Yalan söyleyen ev sahibine tazminat şoku! Kiracınızı çıkarırken 2 kez düşünün!
Astronomik seviyede artış gösteren ev kiraları, mülk sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getiriyor ve sorunlar büyüyor. Uzman isimler, konut sahibi baskısıyla karşı karşıya kalan kiracıların yasal haklarının altını çiziyor. Peki kiracıların hakları neler? İşte ayrıntılar... Adalet Bakanlığı, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu yapmak için adım atarken, uzman isimler de konut sahibinin baskısıyla karşılaşan kiracıların yasal koruyucu haklarının olduğuna dikakt çekiyor
Son zamanlarda konut kiralarındaki fahiş artışlar, mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki davaların yüzde 20 artmasına neden oldu. Adalet Bakanlığı, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğu zorunlu yapmak için adım atarken, uzman isimler de konut sahibinin baskısıyla karşılaşan kiracıların yasal koruyucu haklarının olduğuna dikakt çekiyor.
Konut sahipleri ile kiracılar arasında son zamanlarda ortaya çıkan en büyük anlaşmazlık kira yükselişleri oldu. Fahiş oranlarda yükselen kiralar sebebiyle konut sahipleri, eski kiracılarına fiyatı arttırmalarına veya evden çıkmalarına yönelik baskı uyguluyor. Ev sahiplerinin yüksek kira baskısıyla karşılaşan milyonlarca kiracı ise mahkemelerin yolunu tutuyor.
Peki kiracıların, konut sahiplerinin uyguladığı hukuksuzluklara karşı hakları neler? İşte milyonlarca kiracıyı ilgilendiren ayrıntılar...
Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, son zamanlarda kira tespit ve kira tahliye davalarında yükseliş olduğuna dikkat çekti ve "Enflasyon artış oranı karşısında ödenen aylık kira parasını az bulan konut sahipleri şartlar oluşmuş ise kira tespit davası açtığı gibi istediği kira parasını almak için kiracıyı tahliye tehdidi altında tutarak tahliye davası da açabildiği gözlemlenmektedir" açıklamasında bulundu.
Kiraların her ay nasıl yükseleceğinin ürk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesinde düzenlendiğinin altını çizen Göçüm, bu madde kapsamında, mülk sahibinin ilk 5 sene kiraya TÜFe artışı oranında zam isteyebileceğini vurguladı. Maddedeki düzenlemenin emredici nitelikte olduğunu aktaran Göçüm, “Kira sözleşmesinde TÜFE artış oranının altında artış oranı kararlaştırabilir. Ancak üzerinde artış oranı karalaştırılamaz. Yasal düzenleme dikkate alındığında sözleşme başlangıcını takip eden beş yıllık süre geçmedikçe ev sahibi, ‘bölgede konut değeri arttı, kira paraları yükseldi’ diyerek kira parasının TÜFE artış oranı üzerinde artışını talep edemez, ek ödeme isteyemez” şeklinde konuştu.
TAHLİYE DAVASI AÇILABİLİR
Göçüm, 5 senelik süre bittikten sonra konut sahibinin hak ve nesafet kuralına göre yörede oluşan emsal kira tutarlarına göre yükseliş isteyebileceğini yya da kira tespit davası açabileceğini vurguladı.
Kira süresinin sona ermesinin tahliye sebebi olamayacağının altını çizen Göçüm, ev sahibinin tahliye için haklı bir nedeninin olması gerektiğine dikkat çekti.
Milliyet'ten Elif Altın'ın haberine göre; kira süresi bitmeden de kiracının gayrimenkulden tahliyesinin talep edilemeyeceğini dile getiren Göçüm kiracının, kirayı ihtara rağmen 30 günde ödememesi halinde kira süresinin sonunun beklenmeden tahliye davası açılabileceğine vurgu yaptı.
DAHA FAZLA KİRA TALEBİ TEHDİT VE TACİZE GİRİYOR
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, TÜFE oranın esas olduğunu ve ev sahiplerinin kesinlikle TÜFE oranına ek ara zam talep edemeyeceğinin altını çizerek "Kiracı bir konutta, 5 yıllık kira müddetini doldurduysa ve ev sahibi de TÜFE oranından fazla zam istiyorsa kira tespit davası açabilir. Kira artışı TÜFE oranında artırılır" diye konuştu ve sözleşmede tutarın belirtilmemesi halinde günün şartlarının uygulanacağını aktardı.
"Ev sahibinin, TÜFE oranının dışına çıkıp, ‘daha fazla öde’ talebi sözlü veya yazılı, tehdit ve tacize girer. Bu kişiler hakkında cezai işlem uygulanabilir" diye konuşan Turhan Çakar, yalan söyleyen ev sahipleriyle ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu.
"Ev sahipleri, ‘oğlum, kızım, babam, annem gelecek’ gerekçesiyle kiracıyı evden çıkarmak isterse bunu belgelemelidir" diyen Çakar, sözle gerekçe olmayacağının, kira kontratı sona etmişse, konut sahibinin gerekçesini belgelemesi halinde tahliyenin gerçekleşeceğini belirtti.
Çakar, "Ancak bu sebeplerle kiracıyı evden çıkaran ev sahibi 3 sene boyunca evi üçüncü bir kişiye kiraya veremez. Aksi takdirde, çıkarttığı kiracıya bir yıllık kira bedelini (tazminat) ödemekle yükümlüdür" şeklinde konuştu.
Kanal İstanbul çevresinden tapu toplayanlara kötü haber!