Tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılırsa ne olur?
Tahliye taahhütnamesi, gayrimenkul alanında yapılan sözleşmelerden biridir. Bu sözleşmenin geçerli ve geçersiz olduğu bazı durumlar vardır. Peki tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılırsa ne olur ve hangi durumlarda geçersiz sayılır? İşte tahliye taahhütnamesi ile ilgili ayrıntılar...
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?
Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte yazılı olarak boşaltma taahhüdünde bulunduğu tek taraflı bir hukuki işlemdir. Kiracının bu taahhüdü, belirli koşulların yerine getirilmesiyle yasal olarak geçerli hale gelir. Kiralananın belirtilen tarihte tahliye edilmemesi durumunda, kiralayan yasal yollarla kiracıyı çıkarmak için adımlar atabilir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kira sözleşmelerine dair hükümleri, genel olarak kiracının haklarını korumayı amaçlar. Ancak tahliye taahhütnamesi bu kuralın istisnasını oluşturan bir belge olarak öne çıkar. Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte kesinlikle boşaltmayı taahhüt ettiği bir irade beyanını içerir. Bu nedenle, tahliye taahhütnamesi, çok sıkı bir şekil şartına tabi tutulmuştur.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN GEÇERSİZ OLMASI NE DEMEKTİR, BU DURUMDA NE OLUR?
Tahliye taahhütnamesinin geçersizliği, kiracının irade sakatlığı veya benzeri nedenlerle söz konusu olabilir ve Türk Borçlar Kanunu'nun 39. maddesi çerçevesinde kiracı tarafından iptal edilebilir. Bu maddeye göre, kiracı, tahliye taahhüdü ile bağlı olmadığını tek taraflı bir irade beyanıyla bildirebilir. Bu bildirim tahliye taahhüdünün geçersizliği ortaya çıktıktan sonraki bir yıl içinde yapılmalıdır.
KİRACI TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE İTİRAZ EDERSE NE OLUR?
Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etme Hakkı ve İcra Takibin Durması Tahliye emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde kiracı itirazda bulunabilir. Ancak kiracıların tahliye taahhütnamesine karşı itirazın, tebligatın kendilerine ulaştığı tarihten itibaren 7 gün içinde yapılması gerekir. Bu süre zarfında, kiracılar yazılı bir itiraz dilekçesi hazırlayarak veya sözlü olarak icra dairesine başvurarak itirazda bulunabilirler.
KİRACI TAHLİYE TAAHHÜDÜNE RAĞMEN EVİ BOŞALTMAZSA NE OLUR?
Kiracı, kira sözleşmesinde yer alan taahhütlere rağmen taşınmazı boşaltmazsa, taahhüt edilen tarih itibarıyla bir ay içerisinde iki farklı yasal yol izleyerek kiracının tahliye edilmesini sağlayabilir. Konut kiralamada ev sahipleri boş tahliye taahhütnamesi alabilir.
Kira sözleşmesini yenilemeyenler yandı!
Ev sahibi ve kiracılar arabuluculuk için ne kadar ödeyecek? İşte ayyuka çıkan arabuluculuk ücreti! |