Sumitomo ve AKO Grup'un kuracağı fabrika 2 yılda tamamlanacak!
Abdülkadir Özcan (AKO) AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan da Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın girişimleriyle Japonya'nın önemli lastik firmalarından biri olan Sumitomo'dan ortak lastik fabrikası yatırımında bulunmak üzere teklif aldıklarını anlattı
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Asya'nın en doğusunda olan Japonya ve en batısında olan Türkiye, Asya'nın iki yakasını bir araya getirecek'' dedi.
Bakan Çağlayan, Sumitomo Rubber Firması ile Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik AŞ'nin, Çankırı'ya 516 milyon dolar yatırımla üretim tesisi kurmasına ilişkin protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, bu yatırımlarla Asya'nın en doğusunda olan Japonya ve en batısında olan Türkiye'nin, Asya'nın iki yakasını bir araya getireceğini söyledi.
Çağlayan, Japonya ekonomisinin şu anda içinde bulunduğu durgunluktan çıkış yolu olarak Türkiye ekonomisine kenetlenmeyi hedef olarak seçtiğini belirtti.
Avusturya ziyaretini hatırlatan Çağlayan, ''Avusturya şu anda Türkiye'ye yatırımlar konusunda son derece kararlı, aynı çabayı ümit ediyoruz ki Japon firmalarında da göreceğiz'' ifadesini kullandı.
Çağlayan, şu ana kadar Japon firmalarının Türkiye'ye 758 milyon dolarlık yatırım yapmasının Türkiye ve Japonya ekonomisine bakıldığında çok önemli bir rakam olmadığını, 516 milyon dolarlık bu yatırımla milyar dolar seviyesine çıkılacağını kaydetti.
''Yatırımın Çankırı'da yapılıyor olması ve yatırımın bitmesiyle beraber 2 bin 500 kişilik istihdam, Çankırı'nın kaderini değiştirecek bir yatırım olacaktır'' diyen Çağlayan, nüfusu 177 bin olan Çankırı'da 2 bin 500 çalışanın 4'er nüfusu olsa sadece bu fabrikanın oluşturduğu istihdamın 10 bin kişiye katkı sağlayacağını anlattı.
Çankırı'nın Ankara'ya çok yakın olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ''Kuş bakışı ile baktığınız zaman fabrikanın yerini görebilirsiniz'' dedi.
Lastik sektörü hakkında da bilgi veren Çağlayan, bu sektörün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu, toplam dış ticaret hacminin bir önceki yılda 850-900 milyon dolar seviyesine geldiğini söyledi.
Çağlayan, 2010 yılında 465 milyon dolar civarında bir ihracatın, 350 milyon dolar civarında da ithalatın gerçekleştiğine dikkati çekerek, 2011 yılında ihracatta biraz düşüş olduğunu buna rağmen sektörün dış ticaret fazlası verdiğini belirtti.
Bu yılın 7 ayında toplam 500 milyon dolar civarında lastik sektöründe dış ticaretin gerçekleştiğine dikkati çeken Çağlayan, 2023 yılında otomotiv sektörünün ihracat hedefinin 75 milyar dolar olduğunu, ihracat artışının otomotiv sektöründe yüzde 8-9'a endekslendiğini hatırlattı.
-''Sumitomo ve AKO'nun uzun süren bir flört devresi vardı''-
Bir soru üzerine Japon firmalarının Türkiye'ye ilgisini de değerlendiren Çağlayan, Japon firmalarının müteahhitlik sektöründe de Türk firmalarıyla iş yapma konusunda çok önemli düşünceleri olduğunu ifade etti.
Çağlayan, bir soru üzerine, Japonların karar alma mekanizmasında çok uzun süre çalıştıklarını belirterek, ''Onun için 'dün görüştük, bugün yatırım yapın' şeklinde düşünmemek lazım. Örneğin, Sumitomo ve AKO'nun uzun süren bir flört devresi vardı, hemen evlilik masasına oturmadılar'' dedi.
Japon firmaları arasında Türkiye'de yatırım için karar aşamasına gelenler ve fizibilite çalışmalarına devam edenler bulunduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, Tokyo Mitsubishi Bankası'nın da Türkiye'de yatırım planları olduğunu bildirdi.
Çağlayan, Mitsui firmasının da Türkiye'de enerji, gıda, kimya, madencilik ve otomotiv sanayinde çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek, Toyo Kohan firmasının da demir-çelik sektöründe Türkiye'de bir firma ile fizibilite aşamasında olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin, Japonya açısından önemli bir yatırım alanı olacağını ifade eden Çağlayan, ''Ümit ediyorum Japonya kısa bir süre içinde Türkiye'de yatırımları olan yabancı ülkeler arasında ilk 5'e girecektir'' dedi.
-''Diğer Japon firmalarının da Türkiye'ye ilgisi var''-
Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı da Sumitomo Rubber ile ajans olarak ilk günden bu zamana 20 aylık bir süreçte çalışmalarda bulunduklarını belirterek, ''Bu yatırım, yaratacağı istihdam ve ihracatımıza yapacağı pozitif etkiler nedeniyle bizim için büyük bir önem arz etmektedir. Ülkemiz bu yatırımla, Sumitomo Rubber gibi bir dünya devinin daha, özellikle gelişen pazarlar Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya ile Avrupa pazarlarına yönelik stratejik üssü olarak konumlanmıştır'' diye konuştu.
Diğer Japon firmalarının da Türkiye'ye ilgisi olduğunu ifade eden Aycı, ''Zamanı gelince, olgunlaşınca, dozerleri kapıda görünce onu da kamuoyuna duyuracağız'' dedi.
-''Türkiye, bizim için stratejik bir üst''-
Sumitomo Rubber Industries Başkan ve CEO'su Ikuji Ikeda ise Sumitomo Lastik Grubu olarak, gelişen Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya pazarlarında, 2011 ve 2020 seneleri arasında lastik satışlarında önemli bir büyüme kaydetmeyi öngördüklerini belirterek, ''Lastiklerimizin hedef pazarlara ve Avrupa'ya konumuyla öne çıkan Türkiye'den tedarik edilmesinin, tedarik süresi ve nakliye maliyetleri açısından grubumuza büyük faydalar katacağına inanıyoruz'' dedi.
Türkiye'de Japon otomobil üreticilerinin üretim faaliyetlerini artırmasını, ayrıca pazarda hem orijinal hem de yedek lastik satışlarında önemli düzeyde artış olmasını beklediklerini kaydeden Ikeda, Türkiye'nin kendileri için stratejik bir üs olduğunu söyledi.
Ikeda, yakın bir gelecekte Toyota ve Honda gibi firmalara da ürün teslimi gerçekleştirme düşüncesinde olduklarını bildirdi.
Bir soru üzerine Ikeda, Türkiye'ye Avrupa'dan gelen ithal lastiğin pazar payını almak istediklerini belirterek, ''2023'te yüzde 10'luk pazar payı elde edersek mutlu olacağız'' dedi.
Ikeda, 2015 yılının Haziran ayında Çankırı'da üretime başlamayı planladıklarını belirterek, 2 yıl içerisinde günlük 30 bin, 2017 yılına kadar 10 milyon adet lastik üretimi yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
2020 yılına kadar yüzde 35'lik bir büyüme beklediklerini ifade eden Ikeda, Orta Doğu ve Rusya'da çok ciddi bir büyüme beklentisi içerisinde olduklarını, buraları besleyecek olan üssün Türkiye olacağını söyledi.
-''Fabrika 2 yıl içinde üretime geçecek''-
Abdülkadir Özcan (AKO) AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan da Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın girişimleriyle Japonya'nın önemli lastik firmalarından biri olan Sumitomo'dan ortak lastik fabrikası yatırımında bulunmak üzere teklif aldıklarını anlattı.
AKO Grup ve Sumitomo olarak gerçekleştirilecek olan yatırım ortaklığında Dunlop, Falken, Sumitomo olarak yapılacak üretimin yüzde 80'i yurt dışına ihraç edileceğini ifade eden Özcan, geri kalan yüzde 20'lik dilimin ise iç pazarda satışa sunulacağını söyledi.
AKO Grup ve Sumitomo olarak kurulacak fabrikanın temelinin 2013 yılı başında atılacağını ifade eden Özcan, ''Fabrika Çankırı Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyon metrekarelik arsa üzerine 500 bin metrekarelik kapalı alan olmak üzere inşa edilecek. 516 milyon dolar bir yatırımla faaliyete girecek olan fabrikanın en geç 2 yıl içerisinde üretime geçmesini planlamaktayız'' diye konuştu.
AA