Genel

Süleyman Soylu'dan mesleki yeterlilik belgesi uyarısı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu "40 mesleğin 17'si inşaat mesleğidir ve bu mesleklerde 1 Ocak 2017'den itibaren yeterlilik belgesi olmadan çalışmak mümkün olmayacak" dedi


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Gerçekleştirdiğimiz yeniden yapılanma ve dönüşümle, istihdam piyasasının en önemli oyuncusu ve politika uygulayıcısı haline gelen İŞKUR'a yapılan başvuru sayısı 8 kat, açık iş sayısı 14,7 kat, işe yerleştirme sayısı ise 7 kat arttı." dedi.


Gerçekleştirdikleri yeniden yapılanma ve dönüşümle istihdam piyasasının en önemli̇ oyuncusu ve politika uygulayıcısı haline gelen İŞKUR'a yapılan başvuru sayısının 8 kat, açık iş sayısının 14,7 kat, işe yerleştirme sayısının ise 7 kat arttığını dile getiren Süleyman Soylu, iş başı eğitim programından yılbaşından bugüne kadar istifade edenlerin sayısının ise 190 bine ulaştığını ifade etti.


Soylu, iş sağlığı ve güvenliği meselesinin en önemli konularından biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:


"40 mesleğin 17'si inşaat mesleğidir ve bu mesleklerde 1 Ocak 2017'den itibaren yeterlilik belgesi olmadan çalışmak mümkün olmayacak. Bütün Türkiye'ye çağrımdır. İmtihanlarda en çok kalanlar asansörcüler. Neredeyse 10'da 1-2 başarı var. Bu önemlidir, hepimizin derdi çünkü, her gün asansöre biniyoruz. Bu rakam ürkütücüdür. Demek ki bizim 'mesleki yeterlilik belgesi'ne olağanüstü derecede ihtiyacımız var. Bu neyi sağlayacak? Hem iş sağlığı güvenliğini beraberinde getirecek hem de nitelikli ürün üretebilme kabiliyetini sahip olacağız." dedi.


-Bakan Soylu, iş sağlığı ve güvenliği meselesi konusunda yapılan çalışmaların neler olduğuna ilişkin yöneltilen soru üzerine, şunları söyledi:


"İş güvenliği ve sağlığı meselesi ülkemizin en önemli meselelerinden biridir. 301 canımızı Soma'da kaybettik. Bundan elbetteki alacağımız tedbirlerin, bundan sonra karşı karşıya geleceğimiz meselelerle ilgili önemli bir süreç oluşturduğu kaçınılmazdır. 1 Temmuz'da gerek kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili, gerekse 50'nin altında işçi çalıştırılan iş yerleri ile ilgili adım. Kanun çıkartıyoruz, uygulama zamanı geliyor, erteliyoruz. Bir çok kanun böyle, artık ertelemeyelim. Bu erteleme konusunda ortak bir karar alalım ya çok ileri bir zaman koyalım diyelim ki; '5, 10, 15 yıl sonra yaparız' ama ne zaman yapabileceğimizi hep beraber bilelim. Bu özellikle kamu yönetiminin inandırıcılığını ortadan kaybettirmektedir."


Süleyman Soylu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin büyük bir devlet olduğunu, önemli geleneği bulunduğunu dile getirerek, "Bu devlet, devlet üzerinden ekonomik olarak büyümeyecektir, özel sektör üzerinden büyüyecektir. Bunun başka hiçbir lamı cimi yoktur. Onun için biz engel koyan değil, tedbir alan ama bu anlayışı da sürdüren, eksikler varsa da bunları onaran bir anlayışı ortaya koyacağız. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, inşallah kolaylaştırıcı işlevsellikler ortaya koyacaklar." şeklinde konuştu.


Soylu'nun yaklaşık 2 saat bilgilendirme yaptığı TTSO Toplantı Salonu'ndaki toplantıya, Vali Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Bakanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve diğer ilgililer katıldı.


Toplantı, Eren ve Hacisalihoğlu'nun Bakan Soylu'ya plaket sunmasının ardından sona erdi.



AA