13 / 11 / 2024

Sürpriz ipoteklere 'ipotek sigortası' çözümü

Sürpriz ipoteklere 'ipotek sigortası' çözümü

İpotekli konutlar tapuda alım satım işleri sırasında sıkıntı yaratıyor. Emlakçılar çözümü 'ipotek sigortası'nda buldu.




İkinci el konutlarda alım satımda, sıfır konutlarda ise tapu alımında ortaya çıkan 'sürpriz' ipotekler sigorta şirketlerini harekete geçti.
Konut ipotekleri tapuda can sıkıyor. İkinci el konut almak isteyenlerin alım sırasında, sıfırdan konut alanların ise tapu alımında karşısına çıkan sürpriz ipoteklerin sayısı giderek artıyor. Özellikle kriz dönemlerinde sayıları artan ipotek mağdurları mahkeme yollarında haklarını ararken, sigorta şirketleri de sıkıntının çözümü için düğmeye bastı. Tapuda yaşanan ipotek süprizlerindeki artışı görerek Türkiye pazarına giren ABD'li sigorta şirketi First Title, Emlak Komisyoncuları Odası ile işbirliğine gitti. Odaya üye tüm emlakçılar bundan böyle 100 YTL'ye ipotek sigortası satacak. İpotekli konutların tüketicileri mağdur ettiğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, "Türkiye genelindeki 9 bin oda üyesi ipotek sigortası satacak" açıklamasını yaptı.

100 YTL'ye sigorta paketi
Türkiye'de ipotekli konutlar tapuda alım satım işleri sırasında ciddi sıkıntı yaratıyor. Üstelik sıkıntı sadece ikinci el mülklerle de ilgili değil. Sıfır konut alanlar da mağdur olabiliyor. Buradaki mağduriyet ise müteahhit firmanın proje yapımında kullandığı kredilerden kaynaklanıyor. Müteahhit firma yaptığı konutları ya da kullandığı arsayı ipotek göstererek bankadan kredi alıyor. Müteahhit firmanın "Ödemeleri düzenli olarak yaparım proje bitene kadar da krediyi kapatırım" diyerek kullandığı krediyi ödeyememesi durumunda ise bankalar devreye giriyor. Konut alanlar da ya banka haciz için kapılarını çaldığında ya da tapularını almaya gittiğinde konutları üzerinde ipotek olduğunu öğreniyor. Ve konut alıcıları ile ipoteği kaldırma gücü olmayan müteahhit firma arasında bitmek bilmeyen hukuk mücadeleleri başlıyor. Kemer Yapı'nın yaklaşık 60 konut üzerine koydurduğu ipotek ve Yapı Endüstrisi'nin başta sahil bölgelerinden olmak üzere bazı projelerinde yaşanan ipotek sorunu sektörün şu anda konuştuğu iki önemli konu.
İpotek sorunlarının daha çok tapuda ortaya çıktığını belirten Sabri Ateş, "İpotek ancak satış yapıldıktan sonra kaldırılabiliyor. Satış esnasında ya da satıştan 5-6 saat sonra bile haciz işlemleri bile oluyor. Sorunun çüzümü de uzun sürüyor. Satış iptal oluyor ya da ekstra masraflar çıkıyor. Kriz nedeniyle hacizli konut sayısı da giderek artıyor. Geçtiğimiz günlerde sürekli iş yaptığım notere gittiğimde gördüğüm dosya miktarına inanamadım, Noter bir ayda 600 bin haciz dosyasına imza attıklarını söyledi" açıklamasını yaptı. ABD'li First Amerikan Corparation bünyesinde tapu sigortaları ve ve tapu işlemleri alanında faaliyet gösteren First Title'ın Türkiye ayağı FU Gayrimenkul Danışmanlık firması ile işbirliğine gittiklerini belirten Ateş, İstanbul Emlakçılar Odası'nın üyelerinin ipotek mağduriyetlerinin önüne geçmek için sigorta satmaya başlayacağını açıkladı. Ateş, "Fist Title'ın ürünü olan sigorta paketi 100 YTL'ye satılacak. Paket, mülkün satış sürecinde haciz, ipoteği kaldıracak" dedi.

