Kira

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Kiracı evi göstermezse davalık olabilir mi?  

Kiracı ve mülk sahibi arasındaki 'sancılı' ilişki, mahkemeye bu defa da 'yer gösterme' anlaşmazlığı için taşındı. Kiracı, satışa çıkarılan evi alıcılara gezdirmeye karşı olumsuz tepki veriyor. Mülk sahipleri ise yer gösterme izni davası açmaya başladı bile.  Yüksek kira bedelleri, mülk sahipleriyle kiracılar arasında yeni bir soruna daha neden oldu

Ekonomik koşullar sene hiç olmadığı kadar kiracılar ile mülk sahipleri anlaşmazlıklarını artırdı. Yüksek kira bedelleri, mülk sahipleriyle kiracılar arasında yeni bir soruna daha neden oldu. Bu sorun yer gösterme konusuyla ilgili. Evini satışa sunan mülk sahipleri ile ev gösterme konusunda direnç gösteren kiracılar arasında  ‘yer gösterme izni’ davaları gündeme geldi.

 

İşte ev sahibi ve kiracılar arasında bitmek bilmeyen sorunlarla ilgili tüma ayrıntılar...

Dolarizasyon ve enflasyonist ortamın reel piyasayı bozduğuna dikkat çeken "İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, “Bu durumun sonucu olarak en son karşılaştığımız yeni bir sorun da ‘yer gösterme izni davaları’ oldu. Kiracıyla kira artışı konusunda anlaşamayan ev sahipleri evlerini satışa çıkarıp, bu parayla yeni ev alarak daha yüksek kiraya vermek istiyor" diye konuştu ve ev sahibinin kiracıyla kira bedelinde anlaşamaması durumunda evi satışa çıkardığını belirtti. Bu durumda da kiracıların evi gösterme konusunda olumsuz tavır sergilediğini aktaran Özcan, "Yer gösterme izinleriyle ilgili davalar açılıyor. Son günlerde bu tür durumlarla sık karşılaşmaya başladık" açıklamasında bulundu. 

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Konut Realty Gayrimenkul Danışmanlığı Brokerı Ahmet Bircan ise uzun süren dava süreçlerinin altını çizerek, bu durumun konut sahipleri için ciddi bir mağduriyete neden olduğunu belirtti ve "Haftanın belli bir günü belirlenen saatte ev gezdirmek ev sahibinin hakkı” dedi. Ortaya çıkan bu sorun sebebiyle alıcıların ya evi almaktan vazgeçtiğini yada fiyatı çok uygunsa görmeden alma yoluna gittiğine dikkat çekti. 

 

Turyap Göktürk Emlak Ofisi Sahibi Ramazan Buber ise yaşanan bu süreçte 'kiracılı daire' problemine vurgu yaparak, bazı kiracıların, yeni ev sahibine, mevcut koşullarla dairede kalmayı sürdüreceğini dile getirdi ve "u nedenle birçok alıcı hem dairenin alış fiyatının yüksekliği hem de eski kiranın düşük kalmasından dolayı artık ya içinde kiracı olmayan yada tahliye taahhütnamesi verilen konutları almak istiyor" ifadelerini kullandı. 

SATILIK DAİREDE KİRACI, EVİ GÖSTERMEKLE YÜKÜMLÜ MÜ? 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ise konunun hukuki boyutuna değinerek, kiracı ve mülk sahibi ilişkisinin Cumhuriyet tarihinin görmediği derecede bozulmuş durumda olduğunun altını çizdi. "Her gün başka bir konu ve başka bir kiracı mal sahibi sorunu ortaya çıkıyor. Son dönemde kiracılarını tahliye etmek isteyen ve daha yüksek bedelle kiracı bulmak isteyen ev sahipleri ya evlerini kiraya ya da satılığa çıkarıyorlar" diye konuşan Kiraz, bu kiralık ve satılık ilanı ile birlikte çok önemli bir sorunun ortaya çıktığına dikkat çekti. Evi kiralamak isteyen yeni kiracı veya satın almak isteyen alıcı adayının evi gezmek görmek zorunda olmasının altını çizen Kiraz,  "İşte bu noktada kiracılar evlerini bu şekilde kiracı ve alıcı adaylarına göstermek konusunda çekimser kalıyorlar" açıklamasında bulundu. 

Kira sözleşmesinde aman dikkat! Bu maddeler mutlaka olmalı! İşte detaylar!

Kiracılar buna dikkat edin! Oturduğunuz ev elinizden gidebilir! 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Depozito kavgası büyüyor! Siz de davalık olabilirsiniz!