28 / 04 / 2024

Sur yeniden inşa ediliyor!

Sur yeniden inşa ediliyor!

PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu ağır hasar gören Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesini yeniden inşa edecek büyük projelerin temeli Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki'nin katıldığı törenle atıldı.



Diyarbakır'da terör örgütü PKK üyelerinin saldırılarında ağır hasar gören tarihi Sur ilçesini yeniden inşa edecek büyük projelerin temeli atıldı.


"TOKİ Peyzaj Düzenlemesi ve Rekreasyon Projesi, Geleneksel Diyarbakır Evleri ile Dicle Vadisi Peyzaj ve Rekreasyon Projesi 1. etabı"nın temelinin atılması için Sur ilçesindeki İçkale'de tören düzenlendi.


Törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanı sıra Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Ebubekir Bal ve Galip Ensarioğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Cumali Atilla ile diğer ilgiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Törene katılan vatandaşlardan bazıları, "Yıktıkları yerden doğuyoruz. Çünkü biz ümmetin torunlarıyız", "Sur halkı sizinle gurur duyuyor" ve "Omuz omuza, yürek yüreğe Sur için yeni adımlar" yazılı dövizler taşıdı.


Başbakan Binali Yıldırım da törene video konferans yöntemiyle bağlanarak, vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı.


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Terör örgütünün yakıp yıktığı Diyarbakır‘ın Sur İlçesi'ndeki yaraları sarma süreci devam ediyor. Dün, İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi ve yöresel mimariye uygun Diyarbakır Kırklar Tepesi Kentsel Tasarım ve Rekreasyon projesinin temeli atıldı. Başbakan Binali Yıldırım, törene video konferansla bağlandı. Yıldırım, projenin Sur'daki tahribatı ortadan kaldırmak, tarihi ve kültürel zenginlikleri hayata döndürmek için bir program olduğunu belirterek, "60 milyon TL üç proje. Bu yıl tamamlanacak. Toplu konut projelerin yapımı devam ediyor. Yıkılan binaların yerine yenilerinin yapılması içinde hükümetimiz,  TOKİ  yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.


Hiçbir şer bozamayacak!

Yıldırım, çalışmaların terör örgütünü rahatsız ettiğine dikkat çekerek, "Onlar rahatsız olacakları kadar olsunlar. Yeter ki milletimiz bir ve kardeş olsun. Her koldan saldırıyorlar. Hesap edemedikleri bir şey var bu milletin istiklal, memleket, bayrak aşkı. Hiçbir şer güç bozamadı, bozamayacak" dedi.


GELENEKSEL YAPILAR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de, "Geleneksel evler taş. Bunlara bugün başlıyoruz. Bundan sonra bütün evler geleneksel Diyarbakır evleri olacak. Bunları yaparsak Sur içi turizmin destinasyon merkezi olacak. Çirkin yapılar olursa kimse gelmez, esnaf da iş yapamaz" değerlendirmesinde bulundu.


22 bin konut, 2.1 milyar yatırım 


TOKİ Başkanı Ergün Turan ise, "Diyarbakır'da 15 bin 261 konut inşa ettik. Yaklaşık 2 milyar 111 milyon liralık yatırım yaptık. Ayrıca idare olarak 7 hastane, 10’u lise olmak üzere 24 okul ve diğer ihtiyaç duyulan hizmet binalarını inşa ettik ve etmeye devam ediyoruz" dedi. Diyarbakır başta olmak üzere Şırnak, Mardin ve Hakkari’de toplamda 22 bin 701 konut planlandığını aktaran Turan, çoğunun inşaatının başladığını da kaydetti. 


Yeni hikayeyi birlikte yazacağız 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, "Şimdi sıra Diyarbakır’ı yeniden imar etmekte. En yakın zamanda hep beraber başaracağız. Üç fitneye karşı uyanık olmalıyız. Birincisi mezhepçilik, ikinci fitne ırkçılık. Üçüncü fitne de terör. DEAŞ, PKK, FETÖ bunların Müslümanlıkla ilgisi yok. 2017’den sonra yeniden canlanan ekonomi ve reformlara odaklanacak yeni başarı hikayesini hep birlikte yazacağız" ifadelerini kullandı.


Söz verdiğimiz işler sürüyor

Bakan Özhaseki, çatışma yaşanan 7 bölge olduğunu belirterek "Sur çarşısının içerisinde çatışma yaşandı. Esnaf alışveriş edemiyor. Sur’da eylem planını açıklamıştık. 3 ay önce temel atarak başlattık asıl süreci. Söz verdiğimiz işler devam ediyor" diye konuştu. 


İnadına kardeşlik inadına Türkiye! 

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da, “Dünya diyor ki benden borç alacaksın, emir almaya devam edeceksin. Borç almazsan huzurunu kaçırırım.’ Aynı oyunlar devam ediyor. İnadına kardeşlik inadına Türkiye olmak zorundayız. İnadına bu ülkeyi kucaklamak durumundayız" dedi.


VATANDAŞA HER TÜRLÜ SEÇENEK 

Hevsel Bahçeleri’nin olduğu yerde Dicle Vadisi Projesi’nin bulunduğunu aktaran Bakan Özhaseki, “Orada park yapıyoruz. İlk etapta 320 dönümle işe başlıyoruz. Ayrıca ikinci olarak Hazreti Süleyman Cami var. 27 sahabe kabri; ilk fethin başladığı yer 115 dönüm.


Ne isterse

Ziyaret mekanı olarak düzenliyoruz. Vatandaşa ne tür seçenek varsa sunuyoruz. Evi yıkıldı ise parasını veriyoruz. ‘Evim yıkıldı ama parayla yeni ev alamam ikramlı davranın TOKİ evi alayım’ diyorsa gel al. Üçüncü TOKİ evi ve para istemiyorsa Diyarbakır evi yaptırmak istiyorsa gel yap evini otur" şeklinde konuştu. 


Akşam 


Geri Dön