26 / 11 / 2024

Şufa hakkı dava açma süresi!

Şufa hakkı dava açma süresi!

Şufa hakkı dava açma süresi nedir? Ne kadar sürede şufa hakkı davası açılabilir? Şufa hakkı dava açma süresi hakkında merak ettiklerinizi haberimizin devamında bulabilirsiniz..




Şufa hakkı dava açma süresi


Şufa hakkını kullanacak olan paydaş, taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açacağı şufa davasında, alıcı tarafından yatırılan satış bedeli ile dava konusu payın alıcı adına tescili için yapılan tapu masraflarını ödemeye hazır olduğunu mahkemeye bildiriyor. Mahkeme tarafından belirlenecek yere bu giderlerin yatırılması ile birlikte davacı paydaş lehine karar verilmesi mümkün oluyor.


Davaya konu payı devir alan üçüncü kişi alıcı ya da payı satan satıcı yapılan pay satışını diğer paydaşlara noter vasıtası ile bildiriyor. Dava açmayı planlayan alıcının kendisine davaya konu payın devir alındığının bildirildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde ve her durumda satışın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde dava açarak öncelikli alma hakkını kullanmak istediğini bildirmesi gerekiyor. Bu süreler içerisinde dava açılarak ön alım hakkının kullanılmaması halinde bu haktan vazgeçildiği kabul ediliyor.



Önalım hakkı sahibi, payın adına tesciline karar verilmesinden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlü oluyor.


Şufa hakkı ne demektir?

Şufa hakkından feragat!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön