04 / 05 / 2024

Suriyelilere TOKİ konutları verilecek!

Suriyelilere TOKİ konutları verilecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlık hakkı verilmesi tartışılan Suriyelilerin TOKİ’nin elindeki boş konutlara yerleştirilebileceğini söyledi.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Polonya’daki NATO Liderler Zirvesi dönüşünde, geziye katılan gazetecilerin sorularını yanıtlarken, vatandaşlık hakkı verilmesi tartışılan Suriyelilerin TOKİ’nin elindeki boş konutlara yerleştirilebileceğini söyledi.


Gazetecilerin soruları ve Erdoğan’ın yanıtları özetle şöyle:

Suriyelilerle ilgili bir vatandaşlık açıklaması yapmıştınız. Çok konuşuldu, bu konuyla alakalı bir şey söylemek ister misiniz?


Şimdi ben şunu çok açık net söyleyeyim: Bazı siyasilerin vatandaşlık konusunda ileri geri konuşmaları beni ciddi manada üzüyor. Yani bir insanoğlu, herhangi bir ülkeye vatandaşlık müracaatında bulunsa, “Hayır ben seni almam” şeklinde bir yaklaşımla peşinen karşı çıkılması doğru olur mu?


Bugün bir Türk, Alman vatandaşı oluyor da, Amerikan vatandaşı oluyor da, benzer durumlar bizim ülkemizde yaşayanlar için neden mümkün olmasın? Kaldı ki bizler, burada bu insanlarla yıllardır arkadaşlık, kardeşlik, akrabalık hukuku içerisinde yaşamışız.


Şu anda vatanlarından hicret ederek, ensar olarak bizi görmüş bize sığınmışlar. Biz bu mültecileri yıllarca kamplarda barınmaya, boş buldukları apartmanların bodrum katlarına mı mahkûm edeceğiz? Bakıyorsunuz bir bodrumda 10-15 kişi tıkış tıkış kalıyor. Böyle olacağına, ilgili bakanlıklarımız, istihbarat teşkilatımız bir çalışma yapsınlar. Kamplar, evler, buralardaki insanlar bir gözden geçirilsin ve bu gelmiş olan Suriyelileri ülkemizin belli yerlerine yerleştirelim. Hatta gerekirse, TOKİ’nin elinde boş konutlar var.


Biz nasıl Ahıska Türklerine Erzincan’da konutlar verdiysek, ki onlar bunu taksitlendirdiler ve ödeyecekler, biz bunlara da belirli bir iskân ve istihdam politikası uygulamak suretiyle aynı şeyi yapabiliriz. Mesela çoğu şu an kaçak çalıştırılıyor. Biz diyoruz ki bunlara bir çözüm üretilmeli. Bu insanların içinde doktoru var, mühendisi var, avukatı var, sağlık elemanları, öğretmenleri var, bütün bunlardan ülkemiz istifade edebilir; bunlara vatandaşlık verilebilir.


“Ya geri dönmezlerse” deniliyor...

Çifte vatandaşlık esas alınır. Çifte vatandaş olanların, vatandaşlık alanların, dönmesi şart mı? Amerika’da vatandaşlık alanlardan kendi ülkelerine dönen de oluyor, dönmeyen de oluyor. Almanya’dan vatandaşlık alan Türklerin tümü ülkelerine dönüyor mu? 1963’te gittikleri zaman kimse onlara dönecek misin, dönmeyecek misin demedi ki. Hiç çekinmeye gerek yok, bu millet şu anda 79 milyonuyla 780 bin kilometrekarede yaşıyor. Bizim yarı yüzölçümümüzdeki Almanya şu an 85 milyon. Bunların rahatlıkla üstesinden gelebilecek bir ülkeyiz.


NATO’nun caydırıcılığını güçlendirmek için ABD’nin Polonya civarına asker yerleştirme konusu açıklandı. Türkiye’den bir talepte bulunuldu mu, Türkiye buraya asker verecek midir?


Bize o türden bir talep gelmedi. Bizler genelde biliyorsunuz, Afganistan örneğinde de görüldüğü üzere lojistik destek sağlıyoruz. Şu anda Kabil’deki havalimanının işletilmesini üstlenmiş durumdayız. 2017’nin sonuna kadar biz bu işi uzatabiliriz dedik. Bu teklifimize olumlu bakılıyor. Ama farklı yerlerde de lojistik destek talepleri olursa, ayrıca değerlendirilir.


Özellikle sınır güvenliği konusunda NATO bizi epey yalnız bırakmış durumda. Oysa Kilis’e füze saldırıları 5’inci maddenin hayata geçirilmesi için teknik olarak yeterli. Ama, öyle bir adım atacak gibi görünmüyorlar. Siz bundan sonra daha fazla bizim yanımızda olacaklarına dair biz izlenim edindiniz mi, bu konu gündeme geldi mi?


İkili görüşmelerde hepsi bizi destekleyeceklerini söylüyorlar. Ancak Varşova’daki toplantının gündeminde daha çok küresel sınamalar karşısında NATO’nun neler yapabileceği, Ukrayna, Afganistan gibi meseleler vardı.


Hürriyet 



Haber Sözcü'de şöyle yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'deki 3.5 milyon Suriyeli'nin bir kısmının  TOKİ  konutlarına yerleştirilebileceğini söyledi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriyeli ailelerin bir bölümünün boş olan TOKİ konutlarına yerleştirileceğini söyledi. Fakat Türkiye’de boş TOKİ konutu bulmak son derece zor. Öyle ki İstanbul’da yapımı biten veya devam eden 196 TOKİ projesi bulunuyor. Bu projelerin 90’a yakını henüz inşaat halinde. Ve bu yapıları almak isteyenler ya kuraya katılıyor ya da bütçelerine göre önemli peşinat miktarları yatırarak ev sahibi oluyorlar.


İstanbul’daki projelerin büyük bir kısmı dolu. Hatta TOKİ ev satışı yapacağı zaman kuralarda kuyruk oluyor.


Geçen sene Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde Başbakanlık Toplu konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan ve başvuru önceliğine göre satışa çıkartılan 45 daire, 5 dakika içinde tükenmişti. Yıllardır ev sahibi olma hayalini kuran vatandaşlar konutlardan alabilmek için geceden sıraya girmişti.


Sözcü 




Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlık verilmesi tartışılan Suriyelilerin TOKİ’nin elinde olan boş konutlara yerleştirilebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Polonya’daki NATO Liderler Zirvesi dönüşünde yaptığı açıklamalarda, bugünlerde vatandaşlık hakkı verilmesi tartışılan Suriyelilere Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) elinde bulunan boş konutların verilebileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilerin bodrum katlarında 10-15 kişi tıkış tıkış yaşadıklarını belirterek, Suriyelileri yıllarca kamplarda, bodrum katlarında barındrmaya mahkûm etmek yerine, ilgili bakanlıkların, istihbarat teşkilatının bir çalışma yapması gerektiğini dile getirdi.

Erdoğan, “Kamplar, evler, buralardaki insanlar bir gözden geçirilsin ve bu gelmiş olan Suriyelileri ülkemizin belli yerlerine yerleştirelim. Hatta gerekirse TOKİ’nin elinde boş konutlar var” dedi. 

YILDA 60 BİN KONUT ÜRETİYOR

Yılllık 60 bin konut üreten TOKİ, bugüne kadar Türkiye genelinde hayata geçirdiği konut projeleriyle birlikte; okul, hastane, yurt gibi birçok sosyal projeye de imza attı. TOKİ, şu ana kadar Türkiye genelinde 723 bin 334 adet konut, 8 bin 405 adet sosyal donatı rakamına ulaştı. Yasal olarak yabancılara ev satamayan TOKİ’den, Suriyeliler vatandaşlık alma durumunda ev alabilme imkânına sahip olacak. Edinilen bilgiye göre TOKİ’nin stokunda, çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu’da olmak üzere Türkiye genelinde, şu an satışa çıkmamış ya da satışa çıkıp satılamamış 2 bin 800 konut bulunuyor. Konuya yakın çevreler ise vatandaşlık alan Suriyeliye konut satışı konusunda Türkler’e uygulanan prosedürde ya da fiyatlamada bir farklılık olmayacağını söylüyor. 

SURİYELİ SINIRDA YAKINI ÜZERİNDEN KONUT ALIYOR


2011’den sonra iç savaşın başladığı Suriye’den öncelikle Güneydoğu’daki sınıra yakın illere gelenlerin bir kısmı konut edinme yoluna gitti. Ancak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerine göre farklı bir statü verilene kadar halen Suriyelilerin Türkiye’de taşınmaz edinme hakkı bulunmuyor. Ancak Suriyeliler bu kısıtlamayı zaman zaman farklı yöntemlerle aşıyor. 

YÜZDE 57 YÜKSELDİ 


Daha önce Türkiye’deki yakınları aracılığıyla ev kiralayan Suriyelilerin, aynı yöntemle yakınları adına ev satın aldıkları biliniyor. Bu nedenle özellikle 2014’te 2013’e göre yabancılara yapılan konut satışlarında patlama yaşanmıştı. 2013 yılının ilk 7 ayında toplam 6.348 konut alan yabancılar 2014’ün aynı döneminde 9.980 konut edindi. Yani yabancılara yapılan konut satışları tam yüzde 57.21 arttı. Bu yılın ilk 5 ayında ise yabancılara 7.835 konut satılırken İstanbul 2.687,  Ankara  ise 1.770 konutla ilk 2 sırayı paylaştı.



Erdem AKTÜRK/Habertürk

Geri Dön