27 / 04 / 2024

Yurt binalarının denetim alanına alınmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı!

Yurt binalarının denetim alanına alınmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı!

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'in kapsamının genişletilmesine ve yurt binalarının denetim alanına alınmasına ilişkin soru önergesi hazırladı.



Yurt binalarının denetim alanına alınmasına ilişkin soru önergesi hazırlandı!


CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'in kapsamının genişletilmesine ve yurt binalarının denetim alanına alınmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Dudu sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Dudu önergesinde "Adana Aladağ'da ortaöğretim kız öğrencilerinin kaldığı bir tarikata ait Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Demeği Yurdu’nda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan yangın sonucu 11 çocuk ve 1 eğitmenin yaşamını yitirmesinde bazı ihmaller zincirinin etkili olduğu görülmektedir. 


Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığımın hazırlattığı Bilirkişi Ön Raporu’nda; “yangının binanın ikinci panosundaki şalterlerin eskimiş olması ve kaçak akım rölesi bulunmamasından kaynaklandığı” tespiti yapılmıştır." dedi.


Yurt binalarının 19 Aralık 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamı dışında bırakıldığını ifade eden Dudu "Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), İdare’yi uyarmıştır. Uyanları dikkate alınmayan EMO; Danıştay’a dava açmıştır. EMO’nun açtığı dava üzerine; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yönetmeliğin yurtların kapsam dışında kalmasına neden olan hükümlerinin yürütmesi durdurulmuştur." diyerek 4 soru sordu.


Dudu'nun soruları


1-Danıştay İdari Dava Daireleri’nin bu kararı İdare tarafından uygulanmamıştır.  Adana  Aladağ’da çocuklarımızı yitirmemize neden olan faciayı dikkate alarak, Danıştay’ın kararını uygulamayı düşünüyor musunuz?


2-Yeni faciaların önünü kesmek için bu Yönetmelik’i değiştirmeyi düşünüyor musunuz?


3-Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in kapsamının genişletilmesi, yurt binalarının denetim alanına girmesi, okulların periyodik elektrik sistemi kontrollerinin yapılması yönünde bir değişiklik düşünüyor musunuz?


4-Elektrik Mühendisleri Odası, İdare’nin “Bunlar genç adamlar, atlayıp kaçarlar, yurtlara, okullara yangın algılama sistemi kurmaya ne gerek var” diyerek akıldışı bir tutum sergilediğini açıklamıştır. Bu anlayışın yapılacak mevzuat değişikliği ile idare anlayışımızdan bir an evvel temizlenmesi için ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?




Geri Dön