28 / 04 / 2024

Süleyman Çetinsaya: 10 bin konuta ulaşmayı hedefliyoruz

Süleyman Çetinsaya: 10 bin konuta ulaşmayı hedefliyoruz

Şu anda 2.300 konutun devam ettiğini söyleyen Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya '3-4 yıl içinde 10 bin konuta ulaşmayı hedefliyoruz' diye konuştu



Mesa-Kantur-Akdaş-Öztaş ile birlikte İstanbul Halkalı'da yapılacak 2.5 milyar dolarlık İstanbul Tema Park projesini hayata geçirecek konsorsiyum içerisinde yer alan Artaş İnşaat, önümüzdeki 3-4 yıl içinde yalnız ya da yeni konsorsiyumların içinde yer alarak toplam 10 bin konut bitirip, sahiplerine teslim etmeyi hedefliyor. Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya bu projelerden ilk ikisine önümüzdeki aylarda başlayacaklarını söyledi. Çetinsaya, 'Ayazağa'da 500 konut ve Ispartakule'de 600 konut ve alışveriş merkezinden oluşacak bir projemiz olacak' dedi. Avrupa Konutları markasının yaratıcısı Kayserili İşadamı Süleyman Çetinsaya ile sektördeki gelişmeleri ve yeni projelerini konuştuk..

- Yüzde 11'lik büyüme rakamını nasıl değerlendiriyorsunuz. Bazı ekonomistler bunun riskli olduğu görüşünde..
Gayet güzel. Yüzde 11'lik büyüme çok iyi bir büyüme. Risk yok niye risk olsun.

- İnşaat sektörünün bu büyümede etkisi nedir sizce
İnşaat Türkiye'nin lokomotif sektörü. Çünkü arkasından pek çok sektörü sürüklüyor. Türkiye deprem bölgesinde. Bu yüzden inşaat sektörünün daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

3-4 yıla 10 bin konut hedefliyor

- 10 bin konut hedefiniz ne zaman gerçekleşecek
Şu anda 2300 konutumuz devam ediyor. Gündemde 7 bin konut daha var. 2 projenin lansmanını yapacağız. Bunlardan biri Ayazağa bölgesinde 500 konutluk bir proje olacak. Diğeri de Ispartakule'de başlayacağımız 600 konut ve bir AVM'den oluşacak proje olacak. Biz bu 10 bin konutu 3-4 yıl içinde hayata geçiririz.

- Avrupa Konutları markasını kullanacak mısınız
Yeni projelerin bir kısmında konsorsiyumlarla hareket edeceğiz. Bunlarda yeni markalar olacaktır. Kendi arazilerimizde yapacağımız projelerde Avrupa konutları markasını da kullanabiliriz.

YÜZDE 5-10 ARASI ZAM YOLDA

- Eylül ekim aylarına dair bir zam beklentisi var. Sektör genelinde nasıl bir artış olur fiyatlarda
Çimento, demir fiyatları arttı. Bunun arkasından bir zam yapılması gerekiyor tabii. Sektör genelinde yüzde 5 ila 10 arasında bir zam olacaktır.

TALİPLER İÇİNDE MESSE DE VAR

- Tema Park için bir mimarlık ofisi ile anlaştınız, biraz projeyi anlatır mısınız
Evet. Amerikalı mimarlık ofisi Gensler ile anlaştık. Mesa, Artaş Öztaş ortaklığı olarak hayata geçireceğimiz Tema Park'ta Türkiye'nin en büyük fuar ve kongre merkezini oluşturacak. 150 bin metrekare kapalı alana sahip bir fuar alanı olacak. Fuar merkezinin işletmesi için talipliler arasında Alman Fuar devi Messe de var. Ayın 10'unda yurtdışına gidip bazı eğlence parkı projelerini gezeceğiz.

Bankalar biraz fazla hassasiyet Gösteriyor

- Konutta peşinat oranı için yüzde 40 telaffuz edildi...
Bunların gündeme gelmesi, tüketici kredilerinin biraz artmış olmasından kaynaklandı. Bankalar biraz fazla hassasiyet gösteriyor. Ben peşinatın yüzde 40'a çıkacağına inanmıyorum.

- Sizce yüzde 25 doğru mu bir rakam mı
Yüzde 25 doğru. Bazen meslektaşlarımız peşinat yüzde 1 olsun ya da hiç olmasın diyor. Ben konut almayı düşünen vatandaşın asgari bu yüzde 25'e sahip olması gerektiğine inanıyorum. Ancak yüzde 40'a çıkarsa risk başlar.

Şenay BÜYÜKKÖŞDERE/Akşam


Geri Dön