06 / 07 / 2024

Süreyya Operası İstanbul'un tek opera binası!

Süreyya Operası İstanbul'un tek opera binası!

Devlet Opera ve Balesi'nin konser ve gösterilerinin yanı sıra, Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği, aralarında İdil Biret, Gülsin Onay, Fazıl Say gibi isimlerin de olduğu sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapıyor  



Süreyya İlmen Paşa'nın 1927 yılında opera, tiyatro ve balo salonu olarak yaptırdığı ancak uzun yıllar yalnızca sinema olarak kullanılan tarihi bina, Kadıköy Belediyesi'nin restorasyon çalışmasından sonra 2007'de istanbul'un tek operası olarak hizmete girdi. Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) kapanmasıyla istanbul Devlet Opera ve Balesi'nin temsil, konser ve etkinliklerine ev sahipliği yapan Süreyya Operası, dünyaca ünlü sanatçıların konserleriyle de sanatseveri ağırlıyor.

Bahariye Caddesi'ndeki Süreyya Binası'nın tarihi yaklaşık 90 yıl öncesine dayanıyor. Şehrin kültür hayatını çağdaşlaştırmak ve zenginleştirmek için müzik ve sahne sanatlarına uygun bir bina yapmaya karar veren Süreyya ilmen Paşa, inşaatı 1924'te başlattı. Paşa, 6 Mart 1927'de bitirilen binanın konser, konferans, dans, balo, çay, nişan düğün gibi sosyal ihtiyaçları da karşılamasını öngördü. Anılarında anlattığına göre, projelerinden esinlenmek için Avrupa ülkelerindeki ünlü tiyatro ve opera binalarını gezdi. Binanın fuayesini Paris'in Şanzelize (Champs Elysee) Tiyatrosu'nu, iç bölümlerini ise Alman tiyatrolarını örnek alarak tasarladı.

SONUNDA AMACINA ULAŞTI
Süreyya Paşa, opera temsillerine uygun bir bina yapmayı amaçlasa da, sahne bölümü yapılamadığı, gerekli teknik donanım, kulis, sanatçı odaları ve benzer mekanlar tamamlanamadığı için Süreyya'da hiç opera sahnelenmedi. Opera binası olarak yapılmasına rağmen, Süreyya Binası kültür sanat hayatına "sinema" olarak yerleşti.

Kadıköy Belediyesi, tarihi binayı, Süreyya Paşa'nın amacına, ideallerine ve hatırasına uygun biçimde Opera Binası'na dönüştürmek için Darüşşafaka'dan 49 yıllığına kiraladı, önce mekanik ve statik konular ele alındı. Deprem ve yangına karşı takviye ve ön¬lemler gerçekleştirildi. Opera temsilleri için gerekli olan mekanlar düzenlendi, orkestra çukuru genişletildi. Sahne donanımı, aydınlatma, ışık sistemi ve ses düzeni yapıldı. Tavan freskleri, duvarlardaki pano resimler uzmanlar tarafından titizlikle onarıldı. Bütün bina elden geçirildi.

İSTANBUL'UN TEK OPERA BİNASI
Şimdi, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası sadece Kadıköy'ün değil tüm istanbul'un Opera Binası olarak hizmet veriyor, istanbul Devlet Opera ve Balesi'nin konser ve gösterilerinin yanı sıra, Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği, aralarında idil Biret, Gülsin Onay, Fazıl Say gibi isimlerin de olduğu sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapıyor. Süreyya Operası'nda Cumhuriyet Baloları da gerçekleştiriliyor. Hafta sonları gündüz saatlerinde özellikle küçük izleyicilerin ilgisini çekecek ünlü çocuk opera ve oyunları da sahnelenmekte.
Sabah Metropol


Geri Dön