28 / 06 / 2024

Süleyman Varlıbaş: Varyap Meridian dünyayla yarışacak

Süleyman Varlıbaş: Varyap Meridian dünyayla yarışacak

Ataşehir´de Varyap Meridian tasarımı ile hemen diğerlerinden ayrılıyor



ATAŞEHİR yükselen yıldız. Finans merkezinin Ataşehir´de kurulacak olması ise değerine değer kattı. Bu lokasyonda Varyap Meridian tasarımı ile hemen diğerlerinden ayrılıyor. Zaten şekillendikten sonra 2 yılda mimari açıdan uluslararası ölçülerde 6 ödül birden alması farkını ortaya koyuyor.

Ataşehir´in önündeki otoyolu kullananlar gece, çizimi ile dikkati çeken Varyap Meridian´ın siluetinin ortaya çıktığını görüyorlar. Varyap Meridian´da ilk bloklar satışa çıktı ve hemen tükendi. Şimdi en yüksek blok olan A blok satışa çıkıyor. Süleyman Varlıbaş satışın Ekim ayında başlayacağını, 2010 sonunda ise tüm satışın tamamlanmasını beklediklerini söylüyor.

Bisiklet almak kadar kolay

Lütfen bu başlığa takılıp da bana kızmayın. Elbette ev almak bisiklet almak değil ancak ödeme koşullarını öğrenince neden bu başlığı attığımı anlayacaksınız. Varyap Meridian´da çok cazip bir ödeme sistemi var. Konut bedelinin sadece yüzde 1´ini peşinat olarak ödüyorsunuz. Bu da bir bisiklet parası ediyor. Yüzde 75´lik kısım ise Halkbank, Vakıfbank ya da Akbank gibi bankalardan piyasanın altında bir rakamla kredilendiriliyor. Geriye kalan yüzde 24´lük kısım ise Varyap tarafından 30 aya kadar vadelendiriliyor. Daha önce buradan ev alanlar proje prim yapınca hiç ödeme yapmaksızın aradaki primi cebe koyup çıkmışlar. Süleyman Varlıbaş bu prim imkanının halen varolduğunu, bunu satışa sunulacak A blokta da uygulayacaklarını söyledi. Varlıbaş, "İlk alanla son alanın aynı parayı ödemesini istemeyiz. Burada da ilk alanlar projenin yaptığı primle iyi bir yatırım yaptıklarını anlayacaklar" dedi. Varyap Meridian ilk satışa çıktığında metrekare fiyatı 3 bin 500 TL civarındaydı. Şimdi 6 bin 500-7 binlerden söz ediliyor. Varlıbaş, "Daha gidecek yol var" diyor.

450 farklı daire tipi var 40 metrekarelik daire tam bir tasarım harikası

40 metrekarelik dairenin nasıl olacağını hep merak etmişimdir. Malum Japon evi tarzındaki bu minnacık evler aslında Türk insanının beğenisine pek uymaz. Biz Türkler kullanmasak bile büyük evleri severiz. Ikea´yı gezenler aşağı yukarı 40 metrekarede nasıl bir ev dizayn edildiğini, modellerden görebilirler. Ancak bu kadarcık bir evde yaşanıp yaşanmayacağını ise bir türlü kafalarında şekillendiremezler. Meridian´da 40 metrekarelik evler hakikaten çok kullanışlı olmuş. Fotoğrafta da görüyorsunuz, televizyonun olduğu duvar bir anda yatağa dönüşüyor. Televizyon sağa kayıyor, dolabın içinden yatak çıkıyor. Şaka gibi...

Varyap Meridian´da 450 farklı daire tipi var. 1.500 dairelik projede yani neredeyse her 3 evden biri farklı tipte. Dairelerdeki kış bahçeleri çok şık olmuş. İsterseniz portakal ağacı hatta muz ağacı dikebilirsiniz.

