30 / 04 / 2024

Tahsin Babaş: Kastamonu'da 1 milyon turist hedefliyoruz!

Tahsin Babaş: Kastamonu'da 1 milyon turist hedefliyoruz!

Kastamonu son yıllarda turizm alanında büyük bir gelişmeye sahne oluyor. Kastamonu Belediyesi, yönünü turizme çevirdi. Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, turizm alt yapısını tamamlayarak "1 milyon turist" hedefine ulaşacaklarını söyledi.





 Kastamonu'da kentsel dönüşüme büyükşehir desteği Kastamonu Belediyesi'ni ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, kentsel dönüşüm çalışmalarında Kastamonu Belediyesi'ne destek vereceğini söylemesinin ardından Başkan Topbaş tarafından Kastamonu'ya gönderilen heyet çalışmalarına başladı. 


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd Projeler Daire Başkanı Atilla Alkan, Tarihi Çevre ve Koruma Müdürü Cem Eriş, Kentsel Tasarım Müdürü Ali Ergün ve İmar Müdür Yardımcıları Fatih Kalender ile Abdullah Özdemir'den oluşan heyeti, kentsel dönüşüm çalışmalarına destek vermek üzere Kastamonu'ya gönderdi. 


Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Sevgilioğlu'ndan hazırlanan projelerle ilgili bilgiler alan heyet, ayrıca kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerde incelemeler yaptı. Şehrin tarihi ve kültürel yerlerini de gezerek bir takım ziyaretlerde ve incelemelerde bulunan heyet üyeleri Kastamonu'nun tarihi ve kültürel mekanlarına hayran kaldı. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd Projeler Daire Başkanı Atilla Alkan, "Bölgenin çok güzel mimari özellikleri var. Bunlar dünyanın çoğu yerinde göremediğiniz türden yapılar. Kültür turizmi Kastamonu'da ileriki yıllarda hareketlenecektir. Böyle tahmin ediyorum. Buna kenti hazırlamak gerekli" dedi. 


Kentin belirli bir noktaya sıkışmış olduğunun da altını çizen Alkan, kendi birikimlerinin Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ın projeleriyle birleştiğinde tarihi kentsel dönüşüm açısından güzel işler yapılacağını belirtti. Zaman kaybetmeden projelerin başlaması gerektiğine işaret eden Alkan, şunları söyledi: "İlk etapta kente dair plan ve projelerle ilgili istişarelerde bulunduk. Kısa, orta ve uzun vadeli işlere karar verdik. Bunlar için hazırlık yapılması gerekli. Kastamonu Havalimanı'nın açılması büyük bir şans ve çok büyük bir imkan. 


Ülkenin ve dünyanın her tarafından insanların buraya gelme imkanı oluşmuş. Ulaşım imkanının olması talebi artırır. Gerek ulaşım ağıyla, gerek konaklama alanlarıyla, gerekse tarihi yapıları ihya ederek kenti geleceğe hazırlamak gerekir. Bizler İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin teknik birikimini, bilgisini başkanlarımızın emrine sunacağız. İlerleyen dönemlerde teknik ekiplerimiz devamlı gelip gideceklerdir." Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kendilerine ait bazı projeler bulunduğunu, Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ın da hazırladığı projelerin hali hazırda olduğunu belirten Alkan, "Kent, belirli bir noktada sıkışmış ve eski doku burada kaybolmuş. Farklı yaklaşımlar kenti sıkıştırmış. Başkanımız bunu açmak istiyor. Biz birikimlerimizi paylaşacağız. Burada güzel bir dönüşüm planı yapılabilir. Süreçler çok iyi organize edilmelidir. Olabildiğince projelerde süreci kısaltmamız gerekli. Bu beş yıllık dönemde hızla faaliyete geçilmesi gerekir. 


İnşallah süre kaybetmeden bir an önce harekete geçeriz. Burada kamuoyuna çok büyük iş düşüyor. Belediyenin yapacağı çalışmalara destek gerekli. Halkın içinde olduğu çalışmalar hızlı yürüyen çalışmalardır" diye konuştu. 


kastamonu şehri, Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ın liderliğinde büyük bir kentsel dönüşüm hamlesi yapmaya hazırlanıyor. Seçim kampanyası sırasında kentsel dönüşüm projeleriyle öne çıkan ve kendisine yöneltilen eleştirilere rağmen kentsel dönüşümü savunan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, amacının insan hayatını korumak olduğunu, eski binaların depremde yıkılma riski taşıdığını ve bu yüzden bazı bölgelerde kentsel dönüşüm yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. 

