23 / 11 / 2024
fuzul

Suriye Türk inşaatçıları yatırıma çağırıyor

Suriye Türk inşaatçıları yatırıma çağırıyor

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın eşi Esma Esad, sosyal projeleri, imajı ve kadınlara verdiği destekle Suriyeli kadınlara ilham veriyor  




Esma Esad’ın ilham kaynağı olduğu kadınlardan biri, Suriye’nin en önemli kadın girişimcilerinden Ruba Abud. Abud, 4 yıl önce kurduğu ve 70 işçinin çalıştığı bir fabrikanın sahibi olmasının yanı sıra Şam Ticaret Odası kadın grubu başkanlığı ve idare meclisi
 üyeliği gibi görevleri de yürütüyor. İç mimarlık öğrenimi gören Abud, AA’ya verdiği demeçte, mobilya fabrikası kurma fikrinin, Esma Esad’ın bir toplantıda yaptığı konuşmadan sonra oluştuğunu söyledi.

Esma Esad’dan çok etkilendiğini belirten Abud, "Fabrika fikri, onun bir toplantıda yaptığı konuşma sırasında oluştu. Bize (kadınlara) iş yapmamızı tavsiye etti ve bizi sanayiye yönlendirdi" dedi.

"DİPLOMAM İŞE YARAMALIYDI"

Abud, fabrika kurma fikrinin oluşmasından çok önce ahşap ürünler ticareti yapan eşi İsa Raşa’nın yanında iş hayatına atıldığını söyleyerek, "Ben iç mimari okudum ve ahşap ticareti yapan kocama yardımcı olmak üzere onun işyerinde çalışmaya başladım, adım adım ilerledim ve en sonunda ahşap konusunda uzmanlaştım. Sonra diplomamı kullanmam gerektiğini düşündüm, diplomam işe yaramalıydı" diye konuştu.

Eşinin de desteğiyle küçük bir atölye kurduğunu belirten Abud, işleri yolunda gidince 5 farklı atölye kurduğunu ve Esma Esad’dan aldığı ilhamla atölyeleri fabrika bünyesinde birleştirdiğini söyledi. "Fabrika kurma fikrinin ilk aşamada gerçekleşmesi zor gibi göründüğünü"  anlatan Abud, "Kocamı Şam Organize Sanayi Bölgesi’nde bir arsa alması için ikna ettim. Daha sonra Suriye-Avrupa iş merkezine başvurdum. Bana çok önemli bir iktisadi proje hazırladılar ve beni çok cesaretlendirdiler" dedi.

"SURİYE’DE DEVLET MEMURLARININ YARISI KADINDIR"
Suriye’de kadınların, öğrenim, yasalar önünde eşitlik ve ülke ekonomisine katkı gibi konularda çok iyi şartlara sahip olduğunu kaydeden Abud, "Suriye’de önemli sayıda iş kadını var. Devlet memurlarının neredeyse yarısı kadındır. Cumhurbaşkanımızın ekonomi işlerinden sorumlu yardımcısı, çevre ve çalışma bakanları kadındır. Suriye yasaları da kadın-erkek ayrımı yapmaz. Bu, hiçbir Arap ülkesinde yoktur. Ancak kadınların bir şeyler başarması için, onlara maddi ve manevi destek olacak birileri lazım" ifadesini kullandı.

Fabrikasında ürettiği çocuklara yönelik mobilyaların tasarımını da yapan Abud, gelecek yıl işçi sayısını 70’den 100’e çıkarmayı ve ihracat yapmayı planladığını kaydetti. Ruba Abud’un eşi ve şirketinin Genel Müdürü olan İsa Raşa da, "Üretimde sadece erkeklerin değil, kadınların da yer alması gerektiğini" belirterek, "Eşimin yanında olmam gerektiğini düşündüm. Ben kadının, erkeği yarısı olduğunu düşünüyorum. Kadına da fırsat verilmeli" diye konuştu.

"TÜRKİYE’YE İHRACAT YAPMAM ÇOK ZOR"
Şam’da bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren tek kadın girişimci olan Abud, Türkiye’nin mobilya imalatı konusunda çok iyi bir seviyede olduğunu belirterek, Türkiye’ye ihracat yapmanın kendisi için zor bir hedef olduğunu söyledi.

Türkiye’deki mobilya piyasasıyla rekabet edebilmenin çok zor olduğunu anlatan Abud, Türk işadamlarının Suriye’ye yatırım yapmalarının çok önemli olduğunu, inşaat ve mühendislik alanlarında Türk işadamlarının yatırımlarına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Suriye’nin ekonomi alanındaki politikasını ve açılımını "çok doğru bulduğunu" belirten Abud, gelecek yıllarda sanayinin ülke ekonomisinin lokomotifi olacağını belirtti.
AA


Geri Dön