Süzer Grubu'nun veliahtlarından büyüme hedefi!
Süzer Grubu'nun veliahtlarından Serhan Süzer, Seyfi Erol ve Levent ilhaner'in ortaklığında kurulan Moka Ödeme Kuruluşu, 2019 yılında yüzde 80 büyüme hedefledi.
Süzer Grubu'nun veliahtlarından Serhan Süzer, Seyfi Erol ve Levent ilhaner'in ortaklığında kurulan Moka Ödeme Kuruluşu, mobil ve online teknoloji hizmetleri sunuyor. Ekomomist Dergisi'nden Ayşegül Sakarya Pehlivan'ın haberine göre, 2019'da yüzde 80 büyüme hedefleyen şirket, bu yıl yurtdışına açılacak. Moka Genel Müdürü Selim Güsar, Ortadoğu, Balkanlar ve Doğu Avrupa'ya açılacaklarını söylüyor. .
Finansal teknoloji (fintech) sektörü son dönemde en gözde yatırım alanları arasında yer alıyor. Ödeme teknolojilerinin gelişmesi ve tüketici tarafından daha fazla kullanılmaya başlamasıyla finansal teknolojilere yönelik yatırımlar artmaya başladı. Hatta geçen yıl dünyada erken aşama fintech start up’larına yapılan yatırımlar rekor kırdı. 2018 yılında dünyada 22,2 milyar dolarlık fintech yatırımı gerçekleşti.
Deloitteve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) işbirliğiyle hazırlanan ‘Türkiye Fintech Ekosistemi’ raporuna göre, Türkiye’de fintech pazarı yaklaşık 15 milyar dolar büyüklüğe sahip ve yılda ortalama yüzde 14 büyüyor. 200’ün üzerinde şirketin bulunduğu pazarın önemli oyuncularından biri de Moka.
Süzer Grubu'nun veliahtlarından Serhan Süzer, Seyfi Erol ve Levent İlhaner’in ortaklığında kurulan Moka Ödeme Kuruluşu mobil ve online teknoloji hizmetleri sunuyor. Şirket, POS, fatura ve mobil olmak üzere üç farklı alanda faaliyet gösteriyor.
Moka son dönemde ise POS tarafındaki faaliyetlerinde KOBİ’lere odaklanıyor. Moka Ödeme Kuruluşu sağladığı avantajlar ile KOBİ’lerin nakit akışını kolaylaştırıyor ve şirketlere nakit kontrolü sağlıyor. MokaPOS ile yapılan ödemelerin ertesi iş günü KOBİ’lerin hesaplarına ödemeleri yatırılıyor. Şirketlerin ihtiyaçlarına özel ödeme sistemleri tasarlayarak fark yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Moka Genel Müdürü Selim Güsar, “KOBİ’ler MokaPOS kullanarak tek bir sözleşme ile Türkiye’deki tüm banka kartlarından ödeme kabul edebiliyorlar.
Ayrıca tüm banka kartlarından gelen ödemeleri sadece tek bir banka hesabında yönetmek mümkün oluyor" diyor. Üye işyerlerinin bu tek sözleşme ile kredi kartlarına hem tek çekim hem de 12 aya kadar taksit imkanı sağlayabildiğine işaret eden Güsar, “Finansal raporlama ekranlarımız sayesinde farklı kartlar için farklı banka ekranlarından işlem yapmak yerine tek bir ekrandan tüm ödemelerini yönetebiliyorlar” diye konuşuyor.
