Tahir Tellioğlu: Kentsel dönüşümle ilgili sorunlar yaşıyoruz!
İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümle ilgili belediye ve diğer bürokraside ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Bu konuda önce ciddi eğitim çalışmaları yapılmalı" dedi...
İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümle ilgili belediye ve diğer bürokraside ciddi sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Bu konuda önce ciddi eğitim çalışmaları yapılmalı. Bu işin içinde olacak aktörler bilgilendirilmeli ve eğitilmelidir. Eğer yanlış adımlar atılacaksa kentsel dönüşümün gerekirse ertelenmesi taraftarıyız" dedi. Tellioğlu, son yılların hatta yüzyılın en büyük çalışmalarından biri olan kentsel dönüşümün binaların şeklinden, yaşam tarzına kadar büyük değişikliklere yol açacağını belirterek, bu projenin dünyaya ve yeni nesillerimize bakışımızın vizyonu olması gerektiğini, projede en büyük tehlikenin ise "rant kapısı olarak algılanması" olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşümle standartlara uygun ve doğal afetlere karşı daha sağlam yapılaşma hedeflendiğini anlatan Tellioğlu, bu zamana kadar bilinçsiz inşa edilen binalar nedeniyle Türkiye'nin depremlerden büyük yaralar aldığını ve kentsel dönüşümle daha sağlıklı yapılaşmanın önünün açılacağını vurguladı.
"GEREKİRSE ERTELENSİN"
Tellioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar başta olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarının büyük gayretlerine rağmen, kentsel dönüşümle ilgili başta belediyeler olmak üzere bürokraside ciddi sorunlar yaşandığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Kentsel dönüşüm Türkiye için çok önemli bir proje. Türkiye genelinde 20 milyon konutun üçte birinin yıkılıp yeniden yapılması söz konusu. 500 milyar dolarlık bir harcama yapılacak. Bu olağanüstü bir rakam. Bizler Türkiye'nin geleceği, daha konforlu yaşam için projelerimizi hazırlıyoruz. Ancak iş bürokrasiye gelince tıkanıyor. Çünkü belediyeler başta olmak üzere bürokrasi henüz işleyişi bilmiyor. Yetkililerin öncelikle bu sorunu gidermesi gerekir. İlk olarak eğitim çalışmaları gerçekleştirilmeli. Biz İMKON olarak eğitim konusunda müteahhitlere destek olacak bir çalışma eşiğindeyiz. Bunun bürokraside de gerçekleşmesi gerekir. Eğer yanlış adımlar atılacaksa, sektörün motivasyonu kırılacaksa kentsel dönüşümün gerekirse ertelenmesi taraftarıyız."
BİNALAR ARTIK ÇOK SAĞLAM
Bu noktada yeni düzenlemenin yapılmasını isteyen Tellioğlu, "Şu anda kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak binaların geri dönüşü yok. Eskiden olduğu gibi birkaç kepçe ile yıkılacak tarzdan binalar yapılmıyor, yeni binalar çok sağlam. Tıpkı Ankara'daki demir kafes gibi. Ayrıca yeni planlamada mülkiyet sayısı da artacak. Örneğin şu an 100 mülkiyetin yer aldığı alana yapılacak 500 konut, 500 mülkiyet demek. Yani değişiklik durumunda muhatap sayısı kat ve kat artacak. Bu da başlı başına bir problem" diye konuştu. Tellioğlu, Türkiye için hayati önem taşıyan kentsel dönüşüm projesinin tüm kitleleri kucaklamasının da bu konuda en önemli unsurlardan biri olduğunu bildirdi. Tellioğlu, yurt genelinde belediyelerin tek parti tarafından yönetilmediğine işaret ederek, "Bu proje siyaset üstü bir proje. Bu çalışmada tüm siyasi parti temsilcilerinin bulunması gerekiyor. Sorunlar ortak akıl ile herkesi kucaklayarak çözülmeli" dedi.