Kira

Tahliye taahhütnamesinde ‘boş tarih’ kiracıların baş belası oldu! Aman bunlara dikkat! 

Son dönemde ev sahiplerinin şart koşmaya başladığı tahliye taahhütnameleri, kiracıların başına resmen bela oldu. Peki kiracılar nelere dikkat etmeli? Hakları neler? İşte detaylar...

Son zamanlarda konut sahiplerinin, kiracılara tek taraflı olarak tahliye taahhütnamesini dayatması, pek çok vatandaşın evlerinde diken üstünde oturmasına sebep oluyor. 

Taahhütnamenin kapsamına ve tarihine bakılmadan atılan imzalar sebebiyle kiracılar bir anda evsiz kalabiliyor. Avukat Zafer İşeri, tahliye taahhütnamesinin detayları ile ilgili konuştu ve vatandaşlara uyarılarda bulundu. 

Sabah'tan Murathan Yıldırım'ın haberine göre; Avukat Zafer İşeri, tahliye taahhütnamesinin, kira sözleşmesi ile aynı tarihte imzalanmış gözükmesi durumunda mahkemelerce geçersiz sayıldığının altını çizdi ve bu durumu çok iyi bilen ev sahibi ve emlakçıların, kiracılara boş tarihli taahhütname imzalattığını vurguladı. 

Taahhütnamelerde bir onay tarihi bir de evden çıkış tarihi olduğunu aktaran İşeri, "İkisi de boş bırakılabiliyor. Daha sonra tarihler kendi iradeniz dışında yazılıyor" ifadelerini kullandı. 

Bu şekilde sanki tahliye taahhütnamesi ilerleyen aylarda imzalanmış ve karşılıklı irade sağlanmış gibi bir durum ortaya çıkıyor. İşeri, konuya ilişkin "Böyle durumlarda konut sahipleri, mahkeme kararına bile gerek kalmadan, icra eliyle kiracıyı hızlı bir şekilde evden çıkarma hakkını elde edebiliyor" şeklinde konuştu.
 
Avukat Zafer İşeri, binlerce kişinin merak ettiği detayları şu şekilde sıraladı: 

AYNI TARİHTE İMZALANAN TAAHHÜTNAMENİN GEÇERSİZ SAYILMA SEBEBİ NE? 

Tahliye taahhütnamelerinde karşılıklı irade esas alınıyor. Tek tarafın kararıyla yapılan bu tür sözleşmeleri 'irade sakatlaması' şeklinbde tanımlıyoruz. Bu sözleşmeler, tek tarafın dayatmasıyla imzalandığı için mahkemelerce geçerli görülmüyor.

İrade sakatlaması durumu, 'hata', 'hile', 'zorlama' ya da 'aşırı yararlanma' unsurları ile olabilir. Bizim bahsettiğimiz konudaki irade sakatlaması 'zorlama'ya dahil oluyor.

KONUT SAHİBİ ZORLARSA NEREYE BAŞVURU YAPILMALI? 

Konut sahibinin kiracıya boş tarihli taahhütnameyi şart koşması durumunda maalesef şu an başvurulabilecek idari bir kurum yok.

Sözleşme serbestisi gereği, imzalar atılmadan yapılabilecek herhangi bir işlem de bulunmuyor. Fakat bu talep esnasında ses kaydı ya da yazışma gibi bir deliliniz mevcutsa suç beyanında bulunabilirsiniz.

BİLMEDEN İMZALAYAN KİRACILAR NE YAPABİLİR?

Bahsettiğimiz ayrıntıları bilmeden boş tarihli taahhütnameye imza atanların da panik yapmasına gerek yok.

Yeter ki haklarını bilsinler. Eğer imzaladıkları taahhütname, kendi iradesi dışında ileri bir tarihte yapılmış gibi gösterilirse, bu durum da irade sakatlaması olur.

Kiracının suç beyanında bulunarak 'Ben hatayla ve bilmeden imza attım' deme hakkı var.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yargıtay'dan emsal karar: Özel hüküm kriteri getirdi!

Bina tamamlama sigortasıyla müteahhit firma iflas etse bile evinizi sigorta şirketiniz tamamlıyor!

Aile Bakanlığı destek ödemesinde deprem! Resmen açıklandı