Eğitim

Şubatta beyaz eşyada 0.11 düşüş yaşandı

Çeşitli ürünlerin vergilerinin artması enflasyonu 14 ay sonra çift haneye taşıdı

Vergi artışları nedeniyle artış trendine giren enflasyon şubat ayında da yükselişini sürdürdü. Şubatta Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1.45 artarken, yıllık enflasyon yüzde 10.13'le çift haneyi 14 ay sonra tekrar gördü. Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1.66 artarken, yıllık enflasyon yüzde 6.82'ye çıktı. 12 aylık ortalamalara göre de TÜFE yüzde 6.38, ÜFE yüzde 1.20 oldu.
TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 5.01 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Alkollü içecekler ve tütünde yüzde 3.72, lokanta ve otellerde yüzde 1.17, ulaştırmada yüzde 0.42 artış olurken, ev eşyasında yüzde 0.11, sağlıkta yüzde 0.20, eğlence ve kültürde yüzde 0.57, giyim ve ayakkabıda yüzde 5.25 oranında düşüş gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 52.88 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda görüldü.
ÜFE'ye bakıldığında aylık değişim tarım sektöründe yüzde 4.04, sanayi sektöründe yüzde 1.16 olarak gerçekleşti. sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde10.27 ile elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı alt sektöründe oldu.

Çekirdek düştü
Merkez Bankası'nın takip ettiği endeks olarak bilinen en dar kapsamlı TÜFE (enerji, gıda, alkollü ve alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç enflasyon) ise şubatta aylık bazda 0.48 düştü, yıllık olarak da yüzde 4.05 arttı.

Şampiyon biber
Şubatta fiyatı en fazla artan ürün yüzde 87.77 ile sivri biber oldu. Onu yüzde 68.99'la patlıcan, yüzde 21.98'le domates izledi. Fiyatı en fazla gerileyen ürünler de indirimli satışların etkisiyle yüzde 11.41 ile kadın kazağı, yüzde 10.79 ile erkek paltosu, yüzde 9.50 ile çocuk için anorak tipi kaban şeklinde sıralandı.

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Ekmek tekrar canavarın ağzında

GIDA fiyatlarında ve vergilerdeki artış enflasyonu 14 ay sonra çift haneye çıkardı. Aylık TÜFE yüzde 1.45 oldu. Yıllık TÜFE yüzde 10.13'e tırmandı MERKEZ Bankası'nın gıdadaki uyarısını şubat verileri doğruladı. Ekimden bu yana yükselen gıda fiyatları enflasyonu yüzde 15.6 oldu
Enflasyon canavarı son 4 ayda yeniden canlandı. 2009 Ekim ayında yüzde 5.1 seviyesinde olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), şubatta yıllık bazda yüzde 10.13'e ulaştı. Aylık TÜFE ise yüzde 1.45 artarken, ekonomistlerin beklentilerinin iki katından daha fazla geldi. Vergi ve gıda fiyatlarındaki artış ile düşük baz etkisi son 4 aydaki yükselişin temel nedenleri. Tüm olumsuz faktörler birleşince TÜFE, Aralık 2008'den bu yana ilk kez çift haneli rakamı görmüş oldu. Kötü hava koşulları ve kırmızı ette olduğu gibi yaşanan yapısal sorunlar nedeniyle gıda enflasyonu şubatta patlama yaptı. Yıllık gıda enflasyonu yüzde 9.7'den yüzde 15.6'ya sıçradı. Gıda enflasyonu en yüksek seviyesine yüzde 16.2 ile Mayıs 2008'de ulaşmıştı. Gıdaya alkolsüz içecekler de dahil edilirse, bu iki kalemin aylık enflasyona katkısı 1.46 puan oldu. Giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki düşüş ise enflasyonun daha yüksek çıkmasını önledi. TÜFE'de sert yükseliş dikkat çekerken, Üretici Fiyatların Endeksi'ndeki (ÜFE) yükseliş de sürüyor. ÜFE'de beklentileri aşarak aylık bazda yüzde 1.66, yıllık bazda ise yüzde 6.43 arttı. TÜFE ve ÜFE'de görülen sert yükselişlere rağmen henüz çekirdek enflasyon rakamlarına yansımamış olması ise herkesi rahatlatıyor.

