Ekonomi

Süt üretiminde tehlike çanları! İnekler kesime gidiyor, üretim azalıyor. Yeni zamlar kapıda!

Süt üretiminde yaşanan sorunlar çığ gibi büyüyerek devam ediyor. Besiciler, yüksek maliyet artışlarına rağmen alım fiyatlarının masraflarını karşılamadığı gerekçesiyle ineklerini kesime gönderirken, süt üretimi de giderek azalıyor.Besicilerin yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle ineklerini kesime göndermesi, üretimde büyük düşüşe yol açarken, üretimdeki düşüşe bağlı olarak peynir, yoğurt ve tereyağ üretimi de azaldı

Süt üretiminde yaşanan sorunlar nedeniyle süt ve süt ürünlerinde yeniden fiyat artışları bekleniyor. Besicilerin yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle ineklerini kesime göndermesi, üretimde büyük düşüşe yol açarken, üretimdeki düşüşe bağlı olarak peynir, yoğurt ve tereyağ üretimi de azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK ‘Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Kasım 2022’ raporunu yayınladı. Rapordan kamuoyuna yansıyan veriler, hem maliyetler hem perakende fiyatlar açısından süt ile ilgili sorunların giderik büyüdüğünü gözler önüne seriyor. Çiftçiler, uzun zamandır ‘düşük alım fiyatları gerekçesiyle zarara uğramamak için ineklerini kesime gönderdiğini’ belirtirken, üretimdeki azalma ise tüketicilere zam olarak geri dönüyor.

Süt üretimindeki sıkıntılar bir süredir Türkiye’nin en önemli tartışma gündemlerinden birini oluştururken, sektör temsilcileri hükümetten sorunlarına çözüm bekliyor.

İNEK SÜTÜ YÜZDE 6 AZALDI

TÜİK’in verilerine göre Kasım 2022’de bir önceki yıla kıyasla ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü yüzde 6 oranında azalarak 718 bin 166 tona geriledi. Geçen yıl ilk 11 ayda ise süt miktarı yüzde 3.2 düşüşle 8 milyon 955 bin ton olurken, içme sütü üretimi ise yüzde 7.4 oranında düştü.

Diğer yandan Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken ise birlik olarak çiğ süt fiyatını 11 liraya yükselttiklerini bildirdi. Bu artışın önümüzdeki günlerde perakende fiyatlarına hangi oranda yansıyacağı merak ediliyor.

YUMURTA ÜRETİMİ ARTIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ‘Kümes Hayvancılığı Üretimi, Kasım 2022’ raporuna göre, geçen yıl Kasım ayında bir önceki yıla kıyasla; tavuk eti üretimi yüzde 1.4 artışla 200 bin 77 tona ulaşırken, tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 6.8 artışla 1 milyar 737 milyon adet olarak gerçekleşti.

Geçen yıl ilk 11 ayda ise tavuk eti yüzde 8.7 artışla 2 milyon 217 bin ton olurken, yumurta üretimi ise yüzde 2.5 artışla 18 milyar 63 milyon adede ulaştı. Öte yandan kesilen tavuk sayısının da geçen yılın aynı dönemleri itibariyle arttığı gözlendi. TÜİK verilerine göre, kesilen tavuk sayısı, Kasım 2022’de yüzde 1.2 artışla 109.6 milyon adete ulaşırken, ilk 11 ayda bu artış yüzde 9.8’i buldu.