Yurtdışına açılacak
Türkiye'de uzun yıllardır faaliyet gösteren ve sadece Türkiye’de 200 bin üzerinde satış danışmanı bulunan Oriflame, ödeme çözümleri için Moka’nın geliştirdiği mobil ve tarayıcı tabanlı uygulamaları kullanıyor. Hali hazırda 3 binin üzerinde müşteri günlük 500-600 işlem yapıyor. Mo-‘ ka, işlem başına komisyon alarak gelir sağlıyor. 2018’de POS tarafında 1 milyar TL’lik, fatura tarafında ise 1.8 milyar TL’lik işleme aracılık eden Moka, yüzde 250 büyüdü. Güsar, son dönemde yaptıkları yatırımların meyvesini topladıklarını söylüyor. 2019’da yüzde 80 büyüme hedefleyen şirket, yurtdışı hamlesini de bu yıl başlatacak. Uluslararası bir sosyal medya şirketiyle anlaştıklarını söyleyen Güsar, İlk hedefimiz uluslararası bir firmayla anlaşarak onun ödeme süreçlerini yönetmekti. Bunun için global bir şirketle anlaştık. Diğer hedefimiz de direkt hizmetlerimizi yurtdışına taşımak olacak. Ortadoğu, Balkanlar ve Doğu Avrupa’ya açılmayı planlıyoruz” diyor. Şirketin 2020 hedefi işlemlerin yüzde 50’sinin Türkiye’den, yüzde 50’sinin ise yurtdışın-dan gelmesini sağlamak.
Moka’nın odaklandığı konulardan biri de mobil ödeme. Şirket, kasaya gitmeden mobil olarak ödeme yapılmasını sağlayan bir yazılım üzerinde çalışıyor. Bunun için Türkiye’nin en büyük perakende şirketlerinden biriyle çalıştıklarını belirten Güsar, sektörde ilk olacak bu projeyi en kısa zamanda hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtiyor.
Hangi hizmetleri veriyor?
MokaPOS: Sanal POS altyapısı kullanarak KOBf lerin tüm bankaların kartlarından ödeme almalarım sağlayan bir ürün. MokaPOS kullanan bayiler ödeme almak için API (Web servis) ile entegrasyon, hazır ödeme ekranları, SMS ve e-posta ile ödeme büdirimi gönderme, iFrame ile ödeme alma, ortak ödeme sayfası kullanıyor. MokaPOS’ta kart saklama, tekrar eden ödemeler, ön provizyon, kısmi ödeme-iade gibi online ödemelerde ihtiyaç duyulan özellikler yer alıyor.
Moka Mobil POS: Apple Store ve Google Play Store’dan indirilebileoek mobil ödeme uygulaması ile Moka üyeliğini başlatan bayiler ödeme almak için SMS ve e-posta ile ödeme bildirimi göndererek ödeme alabiliyor. Tahsil edilecek tutar, ödeme yapacak kişinin adı soyadı ile birlikte cep telefonu numarası ve/veya e-posta adresi girilerek ödeme isteği gönderiliyor. Ödeme isteğini alan kişi ise kendi akıllı telefonu ya da bilgisayar üzerinden ödeme yapacağı kart bilgilerini girerek ödemesini gerçekleştiriyor.
Moka Fatura: Kurum faturalarının ödemelerini yapan fatura ödeme noktaları ile temsilcilik sözleşmesi imzalayarak kredi kartından kurum faturaları ödeme altyapısını sunuyor. Ulusal çapta birçok kurumun fatura tahsilatlarına online ve fiziki noktalar aracılığı aracılık ediyor. Bununla birlikte www.mokafatura.com adresi üzerinden de kredi kartı ile son kullanıcıya faturalarım kredi kartı ile ödeme imkanı sunuluyor.
Bayi sayısını artıracak
Şirketin faaliyet gösterdiği alanlardan bir diğeri de fatura ödeme hizmeti. Kurum faturalarının ödemelerini yapan fatura ödeme noktaları ile temsilcilik sözleşmesi imzalayan Moka, kredi kartından kurum faturaları ödeme altyapısını sunuyor. Hali hazırda 600’ün üzerinde bayisi bulunan Moka, 2019 sonuna kadar bu rakamı bin 500’e çıkartmayı hedefliyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 43’ünün herhangi birfinansal kuruluşta hesabı yok. Kadın nüfusta bu oran yüzde 70’lere ulaşıyor. Bu durumun aynı zamanda sektörün büyümesi açısından fırsatlar sunduğunu söyleyen Güsar, “Bu noktada para kuruluşları ve FinTech’lere ciddi anlamda sorumluluk düşüyor. Bu negatif bir durum gibi gözükse de aslında ciddi bir fırsat” diye konuşuyor.