"Benim insanım, her şeyin en iyisine layıktır" diyen Başkan Babaş, "Allah göstermesin, olası bir depremde can güvenliğimizi en üst seviyeye çıkartmalıyız. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın kentsel dönüşüm konusunda hazırladığı mevzuatı bellidir. Türkiye'nin birçok şehrinde kentsel dönüşüm kapsamında yenileme çalışmaları yapıldı ve hala da yapılıyor. Biz neden diğer şehirlerden geri kalalım? Biz de kentsel dönüşüm mevzuatındaki imkanlardan yararlanmalıyız. Bu sayede hem riskli binalarımızı yenileyebilir, hem de can güvenliğimizi sağlayabiliriz. Çünkü bazı binalarımız riskli ve depreme dayanıksızdır. İşlevini ve ömrünü yitirmiş binalarımızın yenilenmesi için belediye olarak her türlü çalışmanın içerisinde yer almak istiyoruz" dedi. 

Tarihi ev ve konakların restorasyonu için çeşitli fonlar olduğunu ve bu fonların şimdiye kadar kullanılmadığını anlatan Başkan Tahsin Babaş, "İlk etapta Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi, Şamlıoğlu Sokak, Kefeli Yokuşu, Beyçelebi Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, "Evliyalar diyarı ve şehitler beldesi" olarak bilinen Kastamonu'nun bir "medeniyet ve maneviyat" şehri olduğunu, Candaroğulları Beyliği'ne başkentlik yapmış, Ulu Hünkâr Fatih Sultan Mehmet'i dünyaya getiren mübarek kadının doğduğu, Osmanlı Devleti'ne bir dönem sancak, yani bugünkü anlamıyla eyalet merkezi olmuş bir il olan Kastamonu'nun birçokfarklı özellikler taşıdığını söyledi. 

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, şunları kaydetti: "Kastamonu, Müslüman Türklerin hakimiyetine girip İslamın nuruna gönlünü açtığı günden beri her asırda büyük alimler, evliyalar ve bahadırlar yetiştirmiş, bütün Anadolu'ya, hatta tüm dünyaya nur saçan bir kaynak olmuş mübarek bir beldedir. 17 bin evliyanın yaşadığı ve mübarek bedenleriyle bereketlendirdiği bu topraklarda onlardan bize yadigar kalan Benli Sultan'ın, Sacayaklı Sultan'ın ve Aşıklı Sultan'ın hemşehrileri olma ayrıcalığına sahibiz. Bizler Gönül Sultanlarının hemşehrileriyiz. 


Anadolu'nun 4 direğinden biri sayılan muhteşem bir velinin, Pirlerin Piri, Hazreti Pir Şeyh Şaban-ı Veli'nin de hemşehrileriyiz. Çanakkale'de, İstiklal Savaşında işgal görmediği halde en çok şehit veren, şehadetin onurunu her daim taşıyan ve bize yaşatan bir şehitler beldesiyiz. İstiklâl Savaşı'nda kağnısının başında büyük bir kurtuluş destanına imza atan Şehit Şerife Bacının hemşehrileriyiz. Sadece en çok şehit veren bir il olarak değil, en çok gazisi olan kahramanlar yatağı bir il olarak da Kahraman Gazi Halime Çavuş'un hemşehrileriyiz. Nasrullah Şadırvanı'nda çağlayan suya Mehmet Akif'in gür sesinin karıştığı ve sesi şehiriz. İşte Kastamonu böyle 1 Dağları'nın kuzeyinde, Karaçom; güzel insanları, o gönül sultanlaı Bu yüzden Kastamonu halkının dinini, kitabını bilir. Kastamonu Kastamonu halkı, hakkı, hukuku, Şimdi bu manevi iklimde, eksikliğ da sağlanması gerekiyor. Halkın gerekiyor. 