Türkiye'ye özel paket geliştireceğiz
FU Gayrimenkul Danışmanlık'ın Genel Müdürü Mustafa Özdemir, 100 yılı aşkın süredir mülkiyet ve tapularla ilgili riskler alanında hizmet veren First Title'ın tapu alım sırasında yaşanan ciddi sıkıntılar nedeniyle Türkiye pazarına girdiğini söyledi. Özdemir, şu açıklamayı yaptı: "İkinci el ve sıfır konutlarda yaşanan ipotek mağduriyetinin Türkiye'de çok eskiden beri yaşanıyor. First Title olarak ilk önce ikinci el konutlara yönelik paketleri satışa sunacağız. Müteahhitlerden kaynaklanan sıkıntının önüne geçebilmek için ise Türkiye'ye özgü yeni bir paket geliştireceğiz. Bunun için ABD'deki ürün geliştiriciler çalışmalar yapıyor."
Türkiye'de ilk kooperatifçiliği başlatanlardan biri olan Oğuz Soydan da ipotek mağduriyetinin özellikle kriz dönemlerinde arttığını dile getirdi. Soydan, "Konut alıcılarının mağdur olmaması için dikkatli olması gerekiyor. Sektörün de ciddi bir denetim altına alınması ve cezai hükümler koyulması lazım" şeklinde konuştu.


İPOTEKLER EV SAHİPLERİNİN UYKULARINI KAÇIRIYOR
Müteahhitlerden kaynaklanan ipotek sorunların odağında son dönemde iki firma odak noktasında: Kemer Yapı ve Yapı Endüstrisi. Kemer Yapı, yaşadığı finansal zorluklardan çıkabilmek için Kemer Country'de ödemesi devam eden 60'a yakın konutu sahiplerinin onayı olmadan ipotek ettirdi. Ekim ayında 3 çocuğu ile sele kapılarak hayatını kaybeden Esat Edin, ölümünden önce yaptığı açıklamada en büyük ayýbýnýn Kemer Country'de 60'a yakın ev sahibinin tapularına ipotek koydurmak olduğunu söylemişti. Evine ipotek konulduğunu tapuda öğrenen isminin açıklanmasını istemeyen bir Kemer Country sakini yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı: "Benim evim Kemer Yapı'nın ortak iş yaptığı bir firmaya ipotekli. Üstelik evin üzerinde bir değil iki ipotek var. İlk ipoteği öğrendiğimizde firmaya ihtarname çektik. Daha sonra öğrendikki ihtarnamenin ardından eve bir ipotek daha koydurulmuş. Şimdi firmanın durumu da belirsiz ve biz ne yapacağımızı bilemiyoruz. Elimiz kolumuz bağlı. Evlerimizdeki ipotekler uykularımızı kaçırıyor." İsminin açıklanmasını istemeyen bir diğer Kemer Country sakini ise evleri satın aldıkları bedelin iki katını ödemekle karşı karşıya olduklarını ve hukuki mücedele başlatacaklarını açıkladı.


HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATILDI
Benzer bir sorun da Yapı Endüstrisi'nin Bodrum Bitez'de yaptığı Aktur Sarnıç Evleri'nde yaşanıyor. Sitede Türkiye eski güzellerinden Arzum Onan, eşi Mehmet Aslantuğ, modacı Uğurkan Erez, Galatasaray Kulubü Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Gökşen, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Rektörü Ahmet Acar, Tarman Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Şinasi Altıner gibi ünlü birçok ismin evi bulunuyor. İddialara göre Yapı Endüstrisi A.Ş., villaların bulunduğu arsayı, İstanbul'da yapacağı inşaatlar için kredi çektiği iki bankaya 21 milyon YTL karşılığında ipoteklediği yönünde. Yapı Endüstrisi A.Ş., bankalara olan kredi borcunu ödeyemediği için de bankaların, geçtiğimiz yıl arsaya haciz gönderdiği ileri sürülüyor. Ev sahiplerinin 150-200 bin YTL ödeyerek satın aldıkları villalardaki icrayı kaldırılabilmek için 60 bin dolar ödeme yapması gerektiği belirtiliyor. Sürpriz bir ipotek ile mağdur olduklarını belirten Modacı Uğurkan Erez,"Müteahhit 103 villayı bize 3 yıl önce sattığı villarda ipotek ile karşı karşıya kaldık. Müteahhidi önceden tanıyorduk. Neden böyle oldu anlamadık. Hukuki mücadele başlattık" açıklamasını yaptı. Yapı Endüstrisi A.Ş ise konu ile ilgili bir açıklama yapmadı.
Referans

Geri Dön