Kira

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sözleşme yaparken bunları gözden kaçırmayın! 

Hem yeni kira sözleşmesi yapacaklar hem de kira sözleşmesini yenileyecekler, sözleşmelerde dikkat edilmesi gerekenleri araştırıyor. Peki kira sözleşmesi yapılırken nelere dikkat edilmeli? Ev sahipleri ve kiracılar kira sözleşmelerinde neleri gözden kaçırmamalı? Kiralık evlerde ev sahibi ve kiracı tartışmaları gittikçe büyüyor

Son zamanlarda enflasyonla beraber konut kiraları da hızla arttı. Kiralık evlerde ev sahibi ve kiracı tartışmaları gittikçe büyüyor. Bunların karşısında kira sözleşmesi konusu da sık sık gündeme geliyor. Hem yeni kira sözleşmesi yapacaklar hem de kira sözleşmesini yenileyecekler, sözleşmelerde dikkat edilmesi gerekenleri araştırıyor.

Yüksek kira zamları, mevcut kiracıların konutlardan tahliye edilmeye çalışılması gibi sorunlarla karşılaşılmasının ardından kira artışlarına yüzde 25 sınırı getirildi. Bu kapsamda, 1 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak kira yükselişleri, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’i ile sınırlandırdıldı. 

Peki kira sözleşmesi yapılırken nelere dikkat edilmeli? Ev sahipleri ve kiracılar kira sözleşmelerinde neleri gözden kaçırmamalı? İşte kira sözleşmelerine ilişkin merak edilen tüm ayrıntılar...

Kiracılar ile mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar gitgide büyürken, kira sözleşmeleri gündeme geldi. 

KİRA SÖZLEŞMESİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Kira sözleşmesi yazılı olarak hazırlanmalı, sözlü kira sözleşmesine kesinlikle itibar edilmemeli.

Kira sözleşmesinin imzalanmasıyla beraber DASK poliçesi mutlaka alınmalı.

Gayrimenkule ilişkin elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikler kiracının kendi ismine yapılmalı. 

Kira sözleşmesinde boş tahliye taahhüdü düzenlenmemeli, tahliye tarihi kesin bir şekilde belirtilmeli. 

Kiracılar, kira bedeli ve bundan ortaya çıkan vergiler dışında hiçbir vergi ödemekle yükümlü olmadığını bilmeli ve emlak vergisi, ecrimisil ödemesi gibi ödemeleri mülk sahibi tarafından yapılmalı.

Kullanım kaynaklı ödemelerden kiracılar sorumlu olduklarını bilmeli. 

Dünya'da yer alan habere göre, kiralık konutlarda en çok tartışmalara neden olan konulardan biri de hangi ödemelerin kimin tarafından yapılacağının tespit edilmesi oluyor. 

Bu durumda, sağlam halde olduğu belirlenen kombi, asansör, mülk içindeki demirbaşların bakım ücretleri, apartman görevlisinin maaşı, aidat, bahçe ve çevre bakım ücretleri kiracı sorumluluğunda bulunuyor. Fakat,  kombinin değiştirilmesi, asansörün değiştirilmesi, yapılması, binanın boyanması ve güçlendirilmesi, apartman görevlisinin kıdem tazminatı mülk sahibinin sorumluluğunda olan ödemeler arasında yer alıyor. 

 

YASAL ARTIŞ 5 SENE, TAHLİYE 1+10 SENE 

Doğru bir kira sözleşmesi hazırlanarak gayrimenkul kiralayanlar 5 sene süresinde kira tespit davalarına maruz kalmadan, yasal artış oranları ile mülkü kullanma hakkına sahip olur. 

Ayrıca 1+10 sene boyunca mülk sahibi kiracıya tahliye tehdidiyle gelemez. Burada önem arz eden durumlardan biri de, kiracının kira ödemesini zamanında gerçekleştirmesi ve yasal yükselişi doğru şekilde yapmadı oluyor. 

KİRACININ OTURDUĞU DAİRE SATILIRSA NE OLUR? 

İÇinde bir kiracının olduğu ev satıldığında, yeni mülk sahibi kiracıdan konutu tahliye etmesini talep edebilir fakat bunun haricinde mevcut mal sahibi kendisinin ya da çocuklarının ihtiyacı için tahliye isteinde bulunmaması gibi maddeler kira sözleşmesine eklenebilir. 

ZAM TUTARI KESİNLEŞTİRİLEBİLİR 

Kiraya yapılacak zam konusunda gelecek süreçte sorun yaşanmaması için kira sözleşmesinde bununla ilgili bir maddeye de yer verilebilir. Senelik oran belirlemek yerine, 'devletin kira artış oranında artış yapılacaktır' ifadesi kira sözleşmesine ilave edilerek gelecekte oluşabilecek tartışmalar engellenebilir. 

Ev satın alacaklara şok! Sizin de başınıza gelebilir! Buna çok dikkat edin! 

Türkiye'de 1.169 mahalle yabancı ikametine kapatıldı! Yabancıların girmesi yasaklanan iller ve mahalleler hangileri?

Ev fiyatları düşer mi? Yabancıya konut satışı fiyatları nasıl etkiliyor?