14 / 05 / 2024

Svalbardlılar Türkiye'den ev alabilir mi?

Svalbardlılar Türkiye'den ev alabilir mi?

Svalbard vatandaşları Türkiye'ye gelerek buradan taşınmaz mal sahibi olabiliyor mu? Svalbard, mütekabiliyet şartı aranmayan ülke listesinde yer alıyor mu? İşte Bakanlar Kurulu kararı ve tapu kanunu esasları...



Svalbardlılar Türkiye'den ev alabilir mi?

Svalbard, Kuzey Buz Denizi'nde Norveç'e bağlı takımadadır.Başkenti, dünya üzerinde bulunan en kuzeydeki başkent olma özelliğini taşır. 1900'lü yılların başlarında yapılan bir antlaşma ile 40 kadar ülkenin adada yerleşim kurulmasına hak tanınmıştır. 


Günümüzde bu hakkı sadece Norveç ve Rusya kullanmaktadır. İnsan cesedinin dünya üzerinde hemen hemen hiç bozulmadan kaldığı nadir yerlerdendir.Ülkenn bayrağı Norveç bayrağıdır.


Peki, Svalbard vatandaşları Türkiye'ye gelerek buradan taşınmaz mal sahibi olabiliyor mu? Svalbard, mütekabiliyet şartı aranmayan ülke listesinde yer alıyor mu?


Tapu Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere göre yabancı ülke vatandaşları Türkiye'ye gelerek buradan mütekabiliyet şartı olmadan gayrimenkul sahibi olabiliyor.


Türkiye'den tapu sahibi olmak isteyen Svalbard vatandaşlarının bazı belgeleri temin ederek, tapu müdürlüğüne gitmeleri gerekiyor.


Gereken belgeler:

-Kimlik belgeleri veya pasaportları,


-Taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkereleri,


-Yurt dışından verilen vekaletnameler esas alınarak vekaleten işlem yaptırmaları halinde, tercümeleriyle beraber vekaletnamelerin aslı veya onaylanmış bir örneği.




Geri Dön