Kira

Fahiş ev kira artışlarına karşı hükümet düğmeye bastı! Yasaya aykırı artış yapan ev sahibi hemen kara listeye alınacak!

Fahiş ev kira artışlarına karşı hükümet düğmeye bastı. Yeni düzenleme ile kiracı şikayet hattı oluşturulacak ve hukuka aykırı davranan ev sahibi kara listeye alınacak...  

Hükümetin fahiş kira yükselişlerine karşı kiracıları korumak amacıyla start verdiği çalışma çerçevesinde Kiracı Şikâyet Hattı'nın kurulmasına ilişkin görüşmelere başlandığı da belirtildi. 

Geçtiğimiz gün konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile Ticaret Bakanlığı'ndan ilgili bürokratların katılımıyla 2 saat süren bir zirve yapıldı. 

Peki zirvede hangi konulara yer verildi? İşte fahiş kira artışlarına ilişkin düzenlemede son dakika gelişmeleri...

KİRACI ŞİKAYET HATTI GELİYOR 

Zirvede pek çok konu masaya yatırılırken, sorunun tespiti ve denetimi noktasında Kiracı Şikâyet Hattı'nın hayata geçirilebileceği de gündeme geldi. 

Hat aracılığıyla kiracılara kanuni hakları konusunda bilgi verileceği gibi aynı zamanda konut sahiplerinin ihbar edilmesine de imkan verilecek. eğer mülk ahibinin Gelir İdaresi Başkanlığı'na kira geliri beyannamesinde bulunmadığı belirlenirse, geriye dönük vergisi alınacak. 

KANUNA AYKIRI DAVRANANLAR KARA LİSTEYE ALINACAK

Şikâyet mekanizması gelecek süreçte e-Devlet Sistemi'ne taşınacak.Kurulması planlanan hat yalnızcakiracılara ev sahibiyle yaşadığı kira sorununa ilişkin bilgilendirme yapacak. 

Kiracıların, "Kombim bozuldu, ev sahibim mi ben mi yaptırmalıyım?", "Mülk sahibim oğlunun oturacağını sebep vererek beni evden çıkarmak istiyor, ne yapmalıyım? sorularının yanıtlarına bu hattan bilgi verilmeyecek.

Yapılan ihbarlar sonucunda gerçekleştirilecek denetimlerde, kiracısını kanuna aykırı şekilde mağdur ettiği belirlenenler devletin kara listesine dahil olacak. 

Fahiş kira artışlarına karşı neler yapılacak? İşte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un konuyla ilgili o açıklaması...

KİRA DÜZENLEMESİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira fiyat yükselişlerine ilişkin düzenlemenin 10-15 gün içinde tamamlanıp hayata geçirileceğine dikkat çekerek, düzenlemenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağının altını çizdi. 

DENETİMLER TAM GAZ 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Ne konut sahibini ne de kiracıyı mağdur etmeyecek bir düzenleme yapacağız ancak fırsatçılığa hiçbir şekilde müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullanarak, en kısa zamanda çalışmanın tamamlanacağını ve fahiş yükseliş uygulayanlarla ilgili, yalnızca kira değil ev fiyatlarında da fahiş bir yükseliş bulunması halinde buna ilişkin denetimlerin sürdüğüne de dikkat çekti. 

Borçlar Kanunu'na göre kira güncellemesinin 5 senede bir yapılabileceğine vurgu yapan Kurum, "Tüfe oranı kira artışında tavan fiyattır. Vatandaş olarak da bize düşen kanunlara uymaktır. Bunun dışında yapılan her güncelleme yasalara aykırı olduğu için kiracının yasal sürece başvurma hakkı vardır" diye konuştu ve son zamanlarda yükselişlerle ilgili bazı fırsatçıların ortaya çıktığını, yüzde 100 oranında zam yapıldığını aktardı. 

Sabah'tan Barış Şimşek'in aktardığına göre; Kurum, konuyla ilgili açıklamasını, "Bu noktada takibi Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret bakanlığı yapıyor. Vatandaşın bu noktada şikayeti varsa eğer ilgili bakanlıklara şikayetini yaparak, hukuki süreci başlatabilir" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

0,89 ve 0,99 faizli konut kredisi resmen verilmeye başlandı! Düşük faizli konut kredisi veren bankalar hangileri?

Bakan Kurum açıkladı! İstanbul'a 46 millet bahçesi müjdesi!

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığına 1 saatte çözüm! Arabuluculuk iki tarafı da mağdur etmiyor!