Sulukule'ye yeni Roman Mahallesi kuruluyor!
Kentsel dönüşüm projesiyle boşaltılan Sulukule'ye yeni bir Roman Mahallesi kuruluyor
Kentimizin en renkli semtlerinden Sulukule, bundan bir süre önce gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesiyle boşaltılmıştı. Roman vatandaşların bölgeden çıkartılması ve evlerinin yıkılması büyük tartışmalara neden olmuştu. Roman kültürünün yok olmasını istemeyen bazı sivil toplum örgütleri, çeşitli girişimlerde bulunarak soruna çözüm ararlarken, bu konuyla ilgili güzel bir haber geldi. Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Cemal Yalçıntan, Sulukule Atölyesi Platformu üyeleri ile birlikte bölgede yaşanan son gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı.
Bayraktar istedi
Eylül ayında Sulukule ve buradaki kültürün yok olmaması için bir proje ürettiklerini anlatan Yalçıntan "Alternatif Sulukule Projesi" adını verdikleri projeyi önce belediyeye sunduklarını fakat ilgi görmediğini belirtti. Temmuz'un ilk haftasında TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın kendilerini telefonla arayarak Ankara'ya çağırdığını aktaran Yalçıntan, Bayraktar'ın Roman topluluğunun burada kalması ve bu kültürün yaşatılmasını istediğini söyledi. Murat Cemal Yalçıntan, Alternatif Sulukule Projesi'ni gören Bayraktar'ın, projeyi revize edip çalışma yapılması için kendilerine 1 aylık bir süre verildiğini söyledi.
400 aile taşınacak
Yalçıntan'ın verdiği bilgiye göre, Sulukule'de yeni iş ilanları oluşturulup Romanlar burada istihdam edilecek. Sulukule'nin geleneksel hayatını yansıtan tekstil, ayakkabıcılık ya da müzikle ilgili iş ilanları açılacak. Bölgede Romanlara yönelik sosyal konutlar yapılacak. İlk aşamada kiracı ve ev sahibi gibi kriterlere bakılarak en fazla mağdur olan aileler ilk planda bu evlere yerleştirilecek. Yaklaşık 400 ailenin bölgeye yerleştirerek Roman kültürünü yaşatmaları sağlanacak.
60 kişi hazırlıyor
Projeyi aralarında psikolog ve ekonomistlerin de bulunduğu 60 kişilik Sulukule Atölye Grubu yürütüyor. Grup proje çalışmasını 8 Ağustos'ta tamamlayacak.
Bu arada, basın açıklamasının yapıldığı evde oturan Gülsüm Bitirmiş isimli bir kadın ise zabıta ekiplerinin geçtiğimiz hafta kendisine yıkım için bir tebligat getirdiğini ancak tebligatın 40 yıl önce ölen babaanne ve dedesinin adına düzenlendiğini belirtti.
Gazete Habertürk
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Aklın yolu bir: Sulukule Sulukuleliyle Sulukule!
‘Olmaz' sanılan oldu. ‘Kentsel dönüşüm projesi' kapsamında büyük kısmı yıkılan Sulukule'nin, Sulukulelilerle birlikte yaşaması için bir umut doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyeleri Murat Cemal Yalçıntan ve Erbatur Çavuşoğlu'nun önderliğinde kurulan sivil platformun (Sulukule Atölyesi) geliştirdiği ‘yerinde yerleştirme projesi'ne Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) sahip çıktı.
Eğer proje kabul edilirse, Sulukule'ye avlulu evlerden oluşan bir mahalle kurulacak. Romanların çalışabileceği müzik ve dans okulu, ayakkabı ve tekstil atölyeleri, aşevi olarak da hizmet verecek bir mahalle lokantası açılacak.
BİR İHTİMAL DAHA VAR
“Yerini yurdunu bırak. Sulukule'den 45 kilometre ötedeki Taşoluk'ta bir apartman dairesine yerleş.” Fatih Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi kapsamında Sulukule'ye Osmanlı konağı tarzı lüks apartmanların yapılması gündeme gelince, Sulukulelerin payına düşen bu olmuştu. Proje, hem Türkiye hem de dünyada eleştiriler aldı. Yeni evlerin bazı AKP'li Belediye Meclisi üyelerine satılacağı ortaya çıkınca, eleştiriler ayyuka çıktı. Tüm bunların ardından sürpriz bir gelişme oldu. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar rotasını Sulukule Platformu'nun alternatif projesine çevirdi.
KİLİT NOKTA TURİZM
Roman mahalleleri aslında dünyanın pek çok ülkesinde turistik açıdan çekim merkezleri. Sulukule Platformu'nun projesinde de turizm anahtar unsurlardan.
Dün bir basın toplantısı düzenleyerek TOKİ Başkanı Bayraktar ile görüşmesini açıklayan MSÜ öğretim üyesi Yalçıntan çok heyecanlı:
“TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ‘yerinde yerleştirme'yle ilgilendiğini açıklayarak bize (8 Ağustos'a kadar) hazırlanma süresi verdi. Tam olarak rakam vermek şu an için mümkün olmasa da avlulu evlerden oluşan 300-350 hanelik bir mahalle inşa etmeyi planlıyoruz. Sulukule projesi yalnızca konut yapımından ibaret değil... Burada yaygın olan mesleklerden ayakkabıcılık ve tekstil üzerine küçük atölyeler inşa edilecek. Kuşkusuz Roman deyince akla gelen ilk şey, müzik ve dans... Yine kurulacak atölyelerde uygulamalı müzik ve dans eğitimi verilecek. Geleneksel iki-üç sokağımız var, bu bölgeler de koruma altında olacak. Bilen bilir, Romanlar hep beraber yemek yapıp hep beraber yerler. Bu geleneğin de devam etmesi adına bir mahalle lokantası inşa edilecek. Projenin içinde yer alacak Roman sakinler, bu bölgede yaşamak ve üzerilerine düşen bu sorumlulukları yerine getirmek zorundalar...”
TAŞOLUK NE OLACAK?
Peki çoktan Taşoluk'a yerleşmiş eski ev sahipleri? Yalçıntan'ın verdiği bilgiye göre bu projede ‘öncelik' onlarda değil: “Taşoluk'a giden Roman vatandaşlarımıza da projede yer vermeye çalışacağız ancak; öncelik, henüz hak sahibi olamamış Sulukule sakinlerinin... Yani bu aşamada Taşoluktakilere vaadlerde bulunmak doğru değil.”
DÜĞÜM BUGÜN ÇÖZÜLÜYOR
Yalçıntan, Sulukule Platformu'nun hazırladığı projenin Fatih Belediyesi'nin projesinden çok daha ucuza mal olacağını savunuyor. Ancak iki projenin ‘uygulama alanları' çakışıyor. Yalçıntan, “Hangi projenin inşa edileceğine karar verilmesi süreci bugün düzenlenecek toplantıyla başlayacak. Toplantıya TOKİ ile belediyeden yetkili kişiler katılacak. Biz dünya mirasına sahip çıkma niyetindeyiz, onlarsa lüks bir yerleşim merkezi kurmayı planlıyorlar. Büyük ihtimalle iki proje beraber yürütülemeyecek. Netleşen birşey değil bu. Önümüzdeki toplantılarda alınan kararlara bağlı olarak süreç ne gösterir bilemeyiz.”
Radikal