Kent Haberleri

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Boş tahliye taahhütnamesinde flaş iki ayrıntı: Suç mu? Tanıkla ispat edilebilir mi?

Binlerce ev sahibi ve kiracı tahliye taahhütlerinin boş olarak doldurulması halini araştırıyor. Boş tahliye taahhütnamesinin boş doldurulması suç mu, bir tanıkla ispat edilebilir mi? İşte ayrıntılar...

Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin birinci fıkrasında kiracı, kiralananın belirli tarihte boşaltılmasını kiraya verene karşı yazılı olarak taahhüt etmiş ve fakat taahhüt edilen tarihte kiralananı boşaltmamışsa, taahhüt ettiği tarihten itibaren bir ay içinde kiraya veren kiralananın tahliyesi için icra veya dava yoluna başvurabiliyor. 

Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye isteyebileceği gibi, tahliye davası açabilir. Buna göre kiralanan taşınmazı belli bir tarihte tahliye edeceğini yazılı ve usulüne uygun olarak beyan etmiş olan kiracının taşınmazı tahliye etmemesi durumunda kiralayan (ev/işyeri sahibinin) için icra yoluna ya da dava yoluna (tahliye davası) başvurma hakkı doğar.

Öte yandan tahliye taahhütnamesinin yazılı olması gerekiyor. Sözlü tahliye taahhüdüne dayalı olarak kiracının tahliyesinin talep edilebilmesi mümkün değil ve tahliye taahhüdünde mutlaka tahliye tarihinin belirtilmesi gerekir. Belirlenen tarihin açık ve net olması gerekiyor.

Peki Tahliye taahütnamesinin boş olarak doldurulması tanıkla ispat edilebilir mi? Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu sosyal medya hesabından binlerce ev sahbi ve kiracının merak ettiği  sorunun yanıtını açıkladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Eyüpoğlu & Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu
@eyupogluisikgor


TAHLİYE TAAHÜTNAMESİNİN BOŞ OLARAK DOLDURULDUĞU TANIKLA İSPAT EDİLEBİLİR Mİ?

Tahliye taahütnamesinin, kiralananın tesliminde boş olarak doldurulduğunun ispat yükümlülüğü kiracı tarafındadır. Ancak işbu ispat yazılı delille yapılmakta olup tanık delili ile ispatlanamaz.

 

BOŞ TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN İMZALATILMASI SUÇ MUDUR?

Yargıtay Kararı - HGK., E. 2017/975 K. 2021/1108 T. 28.9.2021

Bir eylemin suç olabilmesi Türk Ceza Kanun'unda belirlenen maddeler kapsamında yer alması gereklidir. Ancak tahliye taahhütnamesinin kiralananın tesliminde imzalatılmasının geçersiz olduğu Türk Borçlar Kanun'unda yer almaktadır. Dolayısıyla ilk ay doldurulduğu kiracı tarafından kanıtlanırsa eğer geçersiz sayılır.

Yüksek enflasyon kira çarpanlarını nasıl etkiler?

Konut krizi büyüyecek! Kira sorunu gümbür gümbür geliyor!