29 / 04 / 2024

Sütlüce’deki riskli binaların mühürleri söküldü!

Sütlüce’deki riskli binaların mühürleri söküldü!

Sütlüce’de çöken binanın çevresindeki riskli binaların mühürleri tehlike olmadığı gerekçesiyle söküldü. Vatandaşlara “evlerine dönebilecekleri” söylendi.



Sütlüce’de temel kazma çalışması sırasında yaşanan çökme olayı sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde oluşturulan teknik heyet tarafından mühürlü binaların risk taşımadığı belirtilen bir rapor hazırlandı. Beyoğlu Belediyesi zabıta ekipleri de rapor kararıyla binalardaki mühürleri söktü. Çevredeki otellere yerleştirilen vatandaşlara evlerine dönebilecekleri söylendi. 

Fuadiye Sokak’taki Çetin Apartmanı’nda oturan Yılmaz Emel, evlerine döndüklerinde elektrik, su ve doğal gazın kapalı olduğunu söyledi. Emel, ''Daha bunlar açılmadan bizi binaya gönderdiler” dedi. Çatlaklar sebebiyle binaya giremeklerini söyleyen Aydın Baykaldı, “Tüm uyarılarımıza rağmen inşaata göz yumdular. Çökme sonrası binamız kaydı. Profesörler gelip ‘eviniz güvenli’ diyor. Biz buna inanmıyoruz. Ailemi riske atmak istemediğim için taşındık. Burada kalacak komşularımıza üzülüyoruz” diye konuştu. 40 yıldır Sütlüce’de yaşayan 53 yaşındaki Fadime Ayvalı ise evine girmeye korkuyor. Ayvalı, “Çocuklarım eve gelmiyor. Sadece yatmak için eve giriyorum. Gündüz ise sokakta, komşularla oturuyorum. Yemeğimi de sokakta hazırladım” dedi.


Olayın sorumlusu yağmur değil

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, Sütlüce’de çöken binayla ilgili raporu açıkladı. Roparda, şu açıklamalar yer aldı: “Olayın sorumlusu son derece doğal olan sağanak yağış değildir. Sorumluluk, mevcut duvarı yeteri kadar güçlendirmeden izin veren proje müellifi, yapı denetim firması, müteahhit ve belediyedir.”

Açıklamalarına devam eden Suna, “Ülkemizde bulunan 20 milyon yapının 13 milyonu, İstanbul’da da 2 milyon yapının da en az yarısı kaçak ve ruhsatsız. Yan parseldeki temel kazısının yerle bir ettiği binanın depremde ne tepki vereceğini tahmin etmek için mühendis olmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.


Geri Dön