeni evli çiftler tarafından tercih ediliyor. çetinsaya, bunun, ana nedenini ise, œTüm Avrupa Konutları projelerinde 1+1"ler alışılmış metrekarelerin üzerinde ve kullanılabilirlik olarak ferah bir yaşam alanı sunacak şekilde tasarlanıyor. Bu nedenle çocuksuz aileler, yeni evli çiftler tarafından rağbet görüyor sözleriyle açıkladı.
Toplumun büyük çoğunluğunun düşündüğünün aksine 1+1"lerde yalnızlardan çok çiftlerin yaşadığını vurgulayan çetinsaya, œİnşa ettiğimiz sitelerdeki 1+1 konutlarımızın çok azında yalnız kişiler yaşıyor, bunların çoğunluğu ise pilot ve hosteslerden oluşuyor. Avrupa Konutları olarak projelerimizde yaşayan ailelerimizden 1+1 dairede yaşayanlara yönelik bu türde bir şikayet gelmedi   dedi.

Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan
KOLAY SATILIYORLAR, KOLAY KİRALANIYORLAR

Fikret İnan ise, 1+1"lerin daha farklı amaçlarla kullanıldığına dair yaygın bir görüş olduğunu, ancak bunun son yıllarda tam anlamıyla yıkıldığını kaydetti. Bu tip dairelerin yalnız yaşayanlar kadar, öğrenciler ve yeni evli çiftler tarafından tercih edildiği gerçeğinin net olarak ortaya çıktığını vurgulayan İnan,   üstelik bu konutların kolay satılabilmeleri ve kiraya verilebilmeleri nedeniyle yatırım amacıyla da tercih e dildiğini kaydetti. İnan'a göre, 1+1'lerin diğer avantajları ise şöyle:   œFiyatı uygun olduğu için satın alması ve döşemesi çok kolay. Aynı zamanda metrekare olarak küçük olduğu için aidat ve yakıt giderleri kabul edilebilir bir seviyede.

Özyurtlar şžirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt
OFİS OLARAK DA KULLANILIYOR

Tamer Özyurt ise, stüdyo konutların yabancı uyruklu kişiler tarafından da tercih edildiğine dikkat çekti. Ayrıca bu dairelerin ofis olarak da kullanıldığını kaydeden Özyurt,   stüdyoların yanı sıra 1+1'lere gösterilen yoğun ilgiyi, 'İnsanlar yalnız ve özgür yaşamak istiyorlar' sözleriyle açıkladı.

Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek
YOĞUN İşž TRAFİĞİNİN SONUCU

Can Reşit Özçiçek ise, bu küçük dairelerin kullanıcı kitlesi olarak sık seyahat eden ve başka şehirde yaşayıp da yoğun bir iş trafiğine sahip olanları gösterdi. Orta vadede otel bedeliyle karşılaştırıldığında böyel bir yatırımın daha avantajlı göründüğü görüşünde olan Özçiçek, bu arada bir başka gerçeğin daha altını özel bir örnekle çizdi: 'Genellikle genç çiftlerin ya da yalnız yaşayanların tercih ettiği düşünülüyor ama, mesela bizden emekli bir çift küçük konut alırken, yeni evle bir çiftin 4+1 aldı.'

Onlar hakkında doğru bilinen 5 yanlış

YANLIşžLAR

1) Sadece yatırım için alınırlar.
2) Kiralanması ya da satılması zordur.
3.) Bekarlarla aileler arasında çatışmalar oluyor.
4.) Bu daireler farklı amaçlarla kullanılıyor.
5.) Büyüklerle karşılaştırıldığında hemen nakde dönmüyor.