Gelelim evlerin içine. Mutfaktaki malzemeyi beğendim. Fırın davlumbaz Miele marka. Ebeveyn banyoda jakuzi standart. Bu arada evlerdeki ikinci banyoda çamaşır kurutma ve yıkama makinalarının konumlandırmasını da beğendiğimi belirtmeliyim. Evleri gezen hanımlar nedenini çok iyi anlayacaktır.

Mutfaklarda Errebi markalı İtalyan mutfak kullanılmış. İdeal Standart´ın ürünleri de evlere ayrı bir hava katmış vaziyette. Çevreci projede, özel tasarımı ile klozetler normalin yarısı kadar su ile kendini temizleyebiliyor.

Varyap Meridian´dan ev almak için 6 neden

GÜVENLİK, sağlamlık en dikkati çeken konuydu. Zaten bunu bir başlık altında daha ayrıntılı olarak dile getirdi. C60 beton standartı etkileyici. Bu benim için birinci neden. İkinci sırada projenin dikkat çekici dizaynı geliyor. Avrupa´nın en iyi yüksek bina mimarisi ödülü dahil 6 ödül kazanması boşuna değil. Projede her blokun neden orada olduğunun bir sebebi var.

Güneş ve rüzgar ölçümleri yapılarak bloklar yerleştirilmiş. Hem ısı hem de aydınlatma açısından yüzde 40´a yakın bir tasarruf sağlayan çok özel bir dizayn. Bu projede herşey en az maliyetle nasıl oluşturulur diye düşünülmüş. Örneğin yine dizaynın bir sonucu olarak belki bu kadar geniş bir projede en az 200 güvenlik görevlisi ihtiyacı varken, bu ihtiyaç 50 hatta 40 kişi ile karşılanabilecek.

Çevreci bir proje. Yağmur suyu bahçe sulamasında kullanılıyor. Armatürler ve klozetler daha az su kullanımına ayarlı. Finansal açıdan Meridian´da ev almak iyi bir yatırım. Ataşehir prim yapmaya çok müsait. Meridian gibi nitelikli projelerin alım satım derinliği ise diğerlerine göre çok yüksek. Meridian´da metrekare fiyatları son bir yılda yüzde 45 artmış vaziyette. Daha da gidecek yolu var görünüyor. Projedeki sosyal donatılar da dikkat çekici. Zaten proje, ev sahiplerinin sadece yatmak için evlerine çıkmak isteyeceği şekilde sosyal donatılarla zenginleştirilmiş. ABD´de de bu ara çok revaçta olan sosyal ilişkileri geliştirmeye yönelik bir giriş katı var. Burada yeme-içme alanlarından havuza, her türlü ayrıntı düşünülmüş vaziyette.

Kaliforniya deprem standartı uygulandı, C60 beton kullanıldı

TÜRKİYE´DE bırakın C40 standartını, C30 standartında beton kalitesi olan projeler bile bu standartları ile övünürler. Varyap Meridian´da ise C60 standartı uygulanıyor. Türkiye´de tek bir blokta komple C60 standartının uygulandığı bir başka proje yok. Araştırdım. Sapphire´in bazı bölümlerinde C60 beton standartı kullanılmış, ancak tüm binada değil. Varyap Meridian´da ise tüm blokta tepeden tırnağa dökülen tüm beton C60 standartında. Bu standart daha az kum, daha çok çimento anlamına geliyor. Müteahhit için ise daha yüksek maliyet... Ne kadar maliyet derseniz. Yüzde 30 gibi hiç de küçümsenmeyecek bir maliyet. Kolay kolay göze alınacak bir maliyet değil yani. C40, C30 ile bir binanın ömrü 100-150 yıl ise C60 standartı ile bu ömür 300 hatta 500 yıla çıkıyor. Sonuçta Varyap Meridian´ın A bloğu 244 metre civarında olacak. Süleyman Varlıbaş, bu yükseklikte bir binada C60 standartının kullanılmasının gayet normal olduğunu söyledi.
Ercan İnan/Vatan


Geri Dön