03 / 05 / 2024

Talimhane'yi örnek alan Antalya Kaleiçi'ni, esnaf yönetecek

Talimhane'yi örnek alan Antalya Kaleiçi'ni, esnaf yönetecek

Taksim Talimhane'deki dönüşümü inceleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi, kentin ön önemli turistik bölgelerinden biri olan Kaleiçi'ni esnaf ve sivil toplum örgütlenin de içinde yer alacağı bir modelle yönetecek



Antalya'nın en önemli tarihi ve turistik bölgesi konumunda olan Kaleiçi'nin İstanbul'daki Talimhane ve Tarlabaşı için uygulanan ve bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının (STK) yönetime dahil edildiği "Alan Yönetimi" modeliyle yönetilmesi için düğmeye basıldı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın talimatı ile başlatılan çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aktekin ve Başkan Danışmanı Göksel Kumsal, İstanbul'daki Talimhane ve Tarlabaşı projelerini incelemek amacıyla İstanbul'un yolunu tuttu.
 
Esnafla ortak yönetim
2005 yılına kadar İstanbul'un en güvensiz ve en düzensiz bölgelerinden biri olan Taksim'deki Talimhane'nin "Alan Yönetimi" modeli ile bugün turistik bir çekim merkezine dönüştüğünü söyleyen Prof. Dr. Mehmet Aktekin, "Alan yönetimi özel bölgelerin özel kurallarla yönetilmesini esas alıyor. Çünkü tarihi ve turistik bölgeler kendine has özellikler taşıyor. Bundan dolayı da daha profesyonel bir bakış açısı ile bölgeyi yönetmek şart oluyor. Kaleiçi'ni hak ettiği noktaya taşımak ve Kaleiçi'ni turistlerin uğramadan geçemediği bir bölge haline getirmek için yol haritamızı belirledik" dedi.
İstanbul'daki temaslarının kendileri açısından ufuk açıcı olduğunu dile getiren Aktekin, "Kaleiçi, kamu kuruluşları ile Kaleiçi-Kalekapısı esnafımızın kurdukları derneklerle birlikte ortak olarak belirlenecek kurallarla yönetilecek. Böylece Kaleiçi ve çevresinde tüm esnaf kazanacak. Esnafın ticari olarak kalkınması bölgedeki hizmet kalitesini hızla yukarıya çekecek" diye konuştu.
Kaleiçi'ni Kalekapısı ve Cumhuriyet Meydanı ile birlikte ele alacaklarını belirten Aktekin, "Bir bölgeye hayat verirken mutlaka etrafını da düşünmelisiniz. Böylece Kaleiçi yeni kimliğine kavuşurken dışa bakan alanları ile de etkileşimde bulunması sağlanacak" diye konuştu.
 
STK'lar biraraya gelecek
Antalya'daki "Alan Yönetimi" projesi kapsamında, Kaleiçi Mahalle Muhtarlıkları, Kentder, Kalyader, Kaleiçi Koruma Vakfı gibi tüm dernek ve sivil toplum kuruluşlarını içine alan ortak bir yönetim modeli oluşturulacak. Böylelikle Kaleiçi ve Yat Limanı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ortak iradeleriyle yönetilmiş olacak. "Kamu kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin bir bölgeyi ortak yönetimi" anlamına gelen "Alan Yönetimi" uygulaması, özelliği olan bölgelerin kendi kuralları çerçevesinde yönetilmesini esas alıyor. Bu kapsamda alan yönetimi uygulanan bölgede özerk kurallar dizisi belirleniyor. Bu kurallar araç giriş çıkış saatleri, bölgedeki işyerlerinin açılış kapanış saatleri, özel güvenlik uygulamaları, bölgeye özel danışma büroları, özel şenlik ve festival uygulamaları gibi başlıkları içeriyor.
Referans


Geri Dön