03 / 05 / 2024

Sultanahmet Meydanı granit taşlarla yenileniyor!

Sultanahmet Meydanı granit taşlarla yenileniyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla yayalaştırılan Sultanahmet Meydanı'nın zemini özel kesim granit taşlarla yenileniyor  



Araç trafiğine kapatılan Sultanahmet Meydanı'nın zemini özel kesim granit taşlarla yenileniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla yayalaştırılan Sultanahmet Meydanı'nın zemini özel kesim granit taşlarla yenileniyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından bütçesi karşılanan çalışma, Ayasofya ile Sultanahmet Meydanı arasındaki bölge ile havuzun bulunduğu alanın yeniden yapılandırılması ve Sultanahmet Camisi'nin kıble tarafından Kabasakal Caddesi'nin sonuna kadar olan alanı kapsıyor. Arnavut kaldırımı zemine sahip meydanın tamamen sökülerek granitle yeniden döşeneceğini belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir "Sultanahmet Meydanı'nda 50 metrekarelik bir alanda 8 farklı zamanda yapılmış 8 ayrı malzeme vardı. Bunların kendi aralarında uyumu da yoktu" dedi. Demir, üst Laleli'de İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın desteğiyle yürüttükleri zemin çalışmasını Sultanahmet Meydanı'nda da yapmak için ajansa götürdükleri teklifin kabul edildiğini belirtti.

7 MİLYON TL'YE MALOLACAK
Demir, hazırladıkları projeyi hem Büyükşehir Belediyesine hem de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunduklarını ve Kurul tarafından yapılan 6 revizenin ardından proje istenilen düzeye gelince ihalenin yapılarak uygulama çalışmasına başlandığını bildirdi. Meydanda doğal granit malzeme kullanıldığını belirten Demir, 7 milyon TL'ye malolan proje dışında kalan Mehmet Akif Parkı'ndaki havuz ve anfi tiyatronun bulunduğu alanla ilgili de ek çalışma yürütüleceğini, Örme Sütun'daki eksik kısımların düzeltilerek temizliğinin gerçekleştirileceğini söyledi.
Sabah/Zeynel YAMAN

Basında yer alan diğer haberler:

Sultanahmet’e tarihi yenilik  

UKOME kararıyla yayalaştırılarak araç girişine kapatılan Sultanahmet Meydanı özel kesim granitlerle yenileniyor

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin kararıyla yayalaştırılan Sultanahmet Meydanı’nın zemini özel kesim granit taşlarla yenileniyor. “Sultanahmet Meydanı’nda 50 metrekarelik bir alanda 8 farklı zamanda yapılmış 8 ayrı malzeme vardı. Bunların kendi aralarında uyumu da yoktu” diyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bölgede büyük sıkıntı olduğunu, üst Laleli’de İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle yürüttükleri zemin sağlıklaştırma çalışmasını Sultanahmet Meydanı’nda da yapmak için ajansa götürdükleri teklifin kabul edildiğini belirtti. Demir şunları söyledi: “Uygulama, At Meydanı’nı çevreliyor. Dikili taşların etrafından dolaşan ve Ayasofya ile Sultanahmet Meydanı arasındaki bölge ile havuzun olduğu alanın yeniden yapılandırılması ve Sultanahmet Camisi’nin kıble tarafından Kabasakal Caddesi’nin sonuna kadar olan alanı kapsıyor.  Çok rahat olmayan bu Arnavut kaldırımlarında araçların seyretmesinde de biraz sıkıntı vardı. Biz de granitleri tamburdan geçirerek biraz ona benzetiyoruz. Ama yürüyüş konforu son derece güzel. Yaya yolunda, tretuvarlarda 10 santimetre kalınlığında ve 15’e 30 santimetre ebadında, araçların geçebileceği alanlarda da yine 10 santimetre kalınlığında ve 10’a 20 ve 10’a 10 santimetre ebatlarında granitler kullanılıyor. Bittiğinde her şeyiyle uyum içinde mükemmel bir üst yapıya sahip olacak.” • AA 

MALİYETİ 7 MİLYON LİRA

Belediye Başkanı Mustafa Demir, proje maliyetinin 7 milyon TL olduğunu ve maliyetin İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı tarafından karşılandığını söyledi. Proje dışında kalan Mehmet Akif Parkı’ndaki havuz ve anfi tiyatronun olduğu alanla ilgili de çalışma yapıldığını ve mevcut ihaleye eklenmek suretiyle alanı genişleteceklerini ifade eden Demir “Sultanahmet’e yapılan bu projenin bütün detaylarını Başbakan Erdoğan takip ediyor. Öngördüğümüz sürede İstanbul’a ve tarihi yarımadaya yakışır bir zemin düzenlemesi gerçekleşecek” dedi. Demir, çalışma kapsamında meydanda bulunan Örme Sütun’un statiğinde ve bazı bölgelerinde sıkıntılar bulunduğunu, kurul gözetiminde bu sütunun da konsolide edileceğini belirtti. Başkan, Örme Sütun’da aşınmadan kaynaklanan eksik kısımların tamamlanacağını ve üzerindeki kirliliğin temizleneceğini ifade etti.
Star


Geri Dön