ÇEKİRDEK HENÜZ BOZULMADI
TÜFE'nin, gıda, alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altından arındırılması ile hesaplanan çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 4.05 seviyesinde bulunuyor. Çekirdek enflasyon şubatta bir önceki aya göre ise yüzde 0.48 oranında geriledi. Merkez Bankası'nın (MB) çekirdek enflasyona göre faiz kararlarını vermesi ve burada henüz bir bozulma görülmemesi nedeniyle piyasalar rahatsız olmuyor. Dünkü enflasyon rakamları sonrası gösterge tahvilin faizi bir ara yüzde 9'u aşsa da gün sonuna doğru yeniden yüzde 9'un altına indi.

EKONOMİSTLER İKİYE AYRILDI
Şubat rakamları enflasyonda önemli bir dönemeçte olduğumuzu ortaya koyuyor. Kritik sorular ise şunlar: Son 4 ayda geçici etkenlerden kaynaklanan yükseliş beklentileri ne kadar bozacak? Beklentilerdeki bozulma Merkez Bankası'nın yakından takip ettiği çekirdek enflasyonu ne kadar etkileyecek? Ve en önemlisi MB'nin faiz politikası değişecek mi? Ekonomistler arasında bu sorular üzerinde şubatta görüş farklılığının doğmaya başladığı görülüyor. Örneğin, Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali İhsan Gelberi, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyon beklentilerini oldukça olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. "Korkarım beklentilerde önemli bir bozulma yaşanacak" diyen Gelberi, "Bu da MB'yi çok zorlayacak. MB, beklenenden daha önce, mesala üçüncü çeyrekte faiz artırmak zorunda kalabilir" değerlendirmesinde bulunuyor. Bazı ekonomistlere ise beklentilerde büyük bozulmalar olmayacağını, enflasyonun yeniden düşeşe geçeceğini öngörüyor. JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci gıda fiyatlarındaki yükselişin geçici olduğunu, beklentilerin henüz bozulmadığını, dolayısıyla MB'nin faiz politikasını değiştirmeyeceğini düşünüyor.

ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER
Şubat ayının zam şampiyonu yüzde 87.77'yle yine sivri biber oldu. Sivri biberi yüzde 68.99'la patlıcan ve yüzde 21.08'le domates, yüzde 20.07 ile pırasa, yüzde 19.34'le salatalık ve yüzde 18.97 ile ıspanak, yüzde 10.36 ile kuru soğan izledi. Fiyatı en çok düşen ürün yüzde 11.41 ile kadın kazağı oldu.
Sabah

Sel, alkol ve sigara vurdu, yıllık enflasyon 14 ay sonra yeniden çift hane oldu: 10.13

Şubat enflasyonu, soğuk havanın vurduğu gıda ürünleri ve alkol-tütün zammının da etkisiyle kötü sürpriz yaptı. Yıllık enflasyon 14 ay sonra yeniden çift haneye çıktı. Alkol ve tütün ürünlerindeki yıllık fiyat artışı yüzde 50'yi aştı

Yılbaşındaki vergi artışlarıyla yükseliş trendine giren enflasyon, sel felaketlerinin vurduğu tarımsal ürünlerdeki fiyat yükselişleriyle şubat ayında yüzde 10'u aşarak 14 ay sonra tekrar çift haneye ulaştı.
Şubatta fiyat artışları TÜFE'de yüzde 1.45, ÜFE'de yüzde 1.66 çıkarken, piyasaların beklentisi TÜFE'de yüzde 0.60 artış olacağı yönündeydi. Tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 10.13'e çıkarken, yıllık üretici enflasyonu yüzde 6.82 olarak gerçekleşti.

Aralık 2008'de 10.06
Enflasyon, son olarak Aralık 2008'de yüzde 10.06 ile çift hanedeydi. Daha sonra resesyona giren ekonomide enflasyondaki düşüş uzunca bir süre devam etmiş, hatta Ekim 2009'da yüzde 5.08'e kadar gerilemişti.
Şubat ayı enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinde bir ay önceye göre yüzde 5.01 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki fiyat yükselişi etkili oldu. Bir başka önemli nokta ise yılbaşında yapılan yüksek oranlı ÖTV zammının ardından alkol ve tütün fiyatlarında yaşanan artıştı.
Alkollü içecek ve tütün ürünlerindeki fiyat artışı aylık bazda yüzde 3.72 olurken, Aralık ayından bu yana fiyat artışı yüzde 26.58 oldu. Bu ürünlerin fiyatları geçen yılın aynı ayından bu yana tam yüzde 52.88 arttı.
Kış sezonunun kapanması nedeniyle başlayan indirimler giyim ve ayakkabı fiyatlarını yüzde 5.25 aşağı çekti.