Kastamonu'da teleferik yeniden gündemde Kastamonu Belediyesi'nin şimdiye kadar uygulamaya koyduğu en büyük projesi olan ve içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekelerinin yenilenmesinin yanında Atıksu Arıtma Tesisi Projesi'nin de hayata geçirilmesi anlamına gelen 45 milyon avroluk Entegre Su Projesi'nde son aşamaya gelindi. 


Kastamonu Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştireceği Entegre Su Projesiyle ilgili olarak söz konusu kuruluş temsilcilerinden oluşan 6 kişilik teknik heyet Kastamonu'ya geldi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Birliği delegasyonundan isimlerin yer aldığı heyet üyeleri Belediye KASKİ (Su ve Kanalizasyon İşleri) Müdürlüğü'nde bir toplantı yaptı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ın katılımıyla şehir altyapısının geçtiği alanları ve Atıksu Arıtma Tesisi'nin yapılacağı Dereköy'deki alanı gezerek inceleyen teknik heyet, projeyle ilgili raporunu hazırladı. Daha önce Master Planı hazırlanan proje ile ilgili fizibilite çalışmalarının başlatılacağı ve fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından uygulama çalışmalarına geçileceği bildirildi. 


Kastamonu Belediyesi'ne ait içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısının yenilenmesi anlamına gelen Entegre Su Projesi kapsamında 600 kilometrelik su şebekesi ve 67 kilometre uzunluğundaki içmesuyu isale hattının tamamı ile tüm su depoları ve içme suyu terfi istasyonları yenilenecek. Ayrıca proje kapsamında Kastamonu'da yıllardır eksikliği hissedilen Atıksu Arıtma Tesisi de yapılarak hizmete geçirilecek. 

İsfendiyarbey Mahallesi gibi tarihi evlerin ve konakların yoğun olduğu bölgelerde proje hazırlayacağız. Öncelikle bu projeleri hayata geçirip vatandaşımızın ne yapmak istediğimizi görmesini sağlayacağız. Arkasından bu çalışmaları görünce kendileri talepte bulunacak. 


İnşallah buralarda kentsel dönüşüm çalışmalarının faydalarını göstereceğiz. Çarpık kentleşmeyi ortadan kaldırıp tarihi mimariyi öne çıkaracağız. Bu sayede şehre turist de çekmiş olacağız. Bu konakları ve tarihi mekanları görmek için turistler şehrimize gelmek isteyecekler. Bu da bacasız sanayi demek olan turizm hareketliliği sayesinde esnafımıza, halkımıza artı kazanç sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. 

Daha önceden planlanan ve bugüne kadar hayata geçirilemeyen birçok projelerinin bulunduğunu ifade eden Başkan Babaş şöyle konuştu: "Bu projeler içinde Kasaplar Hali Projesi, Bakırcılar Çarşısı Projesi, Nasrullah Meydanı, Kefeli Yokuşu, Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi ve Beyçelebi Mahallesi Cephe İyileştirme Projeleri gibi projelerimiz var. Bu projeleri de yakın zamanda hayata geçirmek istiyoruz. Ayrıca eski Belediye binasını yıkıp bulunduğu yere son derece ferah ve modern bir meydan yapmayı hedefliyoruz. Bu sayede oradaki tarihi mekanların görünümünü de bu sayede daha çok ortaya çıkarmış olacağız. Bunun dışında belediye olarak konak satın alıp, bu konakların restoresini yaptırmak ve bunları turizme kazandırmak istiyoruz. Böylece şehrimizin tarihi özellikleri daha çok ortaya çıkarılmış olacak." lalga bütün cepheye yayıldığı bir likler taşıyan bir şehirdir. İlgaz ıin üzerinde kurulan bu şehrin îvi varlığını hissederek yaşarlar, atı güçlüdür. Kastamonu halkı cesini, vatanını, milletini sever. 


n sosyal ve ekonomik imkanların ;el ihtiyaçlarının da giderilmesi 2si olarak halkımızın mutluluğu, ız. Çünkü herkes gibi Kastamonu DR aş, göreve gelir gelmez, önceden Harı sıvadı. 25 yıllık belediyecilik =çim kampanyası sırasında söz geçirirken, Kastamonu'nun acağı, şimdiden anlaşılıyor. Heri arasında kentsel dönüşüm oktasında hazırlanan kentsel ı ediyor. Sokak Sağlıklaştırma ve Cephe İyileştirme Projelerine önem veren Başkan Babaş, bu konuyla ilgili olarak Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi,  Ankara  Caddesi ve Kefeli Sokak gibi belirlenen sokak ve caddelerde yürütülecek olan çalışmaları şimdiden başlattı. Tarihi konakların restorasyonu için de ayrı bir çalışma başlatan Başkan Babaş, Kasaplar Hali ile Bakırcılar Çarşısının restorasyonu için de proje çalışmalarına başlanması talimatı verdi. 


