27 / 11 / 2024

Tacikistan Rogun Hidroelektrik Santrali'nin inşaatı başladı

Tacikistan Rogun Hidroelektrik Santrali'nin inşaatı başladı

Tacikistan'da "yüzyılın inşaatı" olarak bilinen Rogun Hidroelektrik Santrali'nin inşaatına başlandı. Santral tamamlandığında 335 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek barajı olacak.




Tacikistan, ülkede "yüzyılın inşaatı" olarak bilinen Rogun Hidroelektrik Santralinin inşaatına başlandı. Ülkenin doğusundaki Vahş ırmağı üzerine kurulacak santral tamamlandığında 335 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en yüksek barajı olacak.


Baraj inşaatının ilk etabı olan ırmağın önünün kapatılması çalışmalarına katılan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, bir buçuk saat boyunca bir buldozerin direksiyonuna geçti. Irmağın önünün toprak ve taşlarla kapatılması üzerine, nehrin karşı tarafına geçen Rahman, baraj çalışanlarıyla sohbet etti. 


Rahman, söz konusu inşaatın ülkesi için  önem taşıdığını ve gelecek nesillerin müreffeh yaşaması için hizmet edeceğini kaydetti. Rahman, santralin faaliyete başlamasının ülke ekonomisinin kalkınmasına, yeni iş yerlerinin açılmasına ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunacağını vurguladı. 


Tacikistan Hükümeti, temmuz ayında Rogun Hidroelektrik Santralinin yapımı için uluslararası ihaleyi kazanan İtalyan Salini Impregilo şirketi ile 3,9 milyar dolar tutarında anlaşma imzalarken, İtalyan şirketi anlaşma gereği, projeyi tasarlayacak, santral için gereken cihaz ve teknolojileri satın alarak barajı tamamlayacak.


- Rogun Hidroelektrik Santralı

İnşaatı tamamlandığında 335 metre ile dünyadaki en yüksek su barajı olacak santralin faaliyete başlamasıyla yıllık ortalama 17 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. Orta Asya'nın en büyük hidroelektrik santrali olması planlanan Rogun Hidroelektrik Santralinin ilk etabının 2018 yılında faaliyete başlaması öngörülüyor. Halen, iki binden fazla araç ve teçhizat ile 15 bine yakın işçinin çalıştığı baraj inşaatının tamamlanması durumunda, 13 milyar metre küp civarında su tutulacak.


Rogun Hidroelektrik Santrali projesinin inşaatı, Özbekistan, Türkmenistan ve Afganistan'ın tarım arazilerini de sulayan Amuderya Irmağının su kaynakları üzerinde 1970'li yıllarda eski Sovyetler Birliği tarafından başlatıldı.


Uzmanlar, baraj inşaatının son dönemde Özbekistan ile Tacikistan arasındaki ilişkilerin iyileşmeye başlamasının ardından yeniden hız kazanmasına dikkati çekiyor.


AA




Geri Dön