28 / 04 / 2024

Taksim'de binalar değer kazanacak!

Taksim'de binalar değer kazanacak!

Taksim Meydanı Düzenleme Projesi bölgedeki binaların değerini artırıyor. Yayalaştırma çalışmaları bittiğinde en çok Tarlabaşı Bulvarı île bulvara açılan iki cadde ve iki sokağın değer kazanması bekleniyor...



Taksim Meydanı'nı yayalaştırma çalışmaları geçen hafta başladı. Çevresi levhalarla kapatılan alanlarda iş makineleri ve hafriyat kamyonları çalışıyor. Divan Oteli’nin önünden Taksim Meydanı’na kadar Cumhuriyet Caddesi’nin tamamı trafiğe kapandı.


Meydandan Aksaray yönüne giden Tarlabaşı Bulvarı’nda ise Beyoğlu Emniyet Amirliği’nin önüne kadar yol kısmen kapatılmış durumda. Meydana yapılacak kışlanın maketi belli oldu. Taksim Meydanı Düzenleme Projesi’nin sekiz ay içinde bitirilmesi hedefleniyor.



MEYDAN YAYALARA KALACAK


Çalışmalar tamamlandığında Taksim Meydanı tamamen yayalara kalacak. Cumhuriyet Caddesi’ndeki Dedeman Oteli’nin önünden yeraltına inecek olan araçlar, Tarlabaşı Bulvarı’nda tünelden çıkacak. Tarlabaşı’ndan gelen araçlar kesintisiz bir şekilde Harbiye, Dolmabahçe ve Taşkışla yönüne gidebilecek. 


Cumhuriyet Caddesi üzerinde Tarlabaşı-Harbiye yönünde 400 metre, Harbiye-Tarlabaşı yönünde ise 320 metre uzunluğunda tek bir tünel olacak. Taksim Meydanı Düzenleme Projesi çalışmaları tamamlandığında, 14 bin 600 metrekarelik bir alan yayalaştırılmış olacak. Projeyle Taksim Meydanı’nın Gezi Parkı’yla bütünleştirilmesi de amaçlanıyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nün Taksim Meydan Düzenlemesi’yle ilgili temsili resimlerinde, Gezi Parkı’nın yerinde Taksim Topçu Kışlası’nın yeniden inşa edileceği görülüyor. 

Gezi Parkı’nın Cumhuriyet Caddesi tarafında bulunan işyerlerine de yıkım için tebligat yapılmış.



TRAFİĞE AÇIK CADDELER

Gümüşsüyü ve Sıraselviler Caddesi’ndeki ulaşım ise Mete Caddesi üzerinden Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve The Marmara Oteli önünden yüzeyden sağlanacak. Yaptığımız araştırmaya göre turizm yatırımcıları trafiğe açık bırakılan Mete Caddesi’ne yönelecek. Cumhuriyet Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı’nda yayalaştırılan caddeler ve sokaklar ise daha çok restoran- kafe yatırımcıları ile alışveriş mekanlarının gözdesi olacak.


Uzmanlara göre özellikle trafiğe kapalı alanda kalan mülkler değerlenecek. Halen Cadde üzerindeki binalarda metrekare fiyatı 3 bin ile 3 bin 500 dolar arasında değişiyor. Bu binaların deniz gören katlarında metrekare fiyatları 5 bin dolara kadar çıkıyor. Ana caddenin bir arka sokağında ise 2 bin dolara düşüyor.



PRİM YAPACAK SOKAKLAR


Emlakçılar bu süreçte kentsel sit alanı olan Tarlabaşı Bulvarı’ndaki bina fiyatlarının uzun vadede iyi prim yapacağını öngörüyor. Tarlabaşı Bulvarı’na bağlanan Turan ve Sakızağacı caddeleri ile Dereotu ve Çukur sokakları prim yapacak yerler arasında gösteriliyor. GAP İnşaat’ın Tarlabaşı 36 Ofis projesi de bu iki cadde arasında yer alıyor.


Taksim Meydanı Düzenleme Projesi’nin başlaması ve yollara kurulan barikatlar piyasada işleri durma noktasına getirmiş durumda. Ancak projenin tamamlanması ile birlikte bu bölgede özellikle turistik hareketin büyük ivme kazanacağı görüşü hakim. Bölgede gelecek dönemde büyük çaplı ticari aktivitelerin hızlanacağı bir gerçek. Özellikle otel ve yeme-içme türü yatırımlar Tarlabaşı ve yeni projenin yan yollarında öne çıkacak. Tarlabaşı bölgesindeki bakımsız ve metruk binalar prim yapabilir.



Yine bu bölgedeki büyük değişime bağlı olarak Talimhane ve bağlı sokaklar öne çıkacak. Buralarda da yenileme çalışmaları, restorasyonlar başlayacak. Butik otel yatırımları için buradaki binalar öne çıkıyor.


Cihangir benzeri bir dönüşümle burada restoranların da büyük talep göreceği iddiası var. Tarlabaşı civarındaki Çukur, Peşkirci, Tutkalcı, Tekir ve Eski Çeşme gibi sokaklarda profilin değişeceği görüşü hakim.


Kalyoncu Kulluğu Caddesi, Sakız Ağacı Caddesi, Aynalı Çeşme Caddesi ve Aydede Caddesi gibi Tarlabaşı üzerindeki caddelerin büyük bir kabuk değişimine uğrayacağı emlak danışmanlarının konuştukları konular arasında. Bu hat üzerinde yepyeni ofis ve işyerleri devreye girecek. Modern ofis binaları ile çalışan profilinin değişmesi civardaki tüm sokakların çehresinin değişmesini sağlayacak. Hem küçük yatırımcı hem büyük şirketler hatta uluslar arası yatırımcılar için bu hat üzerindeki bina ve diğer yapılar önem kazanacak.


Bölgeyi eski şehre yani sur içine bağlayan hattın tamamı uzun dönemde turizmciler için potansiyel yatırım alanı olarak gösteriliyor. Bu bağlamda Dolapdere ve Kasımpaşa aksına kadar olan bölge de yatırımcıların ilgi alanına girmiş durumda. Şehir oteli veya butik otel için buralarda bina yatırımı yapanların sayısı bir hayli fazla.


Sonuç olarak yeni Taksim ve yeni Tarla- başı ile ciddi bir ekonomi oluşacak.


Geri Dön