29 / 04 / 2024

Suada'nın "Turizm Tesisi Alanı"na alınması talebi İBB meclisinde reddedildi!

Suada'nın

Suada, 2012 yılında kaçak inşaat nedeniyle yıkılmıştı. "Kamuya açık yüzme havuzu, su sporları merkezi" alanında bulunan Suada'nın "Turizm Tesisi Alanı"na alınması talebi İBB meclisinde oybirliğiyle reddedildi...





Boğaz'ın gözde yerlerinden Galatasaray Spor Kulübü'nün sahibi olduğu Suada'ya Büyükşehir Belediyesi'nden turizm vizesi çıkmadı.


Kuruçeşme açıklarında Boğaz'ın en gözde yeri olarak bilinen Suada, 2012 yılında kaçak inşaat nedeniyle yıkılmıştı. "Kamuya açık yüzme havuzu, su sporları merkezi" alanında bulunan Suada'nın "Turizm Tesisi Alanı"na alınması talebi İBB meclisinde oybirliğiyle reddedildi. Galatasaray Spor Kulübü'nün sahibi olduğu Kuruçeşme'deki Suada, restoran, havuz ve toplantı salonları için 2006 yılında işadamı Mehmet Koçarslan'a kiralandı. Gözde eğlence yerlerinden biri olan Suada Club, Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Kaçak inşaat nedeniyle defalarca işlem yapılan Suada'nın yasallaştırılması için imar başvurusu yapıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi'ne yapılan başvuruda, "Kamuya açık yüzme havuzu, su sporları merkezi" alanında bulunan alanın "Turizm Tesisi Alanı"na alınması istendi. İmar değişikliğine göre, 0,4 emsal üzerinden 2 katlı restoran ve club yapılabilecekti. Konaklama tesisinin konulmadığı plan değişikliğiyle, mevcut yapı tamamen yasal hale getirilecekti. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede, Beşiktaş Kuruçeşme'deki Suada'nın yeraldığı alanla ilgili imar değişikliği oybirliğiyle reddedildi. 


PADİŞAHIN MİMARA HEDİYESİ 

Belediye Meclisi tarafından yapılan oylamada da oybirliğiyle reddedilen plan değişikliği geri çevrildi. 1872'de Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan'a hediye edilen ada, bir dönem Sarkis Bey Adacığı olarak anıldı. Osmanlı döneminde, ünlü ressam Ayvazovski'nin kaldığı ada, 1914'lerden itibaren kömür deposu haline getirildi. Bir süre sonra şehir hatları vapurlarına yakıt sağlayan bir yer oldu. 1957'de Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Sadık Giz 150 bin TL karşılığında adayı satın aldı ve diğer üyelerin hizmetine sundu.1957-1968 arası, Galatasaray Spor Kulübü Sutopu Şubesi'ne tahsis edildi. 2006'da eğlence yeri ve lokanta işletmecisi Mehmet Koçarslan'a 3 yıllığına kiralandı. İşletmeci, adanın üzerindeki tesislere "Suada" adını verdi. 



Sabah Gazetesi 


Geri Dön