Çekirdekte enerji etkisi
Piyasaların özellikle yakından takip ettiği özel kapsamlı TÜFE göstergelerine bakıldığında ise nispeten yumuşak bir seyir gözlendi. İşlenmemiş gıda ürünleri dışarda bırakıldığında TÜFE yüzde 0.22 olurken, Enerji hariç endeks yüzde 1.59 oldu.
Bir başka deyişle çekirdek enflasyonun beklentilerin altında kalmasında enerji fiyatlarındaki düşüş de etkili oldu. Enerji, gıda, alkolsüz içecekler ve altının dışarda bırakıldığı I endeksinde yüzde 0.48 düşüş görüldü.

ÜFE'yi tarım çekti
Üretici fiyatlarında (ÜFE) ise özellikle tarım tarafındaki ciddi yükselişin etkileri görüldü.
Şubat ayında tarımda fiyatlar yüzde 4.04 artarken, sanayide fiyat artışı yüzde 1.16 olarak gerçekleşti. Ham petrol ve doğalgaz çıkarımında yüzde 1.27 düşüş yaşanırken, ana metal sanayiindeki artış yüzde 0.86 oldu.
Enflasyon rakamınını beklenenin üstünde artmasının ardından güne yüzde 8.96 seviyesinde başlayan gözterge faiz yüzde 9'un üzerine çıktı, dolar tarafında ise belirgin bir etki gözlemlenmedi. 2010 yılı şubat ayında TÜFE'de endekste kapsanan 446 maddeden; 66 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 230 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 150 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

En yüksek artış Urfa'da
TÜİK'in 26 bölge bazında yaptığı sınıflandırmaya göre, Şubat'ta tüketici fiyatlarının aylık, yıllık ve 12 aylık ortalamalara göre en yüksek arttığı bölge Şanlıurfa-Diyarbakır oldu. Bu bölgede aylık yüzde 2.24 fiyat artışı yaşanırken, iki aylık dönemde en yüksek fiyat artışı yüzde 4.98 ile Kayseri, Sivas, Yozgat bölgelerinde kaydedildi.
Şanlıurfa, Diyarbakır bölgelerinde, geçen yılın aynı ayına göre 12 aylık dönemde yüzde 13.16, son 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 8.51 fiyat artışı yaşandı. Bu yıl şubat ayında endekste kapsanan 446 maddeden 66'sının ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 230 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 150 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. (Radikal)

Merkez öngörmüştü
Merkez Bankası tarafından 28 Şubat tarihinde yayımlanan Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde, Merkez Bankası'nın Ocak Enflasyon Raporu'nda yer alan tahminlerde vergi ayarlamaları ve baz etkisi nedeniyle yılın ilk iki ayında enflasyonda hızlı artışlar olacağının öngörülmüş olduğunu, ancak şiddetli yağış ve sel baskınları nedeniyle bu etkilere ek olarak şubat ayında sebze fiyatlarının da geçici bir sıçrama göstereceğine dikkat çekilmişti. Bu doğrultuda, şubat ayı itibarıyla enflasyonun öngörülenin belirgin olarak üzerinde bir seviyede gerçekleşeceği, bununla birlikte sebze fiyatlarında gözlenen artışların mart ayından itibaren düzeltme eğilimine girmesiyle enflasyonun tekrar tahminlerle uyumlu seviyelere geleceği tahmin edilmişti.
Öte yandan TÜFE'de şubat ayında endekste yer alan 446 maddeden 66 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı, 230 maddenin ortalama fiyatında artış, 150 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti. ÜFE'de ise Şubat ayında endekste bulunan toplam 779 maddeden 151 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı, 381 maddenin ortalama fiyatında artış, 247 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş oldu.

