27 / 04 / 2024

Taksim Meydanı projesi için halk oylaması 19 Ekim'de başlıyor!

Taksim Meydanı projesi için halk oylaması 19 Ekim'de başlıyor!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun vaatlerinden biri olan Taksim Meydanı projesinde yarışma kısmı tamamlandı. 146 proje arasından 3 proje finale kaldı. İstanbul halkı 19 Ekim-12 Kasım arasında Taksim Meydanı için oy kullanacak. Halk beğendiği projeyi seçecek, kazanan proje 16 Kasım haftasında duyurulaca



Taksim Meydanı ziyaretçileriyle, yerlisiyle, turistiyle ve çehresiyle aslında İstanbul’un özeti olduğu gibi Türkiye’nin de özeti şeklinde nitelendiriliyor. ‘Yeni Türkiye’yi, eski Türkiye’yi, özlenen İstanbul’u ve mevcut kaotik ahvali de anlatır Taksim Meydanı. Bu durumda çehresi de çok önemli hale geliyor. 

Sözcü'de yer alan habere göre; İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da seçim vaatlerinden biriydi Taksim Meydanı projesi.

Projede artık son adımlara geliniyor. İstanbul halkı üç proje arasında oy kullanacak ve Taksim Meydanı yeni çehresine kavuşacak.

11 Haziran 2019’da İmamoğlu, “Bütüncül bakış açısıyla, 16 milyonun inancı ve gayreti ile herkes için; kadınlar, gençler, çocuklar, yaşlılar, engelliler için İstanbul yaşanabilir bir kent haline gelecek” diyen İmamoğlu, 12 Şubat 2020’de ise “Taksim'den başlayarak sırasıyla Bakırköy, Üsküdar-Salacak-Harem kıyı bandı ve Kadıköy meydanlarında, yarışma yöntemi ile her türlü tasarımın niteliğini arttırmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Yani Türkiye’nin ikonik meydanları arasında muhtemelen en ünlüsü ve sosyokültürel olarak belki de en önemlisi olan Taksim Meydanı’nın geleceğine İstanbul halkı karar verecekti. 

19 EKİMDE OYLAMA BAŞLIYOR

İstanbul halkının oy kullanabileceği bir tasarım yarışmasıyla meydan projeleri arasında halkın seçtiği bir projenin yapılması amaçlandı, şimdi proje için oy kullanma zmaanı geldi. 2 Mart 2020'de ilan edilen Taksim Meydanı, Gezi Parkı ve çevresini de (yaklaşık 160 bin m2) kapsayan yarışma, uluslararası ve iki kademeli olarak gerçekleştirildi. Yarışmada son düzlük geldi. Tüm projeler arasından seçilen 3 proje finale kaldı. Şimdi sırada, 19 Ekim’de başlayacak olan halk oylaması var. 

Şerif Süveydan’ın liderliğindeki 15 no’lu proje, Bünyamin Derman’ın liderliğindeki 16 no’lu proje ve Kutlu İnanç Bal’ın liderliğindeki 19 no’lu proje arasından kazanan proje İstanbul halkının oylarıyla seçilecek. 

İMAMOĞLU: TAKSİM KENTSEL TASARIM FACİALARINA MAHKUM EDİLDİ

1 Ekim’de oylamaya açılacak üç projenin açıklandığı online basın toplantısında “Taksim, kentsel tasarım facialarına mahkum edildi. En çok da meydanları demokrasi ve özgürlük alanı olarak görmeyen anlayıştan etkilendi” diyen İmamoğlu, “Önümüzde bizleri bekleyen, muazzam bir tasarım odaklı demokrasi şenliği var. Türkiye'de ilk defa denenen bu yöntemle, kamusal mekanları hemşehrilerimizle birlikte, onların beklentilerine en iyi cevap verebilecek tasarımlarla yeniden şekillendirmek, toplumumuzun layık olduğu nitelik seviyesine hep birlikte ulaştırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

NASIL OY VERİLECEK?

19 Ekim'de eşdeğer ödüllerin sergilerinin meydanlarda açılmasıyla birlikte, istanbulsenin.org web sitesinde ve meydanlarda halk oylaması yapılacak. Taksim Meydanı'nın yanı sıra Bakırköy ve Üsküdar meydanları için de oy verilebilecek. 20 Ekim'de Taksim, 21 Ekim'de Bakırköy ve 22 Ekim'de Salacak yarışmalarında eşdeğer ödül kazanan projeleri hazırlayan ekipler, halkın sorularını yanıtlayacak. Vatandaşların kimlik numaraları ile yapacakları oylamanın oy güvenliğini İstanbul Kent Konseyi sağlayacak. 12 Kasım'a kadarsürecek oylama sonrasında kazanan projeler 16 Kasım haftasında açıklanacak. 

Yarışma süreci şu şekilde yürütüldü: 

2 Mart’ta başlatılan yarışmanın birinci kademesi için 4 kıta ve 29 ülkeden, 72’si yerli, 48’i yabancı, 26’sı karma olmak üzere, toplam 146 başvuru yapıldı.

Yarışmanın asli jürisinde Zeynep Ahunbay, İpek 
Akpınar Aksugür, Arman Akdoğan, Can Kubin, Arzu Nuhoğlu, Kerem Piker gibi değerli isimlerle, yabancı jüri üyesi olarak Manuel de Rivero ve Rainer Schmidt bulundu. 

Toplam 146 başvurunun değerlendirilmeye alındığı birinci kademe sonrası jüri tavsiyelerine uyarak projelerini geliştiren 20 ekip, ikinci kademede jüri tarafından tekrar bir değerlendirmeye tabi tutuldu.

İkinci kademe değerlendirme süreci, 20 Eylül 2020’de tamamlandı. Jüri, yarışmaya katılan 3 eseri, eşdeğer oranda ödüle layık seçti. 

Kazanan projeler; Şerif Süveydan’ın liderliğindeki 15 no’lu proje, Bünyamin Derman’ın liderliğindeki 16 no’lu proje ve Kutlu İnanç Bal’ın liderliğindeki 19 no’lu proje oldu. 

Seçilen 3 projenin, halkoyuna sunulmasına ve kazanan eserin, Taksim’in yeni yüzü olarak hayata geçirilmesine karar verildi.

Taksim Meydanı projesi için halk oylaması 19 Ekim de başlıyor!

Taksim Meydanı projesi için halk oylaması 19 Ekim de başlıyor!

Taksim Meydanı projesi için halk oylaması 19 Ekim de başlıyor!

Taksim Camii’nin yüzde 80’i tamamlandı!


Geri Dön