Kira

Ev sahipleri artık para teklif ediyor! Kiracılar bu kanuna dikkat! 

Mevcut kiracısını çıkarıp 2-3 kat fazla tutarla konutunu kiraya vermek isteyen mülk sahipleri, haklı tahliye nedeni bulamayınca para teklif etme yoluna bile gitti. “Taşınma paranı vereyim, 6 kira bedeli vereyim, evi boşalt” diyen konut sahiplerinin sayısı çoğaldı. Ev sahiplerinin ısrarından bunalan Önce yasal sınırın üzerinde zam ve ara zam gibi talepler gündeme taşınırken, zamla beklediğini bulamayan konut sahipleri, kiracısını çıkarıp 2-3 kat fiyat farkıyla evi yeni birine kiralamanın yollarını aramaya başladı ve tahliye baskısı arttı

Ev kiralarında yaşanan olağanüstü yükselişler, konut sahibi ve kiracı ilişkisinde yeni yeni olaylara neden oluyor. Önce yasal sınırın üzerinde zam ve ara zam gibi talepler gündeme taşınırken, zamla beklediğini bulamayan konut sahipleri, kiracısını çıkarıp 2-3 kat fiyat farkıyla evi yeni birine kiralamanın yollarını aramaya başladı ve tahliye baskısı arttı. Fakat tahliye için kiranın ödenmemesi, gereksinimin ispatı, esaslı aykırılık ve yıkım gibi nedenler gerekiyor. 

 

‘Çocuğum gelecek’ diyerek kiracısını çıkarıp, yeni kiracı alanlara karşı da 3 sene kiralama yasağı getiriyor. Konut sahiplerinin bu formülü de düzenlemeye takılınca, ‘tahliye taahhütnamesi’ baskısı yoluna gidildi. Fakat bu yol da eski kiracılarda işe yaramadı. 

Ev sahiplerinin son formülü ise kiracıları şok etti. Temmuz 2023’e kadar yüzde 25 artış sınırı getiren düzenleme devreye alınınca, “Taşınma paranı vereyim, 6 kira bedeli vereyim, evi boşalt” diyen konut sahiplerinin sayısı çoğaldı.

Peki kiracılar bu durumda ne yapabilir? İşte milyonlarca kiracının merak ettiği o sorunun yanıtı...

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre;  kiracısına taşınma masraflarını ve birkaç aylık kira bedelini verip evi tahliye etmesini teklif eden mülk sahipleri bulunuyor. Kiracılar, “Yeni kiracıya evi 2-3 kat fazla paraya verince, tek aylık kira bile bu teklif ettiği parayı karşılıyor” ifadelerini kullanıyor. 

KANUNA GÖRE NE YAPILABİLİR? 

Eğer konut sahibinin iletişimi rahatsız edici boyutlarda olursa, kiracıların Türk Ceza Kanunu’nun 123’üncü maddesi gereği savcılığa suç duyurusu yapma hakkı bulunuyor. Kanunda konuyla ilgili olarak “Mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir” ifadelerine yer veriliyor. 

 

Mevcut kiracısına istediği oranda zam yapamayan konut sahipleri, eve ihtiyacı olduğunu belirterek, "Ben kullanacağım" ya da "Çocuğum oturacak" diyerek evi başkasına kiralıyor. Fakat kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın tahliyesini sağladığında, evi 3 sene geçmeden eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Kiralaması durumunda, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir senelik kira tutarından az olmamak şartıyla tazminat ödemesi gerekiyor. Kiracı bunu tespit ettirip şikayette bulunursa, konut sahibi bu tazminatı ödemekle yükümlü. 

İstanbul Kartal'da satılık arsa ve müstakil villa fırsatı! Resmi Gazete'de yayımlandı! 

Hayalinizdeki eve 85 bin liradan başlayan fiyatlarla sahip olabilirsiniz! 26 Haziran 2022 Prefabrik ev fiyat listesi...

Altın ve dolarını bozduran İslam Memiş'ten flaş pazartesi uyarısı! Hemen bunu alın!