Şufa hakkı ne demektir?
Şufa hakkı ne demektir? Kanunu şufa hakkı nedir? Türk Medeni Kanunu'nda da düzenlenen şufa hakkı hakkında daha detaylı bilgi almak için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..
Şufa hakkı ne demektir?
Şufa hakkı diğer bir adıyla önalım hakkı, paylı mülkiyette bir paydaşın, taşın maz mal üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü bir kişiye satması halinde, diğer paydaş veya paydaşlara aynı şartlarla bu payı öncelikle satın alma yetkisi veren, eşyaya bağlı, kanun dan doğan, yenilik doğurucu (inşai) bir dava ile kullanılan bir hak olarak karşımıza çıkıyor
TMK. m 732’de düzenlenen şufa hakkı, taşınmaz mülkiyetinin kanundan doğan özel hukuk nitelikli bir kısıtlamasıdır. Bu itibarla, şufa hakkından doğan bu kısıtlama ancak bir paydaşın payını üçüncü bir kişiye satması ve diğer paydaş veya paydaşların bu hakkı dava yoluyla kullanmaları halinde ortaya çıkar.
Şufa hakkı, isteğe bağlı, ivazlı ve cüz’i halefi yete dayanan sözleşmelerde kullanılabilir. Bu anlamda yasal önalım olgusunu doğuran en tipik sözleşme, satım sözleşmesidir. İsteğe bağlı açık artırma yoluyla yapılan satışlarda, ifa yerine geçen edimde ve Yargıtay’a göre bir üst hakkı payının satılması halinde de yasal şufa hakkı kullanılabiliyor. Bağışlama ve benzeri sözleşmelerde bu hak kullanılamıyor.
Şufa hakkının bildirimi
Şufa hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihten itibaren üç ay ve herhalde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.
Sözleşmeden doğan şufa hakkı
Bir taşınmaz malın maliki veya hissedarı tarafından o taşınmaz üzerinde mülkiyet payı bulunmayan bir üçüncü kimseye sözleşme ile tanınan şufa hakkıdır. Bu şufa sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekiyor. Şufa hakkının tapu siciline şerhi, malik veya yetkili temsilcinin yazılı istemi ile olur. Ancak şufa sözleşmesinin de şerh istemi ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne verilmesi gerekir. Şerh isteme yetkisi şufa hakkı sahibine de verilebiliyor.
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com