05 / 05 / 2024

Sur Yapı, çekmeköy 'de 400 dairelik projeye başlayacak

Sur Yapı, çekmeköy 'de 400 dairelik projeye başlayacak

2011 yılında Adapark ve Exen İstanbul projelerinin satışlarını sürdüreceklerini belirten Altan Elmas, œçekmeköy"de şžile yolu üzerinde 72 dönüm arazide alışveriş merkezinin de içinde olduğu 400 dairelik bir projeye Nisan gibi başlamayı planlıyoruz' dedi



Maliyetlerin artmasından kendilerini sorumlu tutmadığını açıklayan çimentocuları da ˜fırsatçı" olmakla eleştiren Elmas œçimentocular tam bir kartel. Nisan 2010"da tonu 67 lira olan çimento, 1 hafta önce 90 liraydı, bugün 105 lira. Mayıs"ta 130 liraya çıkarmak istiyorlar. 6 ayda yüzde 50"lik fiyat artışı, fırsatçılık. Hepsi halka açık, karları çok yüksek. Talep artmaya başlayınca Marmara"da 5 firma biraraya geliyor, fiyat artırıyor. Biz talep artınca onlar gibi birden fiyat artıramıyoruz, zammımız yüzde 2-5 arası kalıyor. Zarar gören pek çok firma var. Ama ben kriz döneminde hiçbir çimentocunun 67 liradan çimentoyu satarken iflas ettiğini, zarar ettiğini bile görmedim. Makul bir yerde durmaları lazım değerlendirmesini yaptı.

MAKUL SEVİYEDE DURMALARI GEREK

İnşaat sektöründe bazı hammaddeleri stoklamanın mümkün olmadığını bu nedenle demir gibi çimento gibi ürünlere önünümüzdeki günlerde gelmesi muhtemel zamların konut fiyatlarını zorlayacağını belirten ve çimentocuları makul noktada durmaya çağıran Elmas œ1.5 ay önce demir ihtiyacımızın yarısını KDV dahil 950 liradan aldık, şu anda fiyatı 1.280 liraya çıktı. Demirde fiyatlar 1.700 liraya koşuyor. Beton fiyatı 1.5 ay önce 62-64 liraydı, şu anda 70 lirayı geçmiş vaziyette. Demir metal fiyatını etkiliyor, metal bataryadan tesisata ve kalorifer kazanına pek çok yan üründe var. çimentoysa kaba yapının içinde, harçta, seramikte, izolasyon malzemelerinde bile çimento kullanılıyor diye konuştu.

çimentocular da şikayetçi

Türkiye çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, önceki gün inşaat firmalarının artan konut maliyetlerini çimento şirketlerine yüklemelerine isyan etmişti. İğnebekçili œBugün maliyetlerde bir artış varsa sorumlusu çimento fiyatları değil. Kimse bizi suçlamasın. çimentonun inşaat maliyetlerindeki payı yüzde 4. Maliyetlerimiz çok değişken. Malzemeye zam ev fiyatlarını bu yıl artıracak", enerji yoğun bir sektör olduğu için enerji maliyetlerinin artması bizi çok etkiliyor. Kömür, petrokok gibi yakıtların fiyatları 1 yılda yüzde 50"nin üzerinde arttı. 2009 Aralık-2010 Aralık arasında çimento fiyatlarındaki artış yüzde 9. Maliyet artışımız ise yüzde 25 oldu. çimento fiyatlarındaki artışa bir söz söylenemez demişti.  

˜İnşaat 2006 yılına girer gibi canlı"

Sektörün 2005 yılından 2006"ya geçerkenki dönemi tekrar yaşadığını belirten Elmas, şöyle devam etti: œ8 çeyrekten beri daralan sektör, 3 çeyrektir büyüyor, birkaç çeyrek daha bu büyüme devam edecek. Bu büyümeden herkes payını alıyor ama inşaatçıya yedirilmek istenmiyor. Ümraniye çamlıca bölgesinde satışa çıkardıkları Exen İstanbul projesinde 17 Ocak"tan sonra fiyatları yüzde 7-8 artıracaklarını söyleyen Elmas œKasıma kadar hızlı satış yaptık ve 3 ayda ilk etaptaki 220 daireden 150"ye yakın daireyi sattık. Metrekare fiyatları 5 bin liradan, kulede 30"uncu kattan itibaren 10 bin liraya kadar çıkıyor. 4+1"ler ise kalmadı. Geniş daireler talep gördü diye konuştu.

çekmeköy"de 400 daireli projeye nisanda başlıyor

2011 yılında Adapark ve Exen İstanbul projelerinin satışlarını sürdüreceklerini belirten Altan Elmas, œçekmeköy"de şžile yolu üzerinde 72 dönüm arazide alışveriş merkezinin de içinde olduğu 400 dairelik bir projeye Nisan gibi başlamayı planlıyoruz. Kağıthane"deki ofis projesine başladık. Bayrampaşa"da da otel projesi üzerinde çalışıyoruz dedi.
Star/İbrahim Acar


Geri Dön