Yeni Şirketler

Swissotel arsası emlak piyasasını heyecanlandırdı

Belediyenin satışa çıkardığı Swissotel ve Hyatt arsaları emlak piyasasını heyecanlandırdı. İki arsadan 1 milyar dolar bekleniyor. Yani Boğaz'a tüp geçit bedavaya gelecek

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin önceki gün Dolmabahçe'deki Swissotel'le Elmadağ'daki Hyatt Regency Oteli'nin arsaları için aldığı satış kararı, gayrimenkul piyasasında büyük yankı buldu. 72 bin metrekarelik Swissotel ve 14 bin metrekarelik Hyatt arazilerinin satışından güncel rakamlara göre 900 milyon dolar düzeyinde gelir sağlanabileceği belirtiliyor. Zorlu Grubu'nun 800 milyon dolara aldığı Karayolları arazisinden sonra en büyük emlak satışı olması beklenen satışlarda rekabet nedeniyle gelirin 1 milyar dolara ulaşabileceği belirtiliyor. İstanbul'un en değerli bölgeleri arasında bulunan söz konusu arsaların metrekaresi en muhafazakar tahminle 7 bin Euro'yu (10 bin dolar) buluyor. Bu rakam sağlanacak geliri 889 milyon dolara çıkartıyor. Ancak iki mülkün de `kupon' yani eşsiz olması nedeniyle fiyatın açık artırma safhasında 1 milyar doları da geçebileceği belirtiliyor.

PARA DEV PROJELERE AKTARILACAK

İBB söz konusu arazilerin satışından gelecek parayla İstanbul'daki dev altyapı projelerinde kullanmayı planlıyor. Satış geliriyle İBB İstanbul'un Avrupa Yakası'ndaki  Kazlıçeşme'yle, Asya Yakası'ndaki Göztepe'yi birbirine bağlayacak lastik tekerlekli araç geçişi için yapılacak olan tüpgeçidi özkaynakla finanse edebilecek. Ayrıca 1 milyar dolara yakın gerçekleşmesi beklenen satış geliri 13 kilometrelik yeni bir metro hattını bedavaya getirebilecek. Yani 4. Levent'ten Tarabya'ya kadar uzaması planlanan metronun parası çıkmış olacak. Mülkü İBB'ye ait olan söz konusu arazilerin üzerindeki otteleri Türkiye'nin iki büyük grubu işletiyor. Swiss Otel'in binasını geçtiğimiz yıllardra Fiba'nın Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin Japon yatırımcılardan devralmıştı. Elmadağ'daki Hyatt Regency ise uzun süredir Doğuş grubu tarafından işletiliyor. 

Ateş: İstanbul'un son pırlantaları

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, Swiss ve Hyatt Otel arazilerinin İstanbul'un en önemli yerlerinde bulunduğunu söyledi. Ateş "Burayı ister otel olarak işletin isterse yıkın yerine residence yapın uluslararası anlamla önemli ilgi çeker. Bölgede arsa kalmadı. Ama bu büyüklükteki iki arazinin metrekare fiyatının 10 bin dolar civarında olabileceğini düşünüyorum" dedi. Satış kararının ekonomik krizin aşılmaya başlandığı dönemde alınmasının avantajının da bulunduğunu belirten Ateş "Büyük yatırımcıların bu kupon arsalara ilgi göstereceği aşikar. Bu nedenle her iki arazinin de rahat satılacağını düşünüyorum" dedi.

Masis: Rekabetçi ortam sağlanırsa fiyat uçar

TMSF'nin el koyduğu bankalardaki arazileri ve evleri müzayede ile hızlı şekilde satmasıyla tanınan Eskidji Gayrimenkul'ün patronu Dikran Masis de bu arazilerin satışında rekabetçi ortamın sağlanması durumunda gelirin önemli oranda artacağını söyledi Masis "Satışta fazla talep olacağını sanmıyorum ama rekabet sağlanırsa fiyat uçar" dedi. 

Swissotel, Şubat 1982 yılından bu yana yap-işlet-devret modeliyle 3 yılı inşaat olmak üzere toplam 43 yıllığına Anadolu-Japon Turizm şirketi tarafından işletiliyor. Hayatt Regency Oteli ise 16 Temmuz 1992 yılından bu yana Göktrans tarafından, 40 yıllığına yine yap-işlet-devret modeliyle hizmet veriyor. 
İbrahim ACAR/Star