Diğer taraftan Şehir Parkı, Harikalar Diyarı, Gölpark ve Yaban Park gibi park ve rekreasyon alanlarının yapımı için çalışmalar yürütülürken özellikle trafik çözümleri kapsamında ilk etapta oluşturulacak olan otoparkların yapımı için gün sayılıyor. Yine Başkan Babaş tarafından trafik sorunlarının köklü çözümü için hazırlanan Doğu ve Batı Bulvarı Projeleri üzerindeki çalışmalarda aralıksız devam ediyor. 

Sosyal Belediyeciliğe de önem veren Başkan Babaş, bu alanda da Engellilere Destek Programı, Evde Yaşlı Bakımı, Gençlik-Spor Programları, Mutlu Çocuklar Programı gibi hazırladığı sayısız projeyi hizmete geçirmeye hazırlanıyor. 

Kastamonu Belediyesi'nde uzun yıllar görev yaparak belediyecilik alanında sahip olduğu bilgi, birikim ve tecrübesini şimdi Belediye Başkanı olarak halkın hizmetine sunan Başkan Tahsin Babaş, Kastamonu'yu daha güzel, daha bakımlı bir şehir haline getirmek için çalışırken, halkın da bu hizmet seferberliğinden memnun olduğu görülüyor. 

Dev projede çalışmalar başladı Kastamonu Belediyesi tarafından daha önce tarihi Kastamonu Kalesi ile Saat Kulesi arasında yapılması planlanan, fakat bazı olumsuzluklar yüzünden gerçekleştirilemeyen Teleferik Projesi, yeniden belediyenin gündemine geldi. 


Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ın Kastamonu Belediyesi'nde Fen İşleri Müdürü iken projesini hazırlayıp gündeme getirdiği teleferik sistemi, Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan izin çıkmayınca rafa kaldırılmıştı. 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası Belediye Başkanlığı görevine gelen Tahsin Babaş, daha önceden hazırladığı Teleferik Projesini yeniden revize ederek gündemine aldı ve ardından çalışmaları başlattı. 

Kastamonu Kalesi ile Saat Kulesi arasında yapılması planlanan Teleferik Projesi, yaklaşık 724 metre uzunluğunda ve yerden yüksekliği 30 metre olacak. Teleferik Sisteminin 6x3x2 grup gondol diye adlandırılan tek halat dolaşımlı sabit klemli bir sürücü ve bir dönüş istasyonu olan en son teknolojiye sahip bir sistem olarak inşa edilmesi planlanıyor. Saniyede 3 metrelik hızı olan teleferik sistemi ile Kastamonu Kalesi ile Saat Kulesi arasındaki ulaşım yaklaşık 4 dakikada sağlanacak ve saatte 460 kişi taşınacak. 


Projenin yaklaşık maliyeti ise 3,5 milyon lira civarında bulunuyor. Kastamonu'yu kısa sürede turizmin yıldızı yapmak istediklerini söyleyen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, bu amaçla bir taraftan tarihi varlıkları ayağa kaldırmak için çalışacaklarını, diğer taraftan da tanıtıma ağırlık vereceklerini söyledi. Tarihi Saat Kulesi ile Kastamonu Kalesi arasında yapmayı düşündükleri teleferik projesi ile Kastamonu'ya gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi ve Kastamonu'nun tarihi dokusunu öne çıkarmayı planladıklarını belirten Başkan Babaş, projenin Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunulacağını ve olumlu cevap alınmasının ardından dünyada sayılı yerde bulunan bir proje olan teleferik projesinin yapım çalışmalarının başlatılacağını ifade etti. 


Star Ek


Geri Dön