02 / 05 / 2024

Taksim projesinin ilk etabı 8 ay önce tamamlanacak!

 Taksim projesinin ilk etabı 8 ay önce tamamlanacak!

Taksim’de trafiğin yer altına alma çalışmalarının ilk etabını 8 aydan önce tamamlamayı planladıklarını belirten Topbaş, “Taksim projeyle insanların buluştuğu bir alan haline dönüşecek. Vatandaşlarımızdan biraz sabır bekliyoruz” dedi




Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yap-işlet modeliyle Eyüp Yeşilpınar'da gerçekleştireceği temalı park Vialand’ın tanıtımının ardından gazetecilerin Taksim yayalaştırma projesiyle ilgili sorularını cevaplandırdı.


Taksim’de trafiğin yer altına alma çalışmalarının ilk etabını 8 aydan önce tamamlamayı planladıklarını belirten Kadir Topbaş, “Dünyadaki tüm şehirlerde trafik yer altına indiriliyor. Taksim'de ciddi bir trafik kargaşası vardı. Taksim, bu proje ile insanların buluştuğu bir alan haline dönüşecek” dedi.


Metronun gelmesiyle ölü bir halde olan Galata ve tünel bölgelerine ciddi hareketlilik geldiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “5-6 yıl önceki Talimhane'nin halini düşünün. Ancak yayalaştırıldıktan sonra Talimhane İstanbul'un en önemli oteller bölgesi haline geldi. Taksim'in bu proje ile trafiği rahatlayacak, meydan daha fazla yeşil alana sahip olacak. Bizi şu anda eleştirenler, eminim proje bittikten sonra bize teşekkür edecekler.”


Taksim bölgesinin arkeolojik sit alanı olmadığını vurgulayan Topbaş, basında yer alan ''kazıların elle yapılacağı'' şeklindeki haberlerin doğru olmadığını söyledi. Bu konuyu Prof. Dr. Sesavi Eyice’nin kitaplarında detaylarıyla anlattığının altını çizen Topbaş, şunları kaydetti;


“Meydan SİT olmadığı için, arkeolojik kazı hassasiyeti gerekmiyor. Öyle bir şey olsaydı bunları da düşünerek ona göre çalışma yapardık. Burası arkeolojik SİT olmadığı için kentsel SİT mantığıyla çalışacağız. Burada makineli kazı yapacağız. Koruma Kurulu’nun ifadesi buraya arkeoloji müdürlüğünden bir yetkilinin bulunması. Sayın Bakanla da görüştüm, burada belediyemizin kendi şantiyesinde iki arkeolog bulunmasını yeterli buluyorlar. Bu elle kazı anlamına gelmiyor. İş gecikmeyecek.Taksim projesinin ilk etabı olan Tarlabaşı-Cumhuriyet Caddesi arasındaki altgeçit çalışmasını 8 aydan önce tamamlayacağız. Vatandaşlarımızdan biraz sabır bekliyoruz. Çalışmaları hızlandırdık. Kazının bir kısmını bitirip hemen yaya yolu açacağız. Taksim bu proje tamamlandığında insanların buluştuğu bir alan haline dönüşecek.”

İBB


Geri Dön