`Martta da yüksek çıkacak'
Seltem İyigün (Akbank Hazine Ekonomisti): Beklentilerimize paralel geldi. Giyim fiyatlarında mevsimsellikten kaynaklanan bir düşüş var. Ancak vergilerin olumsuz etkisi görülüyor. Zayıf baz da enflasyonun yükselmesine neden oldu. Para politikasında değişiklik beklemiyoruz.
Gülay Elif Girgin (Oyak Yatırım Ekonomisti): Gıda fiyatları beklendiği gibi yüksek gelmiş. Bunun nedeni de kötü hava koşulları, sel ve kar gibi faktörler. Gıda bizim en başta gelen problemli alanlarımızdandı. Diğer alt kalemler ise beklentilerimizle aynı. Enflasyon ilk iki ayda yüzde 3.3'e ulaştı. Bu çok ciddi, yüzde 6.5'lik hedef gözönüne alındığında bayağı yüksek bir artış. Mart ayında da baz etkisi dominant olacak ve yüksek bir enflasyon rakamı göreceğiz. Bütçenin düzene girmesi için yeni vergi artışları olmasını bekliyoruz, enflasyonda 2010 yılı boyunca baskı göreceğiz. Yıllık enflasyon çift haneli rakamlara beklentimizden önce çıktı. Yıl sonunu yüzde 9'la bitirmesini bekliyoruz.
Özgür Altuğ (BGC Partners Başekonomisti): Gıda fiyatları şubat ayı enflasyonunun yüksek gelmesindeki ana nedenlerdi. Hükümetin tütün mamullerine vergiyi yükseltmesi aylık TÜFE'yi yüzde 0.2 oranında artırdı. Bu artışın piyasalar üzerinde olumsuz etkisi olacağını düşünüyoruz. Çekirdek TÜFE'de trend son dört ayda cesaret kırıcıydı. Yatırımcıların çekirdek TÜFE'deki trendi izlemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Sivribiber şubatın zam şampiyonu
TÜFE'deki mal ve hizmetler içinde şubat ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 87.77 ile sivri biberde görülürken, onu yüzde 68.99'la patlıcan izledi. Şubat ayında fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 11.41'le kadın kazağı oldu. Sebze ve meyvede şubatta yüzde 21.98 ile domates, yüzde 20.07 ile pırasa, yüzde 19.34 ile salatalık, yüzde 18.97 ile ıspanakta fiyatı en çok artan ürünler oldu. Şubatta kuru soğan yüzde 10.36, Antep fıstığı yüzde 8.42 oranında arttı. TÜFE kapsamında Şubatta en fazla fiyat düşüşü yüzde 11.41'le kadın kazağında oldu. Bunu, yüzde 10.79'la erkek paltosu, yüzde 9.50'la çocuk için kaban anorak, yüzde 9.40'la kadın çizmesi, yüzde 7.92'yle erkek botu takip etti.
Radikal

Enflasyon, 14 ay sonra çift haneli 

Yılbaşında akaryakıt ve sigaraya yapılan zamlar sebebiyle artış trendine giren enflasyon, şubat ayında da yükselişini sürdürdü. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 1,45 artarken, yıllık enflasyon yüzde 10,13'le çift haneyi 14 ay sonra tekrar gördü. Tüketici fiyatları en son Aralık 2008'de 10,06 ile çift haneli rakama ulaşmıştı.
 
Enflasyon, şubat ayında beklentilerin üzerinde çıktı. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), 2008 Aralık ayından bu yana ilk kez yüzde 10'u aştı. Enflasyonun yüksek çıkmasında gıda fiyatlarındaki artış etkili oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı şubat ayı tüketici ve üretici fiyatları verilerine göre, tüketici fiyatları yüzde 1,45, üretici fiyatları (ÜFE) yüzde 1,66 arttı. Yıllık enflasyon TÜFE'de 14 ay sonra yüzde 10,13'le yeniden çift hane olurken, ÜFE'de yüzde 6,82'ye çıktı. Akaryakıt, sigara ve alkol ürünlerinde yapılan vergi artışlarının etkisiyle ocak ayında yükselişe geçen TÜFE, Şubat'ta da bu trendini sürdürdü. Geçen ay TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,45, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 3,32, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,13 arttı. Böylece yıllık TÜFE 2008 yılı Aralık ayından sonra ilk defa çift haneli rakamlara ulaştı. 2008'in son ayında yıllık TÜFE 10,06 olarak gerçekleşmişti. Şubatta üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,66, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 2,25, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,82 arttı. Merkez Bankası daha önce yaptığı değerlendirmede; vergi ayarlamaları, işlenmemiş gıda fiyat artışları ve baz etki sebebiyle enflasyonun belirgin bir yükseliş göstereceğine ve bir müddet hedefin üzerinde kaldıktan sonra düşüşe geçeceğine dikkat çekmişti. Tüketici fiyatlarında ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 5,01 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 3,72, lokanta ve otellerde yüzde 1,17, ulaştırmada yüzde 0,42, konutta yüzde 0,39 artış olurken, giyim ve ayakkabıda yüzde 5,25 düşüş gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 52,88 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 14,84, ulaştırma 9,68, lokanta ve oteller 8,28 ile artışın yüksek olduğu diğer gruplar oldu. ÜFE'ye bakıldığında aylık değişim tarım sektöründe yüzde 4,04, sanayi sektöründe yüzde 1,16 olarak gerçekleşti. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,73 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,53 artış gerçekleşti.