DOĞRULAR

1) En büyük yanlışlardan biri. çünkü, yurtiçi örnekleri kadar yurtdışı örnekler de satın almaların hem yatırım hem oturum amaçlı olduğunu gösteriyor.
NEDEN: Bu tercihte yatırım ve yaşam biçimlerinin değişmesi birebir etkili oldu. Avrupa ve ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik özgürlüklerini kazanan gençlerin yaşama istekleri ve evlilik yaş ortalamasının yükselmesine bağlı olarak hane başına düşen kişi sayısı azaldı. Diğer taraftan ısıtma/soğutma tasarrufu, temizlik kolaylığı gibi nedenlerden dolayı da küçük daireler tercih ediliyor. Sonuç olarak zatın alma gücünü optimum seviyede kullanmak isteyen tüketici, orta ve uzun vadede altından kalkamayacak bir borç yükünün altına girmektense katlanılabilir fiyatlı küçük daire sahibi olmayı tercih ediyor.

2.) Bir diğer yanlış algı. Zannedildiğinin aksine çok daha kolay kiralanabiliyor ve satılabiliyorlar.
NEDEN: Fiyat olarak daha kolay erişilebilirler. Özellikle yeni evli çiftler, yalnız yaşamayı tercih eden genç çalışanlar ve öğrenciler açısından kiralamada olduğu kadar satın alma noktasında da ilgi görüyorlar.

3.) Stüdyo ve 1+1'lerle ilgili en çetrefilli konulardan biri de bu. Ancak, bu tip projeleri hayata geçirenlere bugüne kadar bu yönde hiçbir şikayet alınmış değil.
NEDEN: Özellikle prestijli projelerde yapılan satın almalar ya da kiralamalar, yaşam biçimini doğrudan belirleyen bir etken oluyor. Ancak, firmalar, stüdyo ve 1+1'lerin proje içinde farklı konumlandırılmasıyla diğer geniş dairelerle aralarına mesafe konulmaması konusunda farklı fikirlere sahipler. çünkü, bazı firmalar genç ve bekar kitlenin ailelerin daha uzağında yerleşmesinin daha iyi olacağını düşünüyor, kimisi ise tam aksini. Bu, düşünce farklılığı da müşteriler açısından iki türlü alım imkanı anlamına geliyor.

4.) Evet, doğru. Ancak, kimi çevrelerin iddialarının aksine belli bir meslek çevresi bu dairelerde yaşamayı tercih ediyor. Yer yer şirketler de toplu kiralama ya da satın alma yapabiliyor.
NEDEN: Stüdyoların şirketler tarafından tercih edilmesindeki ana neden, otelde oda bulamama, mevsimsel olarak artan otel fiyatlardan etkilenmeme. Bu yüzden şirket sahipleri, misafirlerini veya yöneticilerini otelde ağırlamak yerine temizlik, house-keeping, güvenlik gibi rezidans hizmetlerinin verildiği projelerde stüdyo tipi konutlarda konaklatmayı tercih edebiliyorlar. Ayrıca, şirketler satın aldıkları gayrimenkulü ve bakım masraflarını da maliyet olarak kayıt edebildikleri veya gider yazabildikleri için avantaj sağlamış oluyorlar.
Bir başka örnek ise bireysel çalışan avukatlar veya mali müşavirler gibi serbest meslek sahipleri. Bu kişiler özellikle proje, adliye sarayına veya iş merkezine yakın ise ve projede home-office imkanları sunuluyorsa, küçük alanlı büro ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı tercih ediyorlar.

5.) Temel yanlışlardan biri de bu. çünkü, bugüne kadar yapılan projelere ilişkin istatistikler, Küçük metrekareli dairelerin çok çabuk satıldığını gösteriyor.

NEDEN: Yatırımcılar, özellikle proje ilk satışa çıktığında uygun fiyatla bir veya birden çok adette küçük metrekareli daire satın alarak ileriye dönük bir yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Dairelerini teslim aldıktan sonra kira getirisi elde ediyorlar. Yatırımcıların önemli bir kısmı, genellikle büyük metrekareli az sayıda daire satın almaktansa, küçük metrekareli birden çok daire satın almayı ve risklerini azaltmayı tercih ediyor. Sanıldığının aksine küçük metrekareli daireler, daha hızlı el değiştirebiliyor, yatırımcının nakit ihtiyacı doğarsa, değer kaybetmeden daha hızlı bir şekilde nakde dönebiliyor. Yatırımcı açısından küçük metrekareli dairelerin giderlerinin düşük olması da önemli bir tercih faktörü.