Sektörel

Süleyman Çetinsaya'dan ev alacaklara uyarı!

'Ev alırken 60 aydan fazla takside giren faizde patinaj yapar.'

TOKİ'nin gelir paylaşımı yöntemiyle gerçekleştirdiği Avrupa Konutları-Halkalı ve Avrupa Konutları-TEM gibi, toplamda 4500 konutluk iki önemli projenin müteahhitlerinden olan Özsaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Gaziosmanpaşa'daki Avrupa Konutları-TEM projesinde yüzde 20 peşinat aldıklarını belirterek, "Vatandaş bana soracak olsa, '60 ayı geçme' derim. 60 aydan sonrası faizde patinaj yapmaya başlıyorsunuz" dedi. Ev alırken 5 yıldan uzun vadeye yayabilecek durumda olanları uyaran Çetinsaya, "Bu durumdaysanız zaten girmemeniz daha doğru. Ayrıca bizdeki bankalar 60 ay da olsa, 80 ay da olsa sizden önce faizi tahsil ediyor. Yani, taksitlerde önce faizi ödüyorsunuz. Uzun vadeye girerseniz faiz tutarı daha da artacağı için, başlangıçta ödeyeceğiniz bu faiz de daha fazla olacak" hatırlatmasını yapıyor.
Kendi konut projelerinden banka kredisi ile konut alıp 'Ödeyemiyorum' diyen bir kişi bile duymadığını da ekleyen Süleyman Çetinsaya, şöyle devam etti:
"Türkiye'de bankalar, doğru fiyatlandırma, doğru ekspertiz yapılmışsa hiç sorun yaşamıyor. Bizim projelerde TOKİ fiyatları uygulanıyor. Ekspertiz değeri üzerinden, TOKİ'nin belirlediği fiyattan satmak zorundayız. Küresel krizle, global krizle veya ne dersen de böyle kriz olmaz. Bankalar o sıkıntıya da girmez. Bankadan kredi alan vatandaş dairesini, mesela Halkalı'da benden 150 bin YTL'ye almış. Daire bugün 320-350 bin YTL olmuş. Halen taksidi devam eden vatandaş ödemek zorunda. Bankaya vermez, getirir sana, başka bir müşteriye 300 bin YTL'ye satar. Niye bankaya götürüp versin. 325 bin YTL reel değeri olan daireyi 300'e bile satsan bankadan aldığın değerin 2 katı. Bankalara fikir edinme açısından soruyorum, bir tane bile borcunu ödemeyeh vatandaş yok."

Türkler borcuna sadık
Süleyman Çetinsaya, "Türk insanı borcuna sadık mı" soumuza ise "Elbette. Biz Türk insanı; aç kalırız ama borcumuzu öderiz. Ve artı, evimiz bu. Çoluğu çocuğu var. Ben çoluk çocuğuma, komşuma rezil olmak ister miyim? Bizim evimize sarı zarf gelse korkarız. Avrupa'da, ABD'de bu böyle değil. ABD'de yıllardır mortgage yasasından birikti birikti patladı" diyor.

İnsanlar eve rahat ulaşmak istiyor
Avrupa Konutları-TEM projesinde metrekaresi 2500 YTL'ye daire sattıklarını söyleyen Süleyman Çetinsaya, kendilerine en yakın, 25 yıllık sitede metrekare fiyatının 3-4 bin YTL'ye çıktığını söyledi. Çetinsaya, "O günkü malzemeyle bugünkü arasında çok fark var. O fiyata daire alan var, satılıyor. Vatandaş, 'İhtiyacım var' diyor gidip oradan alıyor, tadilat yapıp oturuyor. Burada da 5 yıl sonra bana göre metrekare fiyatı 6 bin YTL olabilir. Buraya hemen TEM'den giriş var. Zaten insanlar eve kolay ulaşmak istiyor, trafikte 1 saat çile çekmek istemiyor" dedi.

Alışveriş merkezi enflasyonu yok

Alışveriş merkezi (AVM) yatırımcısı olarak, "İstanbul'da AVM enflasyonu var" iddialarını nasıl yorumladığını sorduğumuz Süleyman Çetinsaya, "İstanbul'da AVM enflasyonu olduğunu ben zannetmiyorum. Fakat, Avrupa ve ABD'ye bakarak, kişi başına düşen metrekare yeterli değil. Türkiye ekonomisi Avrupa ve ABD'ye uymadığı için AVM'ler fazla gibi geliyor. AVM'lerin bilhassa İstanbul'da bazı yerlerde yoğunlaştığına inanıyorum. Ama bölge içine dağıldığı zaman çok değil" karşılığını verdi.

Her ilçede en az bir AVM olmalı
İlçe merkezlerinde birer alışveriş merkezi olmasının 'alışveriş merkezi enflasyonu' olarak düşünülmemesi gerektiğini aktaran Süleyman Çetinsaya, "Bana göre her ilçe içinde, merkezlerde AVM olmalı. Örneğin Gaziosmanpaşa ise orada, Küçükçekmece ise Küçükçekmece'de, Beykoz ise Beykoz'un merkezinde AVM olmalı. Fakat bizde öyle örnekler var ki, 100-200 metrede bir AVM var. Biz Carousel'i ilk açtığımızda yakınında sadece Galleria vardı. Galleria, İstanbul'un ilk alışveriş merkezi. 1993'te Akmerkez açıldı; 1993'te Anadolu yakasında Capitol açıldı. 1995'te açılan Carousel ve daha sonrasında AVM'ler arttı" hatırlatmasını yaptı.

Ali Öztürk/Hürriyet Seri İlanlar