Şimşek: Bozulma kısa vadeli, yükselme OLMAZ
Enflasyon rakamlarının çift haneli çıkmasının üzücü ama sürpriz olmadığını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılbaşında yapılan vergi artışlarından dolayı enflasyonda artış olacağını tahmin ettiklerini kaydetti. İlerleyen aylarda mevsimsel etkilerin ortadan kalkacağını kaydeden Şimşek, "Onları dikkate aldığımızda enflasyonda kalıcı bir yükselme öngörmüyoruz. Talep kaynaklı enflasyonist baskı söz konusu değildir. Yaptığımız fiyat ayarlamalarının etkisi bariz şekilde ortaya çıkıyor. Orta vadede enflasyon, Merkez Bankası'nın hedefleri doğrultusuna gelecektir. Çekirdek enflasyon hâlâ yüzde 4 civarında. Kısa vadeli enflasyonda bozulma söz konusu. Orta ve uzun vadeli faizlerde bir bozulma söz konusu değildir." diye konuştu.

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise tahminlerin üzerinde gerçekleşen şubat ayı TÜFE artışının beklentilerde bir bozulmaya sebep olup olmayacağının yakından takip edileceğini söyledi. Enflasyonun gıda fiyatlarındaki olağanüstü artışla birlikte olumsuz bir sürpriz yaptığını vurgulayan Dağdeviren, "Çekirdek göstergelerdeki bozulma henüz kaygı verici boyutta değil. Ancak enflasyondaki hızlı artış, Merkez Bankası'nın beklenti yönetimini biraz daha zorlaştıracak." dedi. Dağdeviren, MB'nin beklentilerini ciddi anlamda değiştirecek bir gelişme olduğunu düşünmediğini vurguladı.

Zam şampiyonu sivri biber
Şubat ayının zam şampiyonu yüzde 87,77'yle sivri biber oldu. Onu yüzde 68,99 ile patlıcan, yüzde 21,08'le domates, yüzde 20,07 ile pırasa, yüzde 19,34'le salatalık, yüzde 18,97 ile ıspanak, yüzde 10,36 ile kuru soğan izledi. Fiyatı en çok düşen ürün yüzde 11,41 ile kadın kazağı oldu. Bunu yüzde 10,79'la erkek paltosu, yüzde 9,50'yle çocuk için kaban anorak, yüzde 9,40'la kadın çizmesi, yüzde 7,92'yle erkek botu takip etti.
Zaman

Gıda fiyatı yüzde 5'le vurdu, enflasyon çift haneye çıktı

Enflasyon şubat ayında beklenenden yüksek çıkarak Aralık 2008'den bu yana yıllık bazda ilk kez yüzde 10'u aştı. Kötü hava koşulları ve sel baskınlarının sonucunda gıda fiyatlarında yaşanan artışın etkisiyle, şubat ayında TÜFE yüzde 1.45, ÜFE de yüzde 1.66 olarak gerçekleşti.

VERGİ artışları nedeniyle 2010'da artış trendine giren enflasyon, şubat ayında da yükselişini sürdürdü. Ancak enflasyon geçen ay, gıda fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle, Aralık 2008'den bu yana ilk kez çift haneye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 1.45, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 1.66 arttı. Yıllık enflasyon da şubat ayı itibariyle TÜFE'de yüzde 10.13, ÜFE'de yüzde 6.82 oldu.

