27 / 12 / 2024

Safranbolu'ya 1 milyon turist hedefleniyor!

Safranbolu'ya 1 milyon turist hedefleniyor!

Safranbolu'da 1 milyon turist hedefine kitlendiklerini söyleyen Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, 2014 yılı turizm istatiği çalışmaları sonucunda 263 bin 444 turistin konakladığını belirtti.



SAFRANBOLU'DA düzenlenen 20. yıl etkinliklerine Karabük Vali Vekili Abdullah Acar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Ahmet Haluk Dursun, UNESCo Temsilcileri, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Sapanca Kaymakamı Gökhan Azcan, Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gürbüz katıldı. Programda yaptığı konuşmada "Safranbolu'nun Önemli Adımlarından Birisinin 20. Yıldönümünü Kutluyoruz" diyen Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, "Safranbolu önemli adımlanndan birisinin 20. Yıl dönümünü kutladıklarını ifade eden Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy; "Safranbolu önemli adımlanndan birisinin 20. Yıl dönümünü kutluyor. Safranbolu'nun geçmişinde çok önemli yapı taşlan bulunmaktadır. Bu köşe taşlanndan en önemlisi belki de dünya miras listesine alınması ve sonrasındaki atılan adımlardır. Safranbolu dünya miras listesine 1944 de girmeden öncede Kültür Bakanlığımız tarafından 1970'li yıllardan başlayarak izlenme daha sonra restorasyon sonrasında da iyileştirme çabalanna alınmış bir kenttir. Bunlann sonucunda nihayetinde 1994 yılında aralık ayı içerisinde dünya miras listesine girmeyi başarmıştır" diye konuştu. 




Dünya Safranbolu'ya hayran 

Safranbolu'nun bu liste içerisinde bulunmak ile kendi değerini uluslar arası alanda ifade edebime yetkisine ve hakkına sahip olduğunu vurgulayan Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi değerleri içerisinde ise; bir bütünlük içerisinde doğal yaşamın sürdüğü bir kent özelliği taşımaktadır. 18 ve 19. Yüzyıllann başında tamamlanmış yapı özellikleri ile kendini tanıtmış ve bunu da devam ettirmiş bir özelliği bulunmaktadır. Bu yapı içerisinde Türk kültürünü eşsiz örneklerini yansıtan evler, caddeler, çeşmeler, hanlar, hamamlar, camiler, köprüler ve yine bu yapı içerisinde zanaatlann, sanatlann yaşatılmaya çalışılması gibi faaliyetler bulunmaktadır. Yine bu yapı içerisinde Türkiye'de çok farklı yerlerde gördüğümüz örneklerin bütün olarak yani bir kent bütünlüğü içerisinde toplu olarak yer almasıdır. Bu çabalanm, değerlerini yaşatmaya devam ederek dünya miras listesinde olmayı başarmış ve bu sürecide devam ettirmeyi başarmış bir anlayışa sahibiz. Safranbolu dünya miras listesinde olmak ile turizm alanında çok önemli yerlere gelmesine vesile olmuştur. Bugün eğer Japonya'dan, Çin'den, Tayvan'dan, Amerika'dan insanlar kalkıp Safranbolu'ya gelip bu değerleri görebilme imkanına sahip oluyorlarsa bunun en büyük faktörü dünya miras listesinde yer alması ve bu listede yer almakla daha farklı alanlarda kendini gösterebilme şansını yakalamasıdır. Bu farklı alanlan ise örnekler ile açıklayacak olursam; "Geçtiğimiz yıl dünya miras listesinde yer alan kentlerin kendi aralannda oluşturduklan bir sivil yapılanma olan Dünya Miras Alanlan Birliği'nde yönetim kurulu üyesi olarak seçilmiş ve şuanda da bu görevini sürdürmektedir. Yine Avrupa Konseyi tarafından 2012 yılında 'Şeref Diploması', 2013 yılında da 'Şeref Bayrağı'na layık görülmüş bir kenttir Safranbolu." 



UNESCO bize cok sey kazandırdı 


"Son turizm rakamlanndan da bahsedecek olursak, 2009 yılından yaklaşık 130-135 bin civannda olan konaklama sayısı tüm çabalar ile 270 binlere ulaşan bir konaklamayı Safranbolu başarmıştır. 270 bin kişi Safranbolu'ya gelip en az bir gece konaklamış bu Safranbolu'nun bu güzelliklerini görebilme imkanına ulaşmıştır. Bunların hepsi Dünya Miras listesinde olmamızın bize kazandırmış olduğu faydalandır. Miras listesinde olmayı sürdürme çabası da korumacılık ile ilgili gayretlerimizi kendimizi bir gözetim altında hissediyor düşüncesi ile korumacılık anlayışımızı geleceğe taşıma anlamında da vesile olmaktadır. Safranbolu'nun bir diğer özelliği bu kent korumacılığı yani turizmi korumacılığın finansörü olarak ortaya çıkartmışnr. Pek çok yerde turizm maalesef doğal değerleri, kültürel değerleri yok ederken Safranbolu'da turizm bu değerlerin yaşatılmasına kaynak niteliği teşkil etmiş, restore edilmesine kaynak oluşturmuş ve bugün ortaya çıkmış olan restorasyon çalışmasının temelinde elde ettiğimiz başanlar yer almaktadır." 



'Geleceğe Güvenle Bakıyoruz' 

"Safranbolu olarak geleceğe güvenle baktığımızı koruma sürecini devam ettirme hususunda olmazsa olmazlanmızı en başta yazdığımızı ifade ediyorum. Yine bu değerlerimizi geliştirme anlamında çalışmalanmızı devam ettirdiğimizi belirtiyorum. Örneğin Hasan Dede Tepesi diye ifade ettiğimiz kentin en yakın noktasında kentin otopark sıkıntısı çözme noktasında çalışmalanmızm devam ettiğini belirtmek istiyorum. Akçasu bölgesinde DSİ ile birlikte bir peyzaj uygulaması onun öncesinde de dere ıslahı çalışması yapacağımızı söylemek istiyorum. Tabakhane bölgesinin de turizme kazandıracağız. Bu değerlerimizi geleceğe aktarmakla ilgili olarak da festival organizasyonlan ile bu tarz etkinlikler ile var olan kültürlerimizi ifade edebilmeyi gün yüzüne çıkartabilmeyi de vesile olarak da kullandığımızı ifade ediyorum. 



Safranbolu adına yakışır duraklar 

SAFRANBOLU adı ile özdeşleşen ve ünü dünyaya yayılan Safranbolu Evleri, otobüs duraklannda da yaşatılıyor. Safranbolu Belediyesi Bünyesinde Çalışmalanm Sürdüren Marangozhanede üretilen ve dizayn ederek uygulanan duraklar, tarihi doku ile uyum içinde bir görüntü sergiliyor. Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, yaptığı açıklamada, "Bir dünya markası haline gelen şehirde yaşamı daha korunaklı, kentmobilyalannı bu şehrin dokusuna uygun hale getirmek için durak tasanmmda bulunduk" dedi. Aksoy şöyle devam etti; "Kentin hemen hemen her bölgesine konulan bu duraklar tamamen Belediyemiz çalışanlannın tasanmı ve uygulamasıdır. 42 adet durakta kentimize özgün bir görüntü oluşmasını sağlamış olduk." 



Star Ek


Geri Dön