29 / 04 / 2024

Tabiat varlıkları ecrimsil işlemleri Çevre Bakanlığı tarafından yürütülecek!

Tabiat varlıkları ecrimsil işlemleri Çevre Bakanlığı tarafından yürütülecek!

Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması, ön izin, kullanma izni verilmesi, ecrimisil, tahsis, işletme hakkı verilmesi ve tahliye işlemleri ecrimsil işlemleri çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yürütülecek.



Sit alanları, özel çevre koruma bölgeleri ve tabiat varlıklarının bulunduğu alanlardaki devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması, ön izin, kullanma izni verilmesi, ecrimisil, tahsis, işletme hakkı verilmesi ve tahliye işlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca  hazırlanan ve 02/05/2013 tarih ve 28635 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yürütülüyor.


Özel çevre koruma bölgeleri ve doğal sit alanlarında; “Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde”, İzinsiz ve denetimsiz alanın kalmaması, alanların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için kontrollü kullanımının sağlanması, kaynak değerlerini koruyarak gelir elde edilmesi ve alanlarda “Örnek İşletme Modeli”’nin geliştirilmesi hedefleniyor.


Ecrimisil; Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerin İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, Devletin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın fuzuli işgalinden tazminat alınması işlemidir. Geriye dönük 5 yıl olarak alınır.

Ecrimisil İşlemleri sırasıyla;


Tespit ve takdir edilmesi: Tespit edilen izinsiz kullanım için Taşınmaz Tespit Tutanağı tutulur. Bu tutanakta taşınmaz ile ilgili bilgiler ve taşınmazın tahmin edilen yıllık bedeli bulunur.


Ecrimisil İhbarnamesi: Tespit edilen taşınmaza ilişkin bedel işgalciye tebliğ edilir.


Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesi: Eğer İşgalci tebliğ edilen ecrimisil bedeline itirazda bulunursa, itirazın incelenmesi sonucu Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesi düzenlenerek işgalciye tebliğ edilir.


Ödeme Planı: Ecrimisil borçlusunun ödeme güçlüğü nedeniyle taksitlendirme talebine ilişkin Ödeme Planı düzenlenir.

Ecrimisile, itiraz edilmemesi halinde %20 indirim, peşin ödeme halinde %15 indirim, itirazsız ve peşin ödemelerde toplam %35 indirim uygulanacaktır.

 Bu kapsamda yapılacak ecrimisil iş ve işlemleri Valilikler (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından yürütülecek.




Geri Dön