Beklentinin üzerinde
Son 5 aydır hep piyasa beklentilerinin altında kalan enflasyon, bu kez sürprizi yükseliş yönünde yaptı. Şubat ayına ilişkin beklentiler TÜFE'de yüzde 0.65-0.68, ÜFE'de yüzde 0.70-0.78 civarında artış olacağı yönündeydi. Enflasyondaki bu yükselişte şubat ayı boyunca hava şartlarının kötü gitmesi ve özellikle Antalya bölgesinde yaşanan sel baskınlarının meyve ve sebze üretimi etkilemesi, bunun da gıda fiyatlarına yansıması etkili oldu. Merkez Bankası Para Piyasa Kurulu da, son açıklamasında gıda fiyat artışları ve baz etkileri nedeniyle yıllık enflasyonun şubat ayında belirgin bir yükseliş göstereceğine ve bir süre hedefin üzerinde kalacağına dikkat çekmişti. Merkez'in öngörüsü, enflasyonun yılın tamamında hedefin altında kalacağı yönünde.

Gıda fiyatları yüzde 5 arttı
TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 5.01 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Şubat endeksinde yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 3.72, lokanta ve otellerde yüzde 1.17, ulaştırmada yüzde 0.42, konutta yüzde 0.39, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.22, haberleşmede yüzde 0.11, eğitimde yüzde 0.02 artış oldu. Ev eşyasında yüzde 0.11, sağlıkta yüzde 0.20, eğlence ve kültürde yüzde 0.57, giyim ve ayakkabıda ise yüzde 5.25 oranında düşüş yaşandı. Yıllık TÜFE'deki artış, bir önceki yılın aynı ayına göre, en yüksek artış yüzde 52.88 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. 14.84 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 9.68 ile ulaştırma, yüzde 8.28 ile de lokanta ve oteller izledi. ÜFE'de aylık değişim tarım sektöründe yüzde 4.04, sanayi sektöründe yüzde 1.16 oldu. Tarım sektörü endeksinde, Aralık 2009'a göre yüzde 6.68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.73 artış gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise Aralık 2009'a göre yüzde 1.34, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.16 artış yaşandı.

En yüksek artış Şanlıurfa ve Diyarbakır'da
TÜRKİYE'ye 26 bölge olarak bakıldığında TÜFE'nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge yüzde 2.24 ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesi oldu. Geçen yılın aynı ayına göre yıllık bazda bakıldığında da TÜFE'de en yüksek artış yüzde 13.16 ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesinde yaşandı.

Çekirdek enflasyona göre gidişat fena değil
ŞUBAT ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, "çekirdek enflasyon" yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0.96, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise 0.22 arttı. Fiyatlar, enerji hariç yüzde 1.59, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0.16 artış kaydetti. Çekirdek göstergelerdeki artış oranları olumlu bulunarak, gidişatın çok da kötü olmadığı yorumlarına neden oldu. Ancak bu noktada Merkez Bankası'nın beklenti yönetiminin daha da önem kazandığı vurgulanıyor.

Zam şampiyonu sivribiber
TÜFE'ye göre, geçen ay en yüksek fiyat artışı yüzde 87.77 ile sivri biber oldu. Sivri biberi yüzde 68.99 ile patlıcan, yüzde 21.98 ile domates, yüzde 20.07 ile pırasa, yüzde 19.34 ile salatalık, yüzde 18.97 ile ıspanak izledi. Yüzde 11.41'le fiyatı en çok düşen ürün ise kadın kazağı, yüzde 10.79'la erkek paltosu oldu.
Hürriyet

Gıda ve vergi zammıyla enflasyon çift hane: 10.1

Şubat enflasyonu, soğuk havanın vurduğu gıda ürünleri ve alkol-tütün zammının etkisi ile kötü sürpriz yaptı. Yıllık enflasyon 14 ay sonra çift haneye çıkarak yüzde 10.13 oldu. Şubatta TÜFE yüzde 1.45 arttı

Soğuk hava ve sel gibi felaketlerin vurduğu gıda ürünleri ve alkol-tütün zammının etkisiyle enflasyon şubat ayında kötü sürpriz yaptı. Yıllık enflasyon 14 ay sonra çift haneye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre şubat ayında TÜFE yüzde 1.45, ÜFE yüzde 1.66 arttı. Bu rakamlarla şubatta yıllık enflasyon da TÜFE'de yüzde 10.13'e yükselirken, yıllık ÜFE yüzde 8.82 olarak gerçekleşti. Enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinde gıda fiyatlarındaki yüzde 5.1'lik yükseliş etkili oldu. Şubatta yüksek çıkan enflasyonda başka önemli nokta ise yılbaşında yapılan yüksek oranlı ÖTV zammının ardından alkol ve tütün fiyatlarında yaşanan artış. Alkollü içecek ve tütün ürünlerindeki fiyat artışı aylık bazda yüzde 3.72 olurken, aralıktan bu yana fiyat artışı yüzde 26.58 oldu. Bu ürünlerin fiyatları geçen yılın aynı ayından bu yana tam yüzde 52.88 arttı.

ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER
Şubat ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1.17, ulaştırmada yüzde 0.42 artış yaşanırken, ev eşyasında yüzde 0.11, sağlıkta yüzde 0.20, eğlence ve kültürde yüzde 0.57, giyim ve ayakkabıda yüzde 5.25 düşüş gerçekleşti. Şubatın zam şampiyonu yüzde 87.77'yle sivri biber oldu. TÜFE göstergelerine bakıldığında ise yumuşak bir seyir gözlendi. `Çekirdek enflasyon' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0.96, işlenmemiş gıda ürünleri hariç 0.22 arttı. Fiyatlar, enerji hariç yüzde 1.59, işlenmemiş gıda ve enerji hariç yüzde 0.16 arttı.

Yükseliş geçici, Merkez'in faiz politikası değişmez

Ekonomistler, şubat ayında enflasyondaki sürpriz artışın geçici olduğu belirttiler. Fortis Ekonomik Araştırmalar'ın yayınladığı enflasyon notunda şöyle denildi: "Bir kerelik vergi ve gıda fiyatı artışlarının yıllık enflasyon değeri olan yüzde 10.1'in 6.6 puanlık bir kısmını oluşturduğunu hesaplıyor, fakat bunun geçici olduğunu tahmin ediyoruz. Bu bahsedilenler enflasyonu yukarı çekerken, çekirdek fiyat göstergelerindeki olumlu görünüm, temel enflasyon eğiliminin düşük seyretme eğilimini bozmamıştır. Yıllık enflasyondaki artış, beklentiler kanalı ile enflasyon üzerinde olumsuz etkilerin görülmesi riskini artırmakla birlikte, biz Merkez Bankası'nın mevcut para politikasında bir değişikliğe gitmeden önce, önümüzdeki döneme yönelik enflasyon beklentileri üzerindeki etkiyi görmeyi bekleyeceğini düşünüyoruz. Yılın son çeyreğinde başlayacak faiz artırımları ile yılın tamamında 150 baz puanlık artış bekliyoruz."

Şimşek: Kalıcı bir yükseliş değil
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun uzun bir aradan sonra tekrar çift haneye çıkmış olmasının üzücü ama çok da sürpriz olmadığını belirtti. Şimşek "Enflasyonda kalıcı bir yükseliş trendi öngörmüyoruz. Henüz talep kaynaklı bir enflasyonist baskı söz konusu değildir" dedi.

Gereksiz kaygı
ING Bank Başekonomisti Sengul Dağdeviren: "Şubat enflasyonu gıda fiyatlarındaki olağanüstü artışla birlikte olumsuz bir sürpriz yaptı. Çekirdek göstergelerdeki bozulma ise henüz kaygı verici boyutta değil. "

Beklenti zorlaşacak
Garanti Bankası Başekonomisti Pelin Yenigün Dilek: "Merkez Bankası (MB) 'Şubat ayında yükseliş olacağını söylemiştim' diyecektir ama her ne kadar gıdadan da kaynaklansa beklenti yönetimi daha da zorlaşacak."

Piyasalar etkilenmedi
Yüksek gelen enflasyon verileri, piyasaları etkilemedi. Enflasyon verisi sonrası piyasalarda hafif dalgalanma görüldü. Bono faizleri yüzde 9'a, dolar da 1.54 seviyesine yaklaştı. Ancak daha sonra dolar tekrar 1.5350 seviyelerine gerilerken bono faizleri de yüzde 8.98'den günü kapattı. Borsa ise daha çok yurt dışına bağlı yatay bir seyir izleyerek günü yüzde 0.43 artışla 51.699 puandan kapattı. Yurt dışı piyasalarda ise gündem Yunanistan'dı. Yunanistan'ın açıkladığı önlem paketi yatay seyreden yurt dışı piyasalarda küçük bir dalgalanma yaratabildi.
Star