Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları!
Kiracı ile kiralayan arasında kiracının bulunduğu gayrimenkulü tahliye etme şartları ve sürenin kesin olarak belirlendiği belgeye kiracı tahliye taahhütnamesi deniyor. Peki, tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları nelerdir?
Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları!
Kiracı ile kiralayan arasında kiracının bulunduğu gayrimenkulü tahliye etme şartları ve sürenin kesin olarak belirlendiği belgeye kiracı tahliye taahhütnamesi deniyor.
Kiralayan ile kiracı arasında olan anlaşmazlıklarda kiracının evi sorunsuz boşaltması için Tahliye Taahhütnamesi hazırlanıyor. Bu belge kira sözleşmesi ile birlikte imzalanarak saklanabiliyor.
Kira başlangıç tarihinde yapılan kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyan taahhütname geçerli olmuyor. Kiralayan,kira sözleşmesindeki kira başlangıç tarihinden ileri bir tarihte yapılan tahliye taahhütnamesi geçerli sayılıyor. Tahliye taahhütnamesinin geçerli sayılabilmesi için bazı şartlar bulunuyor. İşte, Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları!
Tahliye taahhütnamesi şartları:
- İlk kira yılı içerisinde verilmemiş olması,
- Özgür irade ile belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor,
- Yazılı olarak hazırlanmış olması gerekiyor.
Tahliye taahhütnamesinin noterde düzenlenmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak noterde yapılması halinde ileride çıkabilecek problemler karşısında ispat açısından büyük kolaylık sağlıyor.
Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartlarından ilki yazılı olarak yapılması gerekiyor. Sözlü olan tahliye taahhütnamesinin bir geçerliliği bulunmuyor.Tahliye taahhütnamesinin kira başlangıç tarihinden sonra hazırlanmış ve imzalanmış olması gerekiyor. Eğer tahliye taahhütnamesi ile kira başlangıç tarihi aynıysa veyahut tahliye taahhütnamesi tarihi kira başlangıç tarihinden önce ise tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılıyor.
Tahliye taahhüdü noterden alınması gerekiyor. Noterde veya kendi aralarında da yapılsa bu taahhütname geçerli oluyor. Resmi,yani noterde yapılması hızlı sonuç alınması bakımından en iyi yol olarak karşımıza çıkıyor.
Tahliye taahhütnamesinin noterden alındığı takdirde, tarih sabit olarak kalıyor, imzanın kiracıya ait olduğu kesin oluyor ve icra takibine konu yapıldığında buna herhangi bir itiraz vuku bulduğunda itirazın kaldırılması İcra Tetkik Merci Hakimliği’nden istenebiliyor.
Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi örneği!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com