02 / 05 / 2024

Su yapıları inşaatı için komisyon kurulacak!

Su yapıları inşaatı için komisyon kurulacak!

Su yapılarının inşaatı aşamasında faaliyet gösterecek yetkili denetim firmalarına izin vermek, faaliyetlerini denetlemek üzere "Su Yapıları Denetim Komisyonu" kurulacak



Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, gerçek veya tüzel kişiler tarafından tesis edilecek su yapılarının proje onayını, yapım aşamasındaki denetim iş ve işlemlerini ve bu işlemlerin yerine getirilmesi aşamasında denetim firmalarının görev ve sorumlulukları ile bu firmaların yetkilendirilmesini ve bu işlerde çalışacak denetim elemanlarının niteliklerinin belirlenmesini, yetki belgesi ile ilgili işlemlerin yapılmasını, yetkilendirilmiş firma ve bu firmalarda çalışan denetim elemanlarının görev ve sorumlulukları ile su yapıları denetim hizmet sözleşmesinin düzenlenmesini ve hizmet bedellerinin ödenmesine ilişkin hususları kapsıyor.

Buna göre, Devlet Su işleri (DSİ) Genel Müdürü tarafından görevlendirilen bir başkan, 6 asil ve 6 yedek üyeden oluşan "Su Yapıları Denetim Komisyonu" (SYDK) oluşturulacak. İhtiyaç duyulması halinde komisyonun teklifi ile DSİ Genel Müdürü tarafından alt komisyonlar da kurulabilecek. Bu alt komisyonların görev ve yetkileri, söz konusu komisyon tarafından hazırlanan ve DSİ Genel Müdürü tarafından onaylanan alt düzenleyici işlemler ile belirlenecek.

Su Yapıları Denetim Komisyonu, su yapılarının inşaatı aşamasında faaliyet gösterecek yetkili denetim firmalarına izin verecek, faaliyetlerini denetleyecek ve bu firmalar ile tüzel/gerçek kişiler veya yüklenici tarafından yapılan
şikayetleri inceleyecek. Yetkili denetim firmalarına genel müdür onayı ile izin belgesi verecek olan komisyon, bunların faaliyetlerini denetleyecek, yapılan müracaatları inceleyecek, mevzuat çerçevesinde görüşünü bildirecek, geçici ve kesin kabul tutanaklarını onaylayacak.

Üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanacak komisyonda kararlar salt çoğunluk ile alınacak. Su Yapıları Denetim Komisyonu, ihtilaflı konuları ve şikayetleri, gerekli gördüğü durumlarda yetkili denetim firmalarının denetim faaliyetlerini mahallinde inceleyebilecek. Gerekli gördüğü takdirde de her türlü incelemeyi yaptırabilecek. Mevzuata göre denetim görevini yerine getirmeyen yetkili denetim firmaları yazılı olarak komisyon tarafından uyarılacak. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen denetim firmalarının izin belgesi komisyonun teklifi ve genel müdür onayı ile iptal edilebilecek.

Su yapılarının denetim hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak, yetkili denetim firması, DSİ'den aldığı izin belgesine istinaden proje onayı ve su yapılarının inşası aşamasında gerekli denetim işlemlerini yapacak. Su yapılarının uygulama projesini yapan proje müellifi ile projeyi onaylayan, yapım aşamasındaki denetimini yapan yetkili denetim firması aynı firma olamayacak. Su yapılarının inşasında, hazırlanacak teknik şartnamelerde DSİ teknik şartnameleri esas alınacak ve gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının teknik şartnameleri de kullanılacak.

Yetkili denetim firmasının ihtarına rağmen onaylı projeye ve mevzuata aykırı iş yapılması halinde, bu durumun düzeltilmesi için yazılı olarak 30 gün süre verilecek. Verilen süre zarfında bildirilen uygunsuzlukların giderilmemesi halinde takip eden 3 iş günü içinde bu durum Su Yapıları Denetim Komisyonu'na bildirilecek. Komisyon, konuyu en geç 30 gün içerisinde inceleyerek sonuçlandıracak, gerektiği takdirde inşaat çalışmasını durdurabilecek. Yayımlanan yönetmelik kapsamında devam eden ve SYDK tarafından belirlenen işler, yayımından 4 ay sonra bu yönetmelik hükümlerine tabi olacak.
AA


Geri Dön